Meniu Închide

Timofti îi strică planurile lui Dodon privind procurorul general, iar Voronin îi ia în derâdere pe socialiști

Eduard Harunjen

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat astăzi decretul prin care Eduard Harunjen este numit în funcția de procuror general, iar graba cu care acesta a fost învestit după depunerea jurământului în fața Consiliului Superior al Procurorilor i-a supărat pe liderii din opoziție și pe președintele ales Igor Dodon.

Noul procuror general a ajuns să dețină oficial funcția a doua zi după ce a fost ales de către Consiliul Superior al Procurorilor în urma audierii tuturor candidaților. Mai mulți politicieni, precum și președintele ales Igor Dodon, au criticat desemnarea lui Eduard Harunjen la conducerea Procuraturii generale.

Eduard Harunjen
Eduard Harunjen, procurorul General interimar al Republicii Moldova FOTO: Sandu Tarlev

Igor Dodon dă vina pe Sandu și Năstase

Astfel, Dodon a declarat că acest lucru s-a întâmplat din cauza că este tergiversată validarea scrutinului prezidențial de către Curtea Constituțională. „Maia Sandu și Andrei Năstase aveți procuror. E din vina voastră. Probabil Coordonatorul acum vă aplaudă. Ceea ce ați făcut voi e o mare greșeală politică. Iată ce se întâmplă când frustrarea și emoțiile înăbușă rațiunea. Am propus să discutăm imediat după alegeri, pe 14 noiembrie. Ați refuzat. În loc să luptați cu guvernarea, ați ales să vă răzbunați pe mine. Cu ce s-au ales cetățenii de la asta? Dacă ați făcut-o inconștient, tergiversând validarea mandatului meu, înseamnă că nu sunteți politicieni maturi. Dacă ați făcut-o conștient, înseamnă că sunteți niște lași politici, ambii”, a scris Dodon pe pagina oficială de Facebook.

În același timp, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a ironizat pe seama socialiștilor și numirea noului procuror general. „Vreau să felicit PSRM cu prima lor victorie. Acum câteva minute Timofti a semnat decretul de numire a procurorului general”, a spus Voronin în cadrul ședinței Parlamentului, potrivit Deschide.md. 

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a afirmat că Harunjen a ajuns în funcția de procuror general într-un mod fraudulos. „Trocul „Președinte-Procuror General” s-a realizat. Plahotnic, Dodon, Timofti, inspirați de precedentul 2012, au realizat actul de uzurpare a puterii de stat și pentru următorii 7 ani. Fiecare dintre ei vor raspunde penal, în cadrul unui proces unic, în care drepturile omului vor fi respectate cu strictețe, iar pedepsele vor fi individualizate după contribuție”, a declarat Năstase.

În același timp, liderul PAS, Maia Sandu, a calificat alegerea lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general drept o amânare a luptei cu corupția pentru o perioadă de șapte ani. „Un Consiliu Superior al Procurorilor ilegal a făcut un concurs mimat și a „ales” un nou-vechi procuror, care, din întâmplare, este şi şeful membrilor comisiei de selectare. Dacă Harunjen e numit în funcție, vom avea în continuare o procuratură subordonată politic, neputincioasă în fața corupției mari”, a reacționat pe Facebook Maia Sandu.

Și președintele formațiunii „Partidul Nostru” s-a arătat nemulțumit de cine a fost ales pentru a conduce Procuratura generală, declarând că Harunjen este omul lui Vlad Plahotniuc.

CITEȘTE ȘI: Noul procuror general: Eduard Harunjen – are un mandat de 7 ani și promite reforme profunde

Cine este Harunjen

Eduard Harunjen s-a născut la 19 mai 1972 în orașul Cupcini, raionul Edineţ. Cariera și-a început-o în cadrul organelor de drept în anii 1992-1993 în calitate de anchetator-interimar al SA a CPS Centru municipiu Chişinău. În 1993-1994 a fost anchetator-interimar al SA a CPR Ialoveni. În 1994-1996 acesta activa în calitate de procuror de secţie în Procuratura municipiului Chişinău, iar în următorii doi ani procuror în Secţia supraveghere a anchetei şi cercetării penale în organele MAI. Din 1998 până în 2002 a fost şef-adjunct al Secţiei supraveghere a anchetei şi cercetării penale în organele MAI, iar în perioada 2002-2003 -adjunct al procurorului municipiului Chişinău pe urmărirea penală. Din 2003 până în 2005 a fost şef adjunct al Secţiei control şi conducere a urmăririi penale în organele teritoriale ale MAI, iar în următorii 6 ani – şef al Secţiei control al urmăririi penale. Din 2011 până în 2013 – procuror pentru misiuni speciale în Procuratura Generală, iar în următorii 2 ani – procuror anticorupţie. În perioada 03.07.2015-31.07.2016 – a fost prim-adjunct al Procurorului General.

Menționăm că Harunjen va fi procuror general pentru o perioadă de 7 ani fără posibilitatea de a prelungi mandatul.

Președintele Partidului „Casa Noastră-Moldova”, Grigore Petrenco, a depus o cerere de chemare în judecată privind înaintarea lui Eduard Harunjen la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Petrenco susține că decretul semnat de Timofti nu a fost publicat în Monitorul oficial, motiv pentru care nu trebuia să depună jurământul în fața CSP și a șefului de stat. „De ce atunci când președintele numește judecătorii, ei așteaptă publicarea decretului în Monitorul oficial, iar Harunjen trebuie să vină să depună jurământul în cinci minute? Fără presă. Noi aflăm din mass-media lui Plahotniuc. De când Deschide.md este Monitorul oficial al Moldovei?”, se întreabă Petrenco. Acesta a subliniat că nu au fost publicate materiale privind deafășurarea concursului de selectare a procurorului, așa cum prevede Legea procuraturii. În general concursul a fost netransparent, candidații nu au fost supuși testului la poligraf, nu se cunosc întrebările și răspunsurile lui Harunjen, a mai precizat Petrenco.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.