Meniu Închide

Bucătărie italiană cu ingrediente moldovenești, promovată la Chișinău

Bucătăria italiană este un mix de cultură, tradiție, artizanat și inovație, care s-au sedimentat de-a lungul istoriei, iar calitatea produselor și competiția constructivă dintre bucătari au făcut-o apreciată în toată lumea, spune ambasadorul Italiei la Chișinău, Enrico Nunziata.

Excelența Sa, Enrico Nunziata, susține că Italia, la fel ca Republica Moldova, are o istorie bogată care a marcat bucătăria, iar nouă nu ne rămâne decât să o promovăm și să investim în educație. „Bucătăria este rezultatul istoriei noastre. Cultura latină, greacă, franceză, spaniolă și austro-ungară au produs o sinteză în bucătăria italiană. Pe lângă cultură și tradiție, e nevoie de inovație, încercare constantă de a amesteca ingredientele și abilitățile bucătarilor cu educație foarte bună. În Italia sunt multe școli de bucătari, publice și private, avem și Academia de Gastronomie. Promovarea o face fiecare bucătar. Dacă mâncarea este bună o apreciază toată lumea”, mărturisește Enrico Nunziata.

25519_f_fotoxsito
Enrico Nunziata. FOTO: ambchisinau.esteri.it

Dacă bucătăria italiană nu mai are nevoie de promovare, atunci cea moldovenească are nevoie de PR bun, pentru că merită să fie cunoscută în lume, spune diplomatul. „Ar fi frumos dacă s-ar organiza Săptămâna Bucătăriei Moldovenești în Lume prin rețeaua diplomatică, cu ajutorul Ministerului Agriculturii, al Economiei, al Culturii și Turismului, pentru că bucătăria este un semn distinctiv de identitate națională. Vinul moldovenesc este foarte bun”, subliniază Enrico Nunziata în contextul în care la Chișinău are loc Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume.

Itinerarii etnogastronomice

Italia mai este renumită prin regiunile turistice și itinerariile etnogastronomice care prezintă identitatea fiecărei zone. Potrivit ambasadorului, poporul italian este gelos și, în același timp, constructiv când vine vorba de promovarea orașelor sau satelor natale. Una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei este Toscana, care are peisaje naturale, câmpii, podgorii, vinuri foarte bune și rețetele transmise din strămoși cum sunt mezelurile Salumi, supa Ribollita și alte preparate din tradiția țăranilor italieni. Enrico Nunziata este originar din orașul Napoli, motiv pentru care preferă bucatele din pește, pastele cu midii și fructe de mare.

rsz_421
Ambasadorul vorbește despre tradiția culinară italiană. FOTO: Natalia Munteanu

Excelența Sa, Enrico Nunziata, a descoperit țara noastră în anul 2012, atunci când a venit la Chișinău în calitate de ambasador al Italiei. În cei 4 ani trăiți în Moldova, oficialul italian a reușit să ne viziteze țara în lung și-n lat. Acesta a rămas impresionat de fortăreața din Soroca, Orheiul Vechi și localitățile Giurgiulești și Văleni din raionul Cahul.

„La Orheiul Vechi revin de fiecare dată când am ocazia pentru situl arheologic, Mănăstirea rupestră și spiritualitate. Merg la crucea de acolo și-mi pun dorințe. Am fost la Giurgiulești, am vizitat portul internațional și am mâncat foarte bine într-un local tradițional, acolo era Bunica care bate toba. Acest tip de traseu este interesant pentru turiști, atât pentru cei care vin în vizită, cât și pentru cei care vin să lucreze. Moldova are ce oferi turiștilor”, povestește Nunziata despre impresiile lăsate de locurile țării noastre.

rsz_15
Bruschete cu vlăstari, sos și pește. FOTO: Natalia Munteanu

Excelența Sa este bucuros să știe că pe rafturile magazinelor de la Chișinău se găsesc produse italiene, astfel nu duce dorul bucatelor de acasă. „Mulți italieni au deschis afaceri, și-au format familii mixte, astfel au venit la Chișinău unde dezvoltă întreprinderi mari și medii. Relațiile politico-diplomatice sunt foarte bune, dar relațiile economice sunt mai importante”.

Bucate ca la mama acasă

La începutul acestei spătămâni s-a dat start primei Săptămâni a Bucătăriei Italiene în Lume. În 105 țări din toată lumea, în perioada 21-27 noiembrie 2016, va fi promovată tradiția culinară italiană. Cu această ocazie la reședința ambasadorului și în alte restaurante italiene din Chișinău se desfășoară prezentări de bucate italiene, master-class și degustații de vin italian. Reprezentantul Casei Rinaldi la Chișinău, Franco Sanna, a subliniat că majoritatea produselor sunt din Moldova, iar doar câteva ingrediente sunt din Italia. „Bucătarii italieni au folosit carne, ardei dulci, rozmarin și legume moldovenești și câteva ingredinte italiene de bază. Legumele voastre sunt cu mult mai bune decât ale noastre. Nu tot răul vine să facă rău. Noi, francezii și spaniolii ne reîntoarcem spre natural, iar Moldova are acestea”, vorbește Sanna despre diversitatea produselor ecologice din țara noastră.

rsz_22
Bufetul italian, oferit de Ambasada Italiei la Chișinău. FOTO: Natalia Munteanu

Născut în fosta capitală a Italiei, orașul Torino, și stabilit de 20 de ani la Chișinău, Franco Sanna duce dorul după Lasagna cu carne și sos Bechamel, o specialitate italiană pregătită în mai mult de zece feluri în toată Italia. „Îmi aduc aminte de Lasagna făcută de mama, în fiecare zi de duminică. Îmi amintesc când eram mic o mâncam cu grijă, o savuram încet să mor de plăcerea gustului de cașcaval topit, carne și sos Bechamel. Eu știu că tot ce face mama e super gustos. Eu locuiesc departe, mânânc bine, dar nu atât de bine ca acasă”, își amintește acesta de copilăria de odinioară.

rsz_14
Bile de cașcaval cu verdeață și condimente. FOTO: Natalia Munteanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.