Meniu Închide

Podcast „Românii din Ucraina”

Comunitatea românilor din Ucraina se confruntă de multă vreme cu un proces agresiv de deznaționalizare și asimilare etnică început în perioada sovietică și continuat până în ziua de guvernele Ucrainei independente.

În cadrul a 20 de episoade încercăm să lămurim cauzele acestui proces de asimilare etnică în plină desfășurare și ce se mai poate face pentru păstrarea unor comunități de români care au supraviețuit sute de ani.


Podcast: De ce ne interesează românii din Ucraina (episodul 1)

În primul episod al podcastului dedicat românilor din Ucraina abordăm întrebarea logică: de ce ne interesează acest subiect?

Ascultă episodul…

 

Podcast: Istoria românilor din Sudul Basarabiei (episodul 2)

Dintre toate regiunile locuite de români din Ucraina mie personal Sudul Basarabiei sau Bugeacul mi se pare cea mai interesantă. Poziția dominantă asupra Deltei Dunării și poziția de platformă comercială între Marea Neagră, traseul terestru către Marea Baltică și drumul către Europa Centrală au făcut ca această regiune să fie o zonă de competiție între imperii.

Ascultă episodul…

Podcast: istoria românilor din Nordul Bucovinei și Transcarpatia (episodul 3)

În acest episod vedem care au fost accidentele istorice și motivația din spatele lor care au făcut ca aceste două provincii istorice românești să ajungă în decursul timpului în componența altor state. Bucovina a fost inima voievodatului medieval al Moldovei, dar a devenit monedă de schimb între imperii din motive militare. Transcarpatia sau Maramureșul istoric a avut o evoluție coerentă de provincie românească în cadrul regatului medieval al Ungariai și mai apoi în interiorul Imperiului Habsburgic, iar la sfârșitul Primului Război Mondial a fost împărțit de-a lungul râului Tisa.

Ascultă episodul…

Podcast: situația comunității românești din Ucraina (episodul 4)

Cifrele statistice și acțiunile guvernului de la Kiev atestă un proces de asimilare etnică agresivă a românilor din Ucraina. În ultimele trei decenii se produce o dispariție treptată a învățământului în limba română, iar reprezentarea politică a comunității românești este menținută la un nivel minim. În acest episod analizăm din punctul de vedere al datelor statistice situația românilor din Ucraina.

Ascultă episodul…

Podcast: românii din Ucraina în contextul dispariției romanității orientale (episodul 5)

În acest episod discutăm cu profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Situația românilor din Ucraina este văzută din perspectiva reducerii romanității orientale la spațiul României contemporane, în condițiile în care toate celelalte comunități de limbă română din afara României se confruntă cu un proces accelerat de asimilare etnică.

Ascultă episodul…

Podcast: românii și politica internă a Ucrainei (episodul 6)

În acest episod președinta ESGA Angela Grămadă ne vorbește despre situația politică internă a Ucrainei, echilibrul precar dintre forțele politice de la Kiev și poziționarea etnicilor români în raport cu aceste forțe politice. Una din întrebările cheie este: de ce românii din Ucraina au parte de o reprezentare politică atât de slabă în condițiile în care sunt una dintre cele mai importante minorități din această țară?

Ascultă episodul…

Podcast: idei pentru sprijinirea românilor din Ucraina (episodul 7)

Profesorul Radu Carp avansează în acest episod ideea înființării unei fundații de interes public la București care să sprijine interesele românilor din Ucraina, în condițiile în care minoritatea românească beneficiază de un ajutor extrem de redus de la București.
Ascultă episodul

 

Podcast: atitudinea Kievului față de românii din Ucraina (episodul 8)

Deputatul Matei Dobrovie ne povestește în acest episod cum a fost primită la Kiev delegația parlamentară a României: cu acuzații că se dorește anexarea de teritorii ucrainene și în general un blocaj total.
Ascultă episodul

Podcast: istoria represiunilor sovietice împotriva românilor din Ucraina (episodul 9)

Cercetătoarea Viorica Olaru Cemârtan rememorează teroarea sovietică împotriva românilor din Ucraina și efectele acesteia în timp asupra comunității românești, de la deportări și asasinate în masă până la teama permanentă care se transmite din generație în generație.
Ascultă episodul

Podcast: istoria românilor maramureșeni ajunși în Ucraina (episodul 10)

Profesorul Marius Diaconescu ne prezintă în acest episod istoria românilo din Maramureș, o veche provincie românească extrem de activă și influentă în epoca feudală, din care o parte a ajuns în componența Ucrainei în urma accidentelor istorice.
Ascultă episodul


Podcast: politica de la Kiev și comunitatea românească din Ucraina (episodul 11)

Politologul și publicistul Marin Gherman de la Cernăuți analizează situația comunității românești din Ucraina și relația acestei comunități cu clasa politică de la Kiev.
Ascultă episodul

Podcast: problemele relației diplomatice România-Ucraina din perspectiva drepturilor minorităților naționale (episodul 12)

Analistul de politică externă Dorin Popescu face un tur de orizont al relațiilor dintre România și Ucraina pornind de la situația minorității românești din țara vecină.
Ascultă episodul

Podcast: adversitatea Kievului în relația cu Bucureștiul (episodul 13)

Deputatul Constantin Codreanu ne relatează istoria recentă a relațiilor româno-ucrainene influențate de situația comunității românești din Ucraina și abuzurile autorităților ucrainene față de oficialii români.
Ascultă episodul

Podcast: frica inexplicabilă din rândurile românilor din Ucraina (episodul 14)

Alături de ziaristul Cătălin Vărzaru rememorăm o călătorie făcută prin satele românești din sudul Basarabiei în urmă cu 10 ani, cea mai puternică amintire de atunci este frica prezentă peste tot în rândurile românilor față de autoritățile ucrainene.
Ascultă episodul

Podcast: tehnicile folosite de autoritățile ucrainene pentru anihilarea școlilor românești (episodul 15)

Profesoara Zinaida Pinteac ne descrie modalitățile prin care școlile românești din Ucraina sunt silite treptat de autorități să renunțe la limba română, care este înlocuită cu limba ucraineană.
Ascultă episodul

Podcast: situația școlilor cu predare în limba română din Ucraina (episodul 16)

Eugen Patraș, vicepreședintele Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzaki din Cernăuți ne prezintă situația generală a școlilor cu predare în limba română din Ucraina.
Ascultă episodul

Podcast: Dispariția presei de limbă română din Ucraina (episodul 17)

Ziaristul Vadim Bacinschi din regiunea Odessa analizează situația publicațiilor de limbă română din Ucraina, reprezentarea politică a comunității românești și problemele cu care se confruntă școlile românești.
Ascultă episodul

Podcast: Uniunea Europeană și drepturile românilor din Ucraina (episodul 18)

Eurodeputatul Eugen Tomac ne relatează despre posibilitățile de acțiune ale României la nivelul Uniunii Europene pentru îmbunătățirea situației comunității românilor din Ucraina.
Ascultă episodul

Podcast: lipsa de acțiune a României pentru protejarea românilor din Ucraina (episodul 19)

Profesorul Radu Baltasiu analizează blocajul de la București în ceea ce privește asigurarea drepturilor elementare pentru minoritatea românească din Ucraina.
Ascultă episodul

Podcast: soarta românilor din Ucraina (episodul 20)

În ultimul episod al acestui serial facem un rezumat al ideilor avansate pe parcursul tuturor episoadelor și încercăm să vedem încotro se îndreaptă pe termen mediu și lung comunitatea românilor din Ucraina.

Ascultă episodul

 

Proiect realizat cu sprijinul:

 

Conținutul acestei pagini nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.