Meniu Închide

Știrile dimineții: Primele decizii ale lui Dodon se referă la limba română și drapelul UE

Noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a decis să înlocuiască limba română cu limba moldovenească pe site-ul preșidenției, dar și să scoată drapelul Uniunii Europene de la intrarea în instituție. Potrivit curentul.md, Dodon a avut o agendă încărcată în week-end după ce s-a întâlnit în noaptea de vineri spre sâmbătă cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, ia la 4:00 dimineața au dat declarații pentru presă. Sâmbătă, noul lider de la Chișinău a apărobat structura Aparatului Președintelui și a asistat la o slujbă de sfințire. Igor Dodon i-a felicitat duminică pe cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou după care a mers la Piața Centrală. Astăzi, la ora 10:00, Igor Dodon își va prezenta echipa.

Marele actor Mihai Curagău va fi înmormântat astăzi, după-amiază, la Cimitirul Central din Capitală, iar sute de persoane au venit să-i aducă un ultim omagiu la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”, scrie publika.md. Mihai Curagău a fost timp de 30 de ani actor al fostului Teatru muzical-dramatic Alexandr Sergheevici Pușkin, iar împreună cu alți actori a fondat în 1993 teatrul „Satiricus”. După zeci de roluri memorabile, actorul s-a stins la vârsta de 73 de ani, răpus de cancer.

Oamenii de afaceri consideră că legea amnistiei fiscale are drept scop legalizarea veniturilor obținute prin metode mai puțin legale, iar notele informative ale celor două proiecte conțin doar o prezentare generală fără explicații, potrivit curentul.md. Avizul Agendei Naționale de Business relevă faptul că inițiativa este una sensibilă pentru mediul de afaceri și îi disciminează pe cei care și-au onorat onest obligațiunile fiscale până în prezent.

Nicolae Timofti a reușit în ultimele zile de mandat să împartă noi distincții și medalii. Potrivit curentul.md, printre norocoși au fost și mai mulți colaboratori ai Centrului Național Anticorupție care au primit ordinul „Credință Patriei” pentru contribuția la combaterea crimelor economice și corupției, înalt profesionalism, și medalia „Meritul Militar”.

Liderul PAS, Maia Sandu, a dezvăluit că trăiește din banii economisiți din salariul pe care-l ridica anterior la Banca Mondială și că este în căutarea unui loc de muncă. Ea a mai spus că economiile i s-au înjumătățit de când se află în Republica Moldova, scrie moldova.org.

Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 21,11 lei pentru un euro, cu trei bani mai mic decât ieri. Rata oficială a dolarului este de 20,2 lei, în scădere cu trei bani. Leul românesc poate fi tranzacționat cu 4,65 de lei, hrivna ucraineană – cu 76 de bani, iar rubla rusească – cu 33 de bani.

Cerul va fi variabil astăzi, iar în mai multe regiuni vor cădea fulgi. Temperaturile maxime vor oscila astăzi între 0 și +4 grade Celsius, iar cele minime – între -4 și -1 grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.