Meniu Închide

Amnistie fiscală în ceață. Deputații au susținut proiectul, deși donatorii vor reguli mai bune și mai clare

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că proiectul privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală va contribui la aducerea banilor din zonele off-shore în Republica Moldova, va crește baza impozabilă ceea ce va aduce mai multe venituri la buget, iar agenții economici vor trece din economia tenebră în cea legală. La rândul lor, reprezentanții Băncii Mondiale și FMI, deputații și experții economici susțin că proiectul nu este unul clar și cei care au obținut bani în mod criminal vor scăpa de pedeapsă.

Sursa foto
Sursa foto

Deputații au aprobat astăzi, în primă lectură, inițiativa legislativă privind legalizarea capitalului și stimularea fiscală. Autorii proiectului susțin că agenții economici și persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile și averile și au făcut evaziune fiscală, vor putea să vină să declare aceste sume sau valoarea bunurilor deținute și vor fi iertați de datoriile privind achitarea taxelor și impozitelor. De asemenea, vor putea să apeleze la aceste prevederi și cei care dețin cote-părți în diferite companii. Astfel, șeful Legislativului, Andrian Candu a dat asigurări că nu va fi legalizat capitalul acumulat în urma delapidărilor din băncile falimentate după „jaful secolului” și nici cel obținut prin spălare de bani sau alte acțiuni criminale. „Cei care vor să-și legalizeze capitalul sunt îndemnați să o facă acum, fiindcă ulterior regulile vor fi mai dure și mai stricte”, a mai spus Candu.

Demnitarii de stat, în afara legii

În același timp, Andrian Candu a menționat că a comunicat cu reprezentanții Băncii Mondiale și ai Fondului Monetar Internațional, care au cerut perfecționarea proiectului și a admis că prevederile sunt ambigue, însă este necesar să fie votate în prima lectură, iar documentul va fi îmbunătățit ulterior. Întrebați cum va fi verificat dacă veniturile declarate sunt obținute legal, autorii inițiativei au precizat că se va implica Centrul Național Anticorupție, vor fi obținute informații de la bănci, „fiindcă banii dintr-o bancă străină nu pot ajunge acolo dacă au fost spălați”. În același timp, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a afirmat că proiectul „nu va avea efect în cazul demnitarilor de stat”.

„Un fruct otrăvit”

Deputatul liberal-democrat Grigore Cobzac a declarat că în acest proiect se vorbește despre garantarea din partea statului că nu va fi verificată proveniența sumelor declarate, ceea ce este o contradicție cu ceea ce spune Candu. „De ce s-a evitat această prevedere? Ceea ce este cel mai important lipsește din lege. Ni se servește un fruct otrăvit prin care cei cu venituri obscure, vor fi iertați de tot ce au făcut”, a menționat Cobzac.

Și deputatul PPEM Iurie Leancă a declarat că trebuie să fie revizuit mai întâi proiectul, apoi să fie discutat în Parlament, deoarece prevederile trezesc foarte multe îngrijorări.

Beneficiile sunt mai mici decât costurile

Anterior, expertul economic Andrian Lupușor a declarat că referințele la bunele practici internaționale în cazul acestui proiect nu sunt relevante. „În primul rand, nu există „bune practici” ce țin de amnistia fiscală/a capitalului. Experiențele sunt foarte diverse, iar majoritatea din ele sunt negative: de regulă, beneficiile amnistiilor de asa gen sunt mai mici decât costurile. În al doilea rand, chiar dacă alte țări au apelat periodic la amnistii fiscale, să nu uităm de nivelul de corupție în acele țări și ce avem în Moldova. Pe scurt: amnistia fiscală și a capitalului într-o țară aflată pe locul 103 (din 165 state) conform Indicelui de Percepție a Corupției 2015 este nimic altceva decât legalizarea corupției și sfidarea reformelor în domeniul luptei contra corupției”, a precizat reprezentantul „Expert-Grup”.

Potrivit lui Andrian Lupușor, amnistia fiscală și a capitalului este contrară spiritului Memorandumului FMI și ar putea genera consecințe grave în acest sens.

Estimările deputaților arată că economia tenebră reprezintă 30% din valoarea PIB-ului, iar peste 105.000 de contribuabili au datorii istorice la plata taxelor și impozitelor. Cei care vor decide să legalizeze capitalul, vor achita o taxă de 2% din valoarea declarată.

Precizăm că înainte de ședința Parlamentului, în fața instituției mai mulți jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor și activiști in domeniul drepturilor omului au protestat împotriva adoptării acestui proiect.

2 Comments

  1. Daniel

    am studiat puțin despre acest proiect de lege, văd că este folosit și în alte state, și cu succces, chiar a legalizat mulți bani, dar și bugetul l-a crescut, sper că și la noi așa se va primi

  2. Vova

    Einhai că regulile vor fi stabilite! Aceiași păractică au stabilit și mai mutle state din UE și au pus temelia la o dezvoltare mai mare, România , Italia, Germania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.