Meniu Închide

Violența asupra femeilor scoate milioane de lei din bugetul public

Violența de gen, în special asupra femeilor, costă peste 36 milioane de lei anual din bugetul public. În Republica Moldova, cele mai mari costuri pentru atenuarea cazurilor de violență sunt suportate de sectoarele sănătate, justiție și protecția socială.

Costul total al serviciilor prevăzute de stat pentru fiecare femeie supusă violenței este de 64.288 lei, pe când lipsa acestor servicii pentru o singură femeie, costă societatea noastră 689 264 lei. Pe primul loc se află domeniul medical, mai ales tratamentul spitalicesc al victimelor, cu peste 15 milioane de lei, urmat de justiție cu aproape 15 milioane de lei, iar la polul opus, cu cele mai mici cheltuieli, se află sectorul social, care cheltuie 5 milioane de lei, arată datele raportului „Estimarea costurilor violenței în familie și a violenței față de femei în Republica Moldova”.

Resursele trebuie să fie cheltuite pentru prevenirea violenței

Potrivit studiului, aproximativ 87% din costuri sunt prevăzute pentru serviciile de plasament și alimentație. Rămân drastic subfinanţate serviciile specializate precum consilierea psihologică, consilierea juridică și de îngrijire a copilului. În raport se menţionează că 60% din serviciile sociale necesare victimelor sunt asigurate de organizațiile societății civile, iar doar 40% sunt acoperite de sectorul public. Aportul victimelor la acoperirea serviciilor de avocatură este de 4 ori mai mare decât contribuția statului. Victimele preferă să angajeze avocați privați deşi costurile sunt de 33,7 ori mai mari decât cele de asistență juridică garantată de stat. Unul dintre motive fiind calitatea slabă a serviciilor de stat prestate în prezent.

dsc_4663
Prezentarea raportului privind costurile violenței în familie. FOTO: unwomen.org

Analiza mai arată că 42% dintre femei s-au adresat după ajutor la Poliție, cele mai multe femei merg la spital, iar rareori recurg la ajutorul familiei. „Încrederea, demnitatea, speranța sunt lucruri pe care supraviețuitoarele violenței în bază de gen le pierd în schimbul fricii și durerii. În multe cazuri se plătește cu viața. Îmbunătățirea sistemelor de asistență si suport presupun un cost, dar costul inacțiunii este inacceptabil”, a punctat Corneliu Eftodi, Manager de programe, UN Women Moldova.

Cel mai activ sector în depistarea cazurilor de violență este justiția cu 5.000 de cazuri anual, urmat de sectorul social cu doar 374 de femei care au suportat măcar o dată o formă de violență.

Strategie pentru combaterea violenței în familie

Analiza costurilor prezentate astăzi poate contribui la utilizarea mai eficientă a resurselor existente şi implică o mai mare responsabilitate din partea statului și a actorilor nestatali de a pune capăt fenomenului violenței în Republica Moldova. „Sperăm că atât constatările raportului care indică necesitatea schimbării de paradigmă în alocarea resurselor destinate prevenirii cazurilor de violență în familie cât şi recomandările acestuia, vor aduce Republica Moldova mai aproape de momentul ratificării Convenției Europene privind Prevenirea și Combaterea Violenței față de femei și violenței în familie. Ne dorim ca eforturile sectoarelor guvernamentale și cele ale societății civile să rezulte în finanțarea durabilă a serviciilor de calitate mai bună, accesibile în toate regiunile țării și centrate pe nevoile victimelor şi supraviețuitorilor violenței”, a precizat Angelina Zaporojan-Pârgari, preşedinta Centrului de Drept al Femeilor.

Raportul, primul de acest fel în Moldova, a fost elaborat în perioada iulie 2015 – iulie 2016 de către Centrul de Drept al Femeilor la solicitarea Entității Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women Moldova) în colaborare cu Oficiul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova și în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei şi evaluează trei sectoare publice: protecția socială, sănătatea și justiția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.