Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat sceptic în privința intențiilor președintelui Igor Dodon de a semna un Memorandum de cooperare cu Uniunea Eurasiatică.
„…iar integrarea Republicii Moldova într-o uniune cum e Rusia-Belarus, în general, e ceva ce ţine de domeniul fantasticului şi este irealizabil şi nu văd niciun viitor. Lucrul acesta îl voi spune şi domnului Dodon, ce ţine de Uniunea Eurasiatică”, a spus Candu într-un interviu pentru Europa Liberă.
Totodată, Andrian Candu a reafirmat că Parlamentul nu va denunța Acordul RM cu UE și că Legislativul are o majoritate, care nu are de gând să renegocieze sau să denunțe documentul, iar președintele Dodon va fi limitat în competențe, conform Constituției, pentru a schimba acest document. Mai mult, acesta a spus că Republica Moldova trebuie să facă tot posibilul ca să întrunească toate condițiile, în 2017 și 2018, pentru a deveni membră ai Uniunii Europene. „Trebuie să facem tot posibilul ca anul 2016 să fie încheiat cum ni l-am propus noi, iar anul 2017 şi 2018 să fie ani ai transformărilor, în care noi să devenim eligibili pentru a deveni membri ai Uniunii Europene, ceea ce înseamnă depunerea cererilor şi intrarea într-o altă fază de preaderare”, a spus acesta în cadrul aceluiași interviu.
O opinie mai sceptică în privința stării lucrurilor din țară și-a exprimat-o ex-premierul Ion Sturza. Acesta consideră că în Republica Moldova funcționează două guvernări paralele. „Avem o guvernare formală, pe care o vedem la televizor şi care dă cu subsemnatul sub acorduri internaţionale, şi alta care acum, mai nou, nu se mai numeşte „nobil”, se numeşte „cea din vale”. Aceasta e problema, că fiecare dintre cei care astăzi formal se află în funcţie, de fapt, au un comisar pe lângă ei, care le dictează ceea ce ar trebui să fie făcut. Avem două sisteme paralele de conducere în statul acesta, una la lumină, aparent, şi una în spate”, a declarat Ion Sturza într-un interviu Europa Liberă.
Nicolae Timofti nu l-a demis pe ministrul Apărării, Anatol Şalaru. Președintele cere argumente suplimentare, relatează realitatea.md. Deși urma să ia o decizie pe parcursul zilei de ieri, președintele Nicolae Timofti așa și nu a luat o hotărâre în privința demiterii ministrului Apărării, Anatol Șalaru, ca urmare a retragerii susținerii politice a acestuia de către Partidul Liberal și solicitării venite de la Guvern în acest sens. Astfel, șeful statului a semnat ieri o adresare premierului Pavel Filip cerând „informații suplimentare”.
Deputaților liberal-democrați nu le-a reușit să păstreze mandatul de parlamentar al lui Vlad Filat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților PLDM privind controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 273. din 15 decembrie 2016, prin care s-a constatat încetarea de drept a calității de deputat a lui Filat, scrie Ziarul Național.md
La Chișinău va avea loc astăzi ședința Guvernului. Agenda include aprobarea unui regulament despre folosirea poștei pentru necesităţile apărării şi securităţii naţionale în caz de forţă majoră şi de stare excepţională.
Diez.md îi invită pe iubitorii de teatru la două spectacole pentru miercuri seara. Spectacolul “În ochii tăi fermecători…” va avea loc la Teatrul Mihai Eminescu, ora 18.00, iar piesa „Madame Bovary” va fi jucată la Teatru Geneza Art, ora 18.30.
Temperaturile maxime ziua vor oscila de la – 2 grade Celsius până la + 1 grade Celsius. Vântul va sufla din nord-est cu o viteză de la 1 până la 6 m/s.
Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi un curs oficial de 20,96 lei pentru un euro, în scădere cu 6 bani față de ziua de ieri, și de 20,19 lei pentru un dolar, cu 4 bani mai mare. Leul românesc poate fi tranzacționat cu 4,63 de lei, hrivna ucraineană – cu 76 de bani, iar rubla rusească – cu 32 de bani.
Oamenii nu trebuie sa uite despre aceea ca toate promisiunele facute de Dodon in campania electorala sunt doar populisme si majoritatea parlamentara si anume cei de la PD nu va permite sa realizeze promisiuni de genul ruperea Acodrului cu UE
Are competente reduse, dar poate fi foarte puturos in activitatea sa. Dodon poate fi nociv si sa reprezinte cu succes interesele prietenilor sai din afara parlamentului precum Nastase si Usatii cu care protesta impreuna in anul asta.
Ar trebui mai des de reamintit lui Dodon asta, sa inteleaga odata ca Moldova e un stat parlamentar si poate sa se duuca cu propunerele lui de federalizare scrise pe foaie direct in viceu.
Dodon are cîteva calități care le va folosi intens în acest mandat al său, indiferent că are ori nu competențe, el în primul rînd e un populist și un utopic, asta și va arăta în acesti 4 ani de zile
Candu trebuie sa actioneze, nu doar sa-i aminteasca lui Dodon! Majoritatea pro-europeana trebuie sa sustie guvernul pro-european si sa se faca cat mai repede reformele care ne apropie de UE
Ca atre un om bine informat isi poate da seama ca Dodon nu uita ca nu poate nimic doar isi face raitingul pe spatele guvernarii. Si apoi sa mai zicem ca Dodon nu sa cerut presedinte casa isi mentie doar partidul la prezidentiale.
Dacă Dodon sare mai sus decât nu trebuie! Să mă credeți pe cuvînd că acesta va umbla numai cu Show-urile ieftine și nu va face nimci pentru popor și pentru cetățeni!