Meniu Închide

Războiul celor două roze din Găgăuzia. Implicații pe axa Comrat-Chișinău-Moscova

Semnificația istorică: În istoriografia universală „Războiul celor două roze” este un eveniment important din Anglia medievală (1455-1485) – atunci când are loc un război civil, prin care a fost disputat tronul Angliei între susținătorii Casei de Lanchester și cei ai Casei de York. Războiul este caracterizat prin marele său număr de victime în rândul nobilimii, care a fost o cauză principală a scăderii puterii aristocrației, ceea ce a dus la creșterea puterii monarhiei centralizate sub dinastia Tudorilor.

Irina Vlah intră în sala de ședințe a Guvernului FOTO Sandu Tarlev

Găgăuzii, împărțiți în două tabere

Alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei au împărțit societatea găgăuză în tabere: pro-Dudoglo și pro-Vlah. Lupta este mai mult una indirectă și este dusă între apropiații bașcanului Irina Vlah și apropiații fostului primar al orașului Comrat Nicolai Dudoglo, președinte al Partidului Găgăuzia Unită. Primii se bucură de susținerea Partidului Socialiștilor și a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon; ceilalți sunt susținuți de coaliția de guvernare și Partidul Democrat.

Originile conflictului

Asemenea protagoniștilor războiului celor două roze, care aveau același trecut comun, trăgându-și rădăcinile din fiii lui Eduard al III-lea din Casa Plantagenent, atât Dudoglo, cât și Vlah și-au făcut inițierea în politică pe filiera Partidului Comuniștilor și chiar aliindu-se la alegerile pentru bașcan în 2011 împotriva lui Mihail Formuzal.


CITIȚI ȘI: Alegeri în Găgăuzia. Cine va face legea în Comrat și cum s-a implicat bașcanul în scrutin


Nicolai Dudoglo, în sala de ședințe a Parlamentului, în perioada când deținea mandatul de deputat FOTO Sandu Tarlev
Nicolai Dudoglo, în sala de ședințe a Parlamentului, în perioada când deținea mandatul de deputat FOTO Sandu Tarlev

Conflictul a început în anul 2015, atunci când Vlah și Dudoglo erau principalii favoriți în a câștiga cursa pentru alegerile bașcanului. Irina Vlah a obținut o victorie zdrobitoare, surclasându-l pe Nicolai Dudoglo. De atunci și până în prezent se pare că nu a mai existat cale de împăcare, cele două părți atacându-se cu prima ocazie ivită, existând și o luptă mediatică intensă prin intermediul ziarelor afiliate.

Conflictul Dragoi-Constantinov

Rezultatele alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei (care au avut loc pe 20 noiembrie și 5 decembrie 2016 – n.a.) au declanșat un adevărat război între cele două tabere, cu acuzații reciproce de fraudă electorală. Miezul a fost concentrat în Colegiul Nr. 1, acolo unde președintele APG, Dmitri Constantinov (susținut de Vlah – n.a.), a reușit să întoarcă surprinzător rezultatele din primul tur, obținând o victorie zdrobitoare în turul al doilea împotriva lui Vitalie Dragoi (susținut de Dudoglo – n.a.). Din partea membrilor Găgăuziei Unite au fost lansate acuzații grave, aducându-se chiar dovezi că Constantinov ar fi fraudat alegerile. Conflictul a dus la invalidarea scrutinului pentru acest colegiu de către Curtea de Apel din Comrat și s-a lăsat chiar cu arestarea a doi dintre susținătorii lui Constantinov. O parte dintre susținătorii acestuia, dar și membrii ai PSRM au acuzat puterea de la Chișinău că s-a implicat în treburile interne ale autonomiei și că și-ar dori să supună APG intereselor actualei puteri politice de la Chișinău.

Implicații pe axa Comrat-Chișinău-Moscova

Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia reprezintă un interes politic important atât pentru puterea de la Chișinău, cât și pentru autoritățile de la Kremlin. După ce Igor Dodon a fost ales președintele Moldovei, conflictul a trecut la un alt nivel. Astfel, dacă pană acum vorbeam de conflictul între putere și opoziție, acum vorbim despre un conflict între două instituții ale statului: Președenția pe de o parte și Guvernul și coaliția parlamentară majoritară pe de altă parte. Oricare dintre aceste două părți va reuși să câștige bătălia finală, va reuși o victorie importantă, instituțiile de la Comrat fiind dintre puținele care de-a lungul timpului au sancționat puterea de la Chișinău. Or, aducerea autonomiei găgăuze sub ascultarea puterii centrale de la Chișinău ar aduce o liniște necesară, dar și un capital politic important pentru viitoarele alegeri parlamentare.

Miza pentru Găgăuzia

Tinerii găgăuzi protestează în orașul Comrat FOTO: Sandu Tarlev
Tinerii găgăuzi protestează în orașul Comrat FOTO: Sandu Tarlev

Formarea în APG a unei coaliții conduse de Partidul Democrat ar contrabalansa influența socialistă în Găgăuzia, reprezentată de Irina Vlah. De cealaltă parte, formarea unei coaliții susținute de socialiști ar aduce autonomia la cheremul PSRM și poate constitui un element de șantaj, pe care Igor Dodon îl va folosi la adresa guvernării de la Chișinău. De asemenea, dacă puterea de la Comrat ar fi fidelă lui Igor Dodon, asta ar însemna că Kremlinul își păstrează încă vii interesele în Republica Moldova.


CITIȚI ȘI: Găgăuzii și dragostea față de Rusia. Evoluție istorică


Deznodământul conflictului dintre „cele două roze”, oricare ar fi acesta, nu are cum să aducă niciun beneficiu populației locale, antrenându-o fără voia ei într-un conflict pe care nu și-o dorește. De asemenea, statutul autonomiei va fi doar unul formal, UTA Găgăuzia urmând să fie supusă unor forțe politice străine de necesitățile societății găgăuze.

1 Comment

  1. Pingback:Eșec al socialiștilor în Găgăuzia. Democrații au pus mâna pe legislativul de la Comrat - moldNova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.