Meniu Închide

Ultimul interviu al lui Anatol Șalaru ca ministru al Apărării: Dodon este vocea Rusiei, iar blindatele nu sunt broaște țestoase

Anatol Șalaru a vorbit pentru moldNova în ultimul său interviu în calitate de ministru al Apărării despre pericolele care planează asupra securității Republicii Moldova, viitorul candidat al PL propus pentru funcția pe care a deținut-o până astăzi, dar și despre federalizarea Republicii Moldova. Menționăm că președintele Igor Dodon a semnat azi, 27 decembrie, decretul prin care Anatol Șalaru este demis din funcție la cererea liderului PL, Mihai Ghimpu.

Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, la Summitul NATO de la Varșovia Sursa foto
Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, la Summitul NATO de la Varșovia Sursa foto

Armata Națională, Cenușăreasa bugetului

Cum apreciați nivelul de dotare, capacitățile Armatei Naționale și susținerea financiară din partea statului în sfera de apărare?

Armata Națională a Republicii Moldova a fost într-un fel Cenușereasa bugetului. Din cauza problemelor financiare cu care de-a lungul timpului s-a confruntat Republica Moldova, Armata a fost trecuta în planul doi al alocărilor bugetare, lucru ce a împiedicat atât reformarea organismului militar, cât si dotarea lui. La acest moment, deși cu un buget limitat ce nu satisface în totalitate nevoile armatei, putem face față provocărilor ce țin de securitate. Aici mă refer la regiunea separatistă, care generează principala amenințare la adresa siguranței și securității naționale a Republicii Moldova. Fără îndoială că o țară nu are niciodată suficientă securitate, iar evoluția tehnologică militară impune o permanentă updatare a dotărilor. Cu forțe proprii este foarte greu să realizezi dotarea Armatei Naționale la nivelul secolului al XXI-lea. Din fericire, am beneficiat și sper să beneficiem în continuare de sprijinul partenerilor externi care au compensat într-un fel limitarea bugetară.

Cum poate fi afectată Republica Moldova de o eventuală extindere a conflictului armat din Ucraina?

Posibila extindere a conflictului din Ucraina nu ar afecta doar Republica Moldova, dar și întreaga Europă, inclusiv flancul estic al NATO. Pentru Republica Moldova, extinderea conflictului ruso-ucrainean ar duce la o destabilizare și activizare a separatismului. Cea mai mare teamă a mea este că în contextul escaladării și extiderii conflictului din Ucraina, regiunea separatistă și potențialul ei militar ar putea fi înglobat de către Federația Rusă în acest conflict. De asemenea, regiunea găgăuză ar putea fi folosită, cum s-a mai încercat deja, în destabilizarea Republicii Moldova și a  întregii regiuni pontice.

Trupele transnistrene, unități militare ale armatei de sud a Federației Ruse

Care este pericolul care planează asupra Republicii Moldova din partea trupelor ruse care staționează pe teritoriul regiunii transnistrene?

Marea problemă nu o reprezintă cei 1500 de militari și ofițeri ruși cantonați în GOTR. Marea problemă o reprezintă faptul că cei peste 20 de mii de soldați și ofițeri ai așa-numitei armate transnistrene au realizat, cu ajutorul GOTR, interoperabilizarea cu armata Federației Ruse. Practic, la acest moment, Federația Rusă are la dispoziție circa 23 de mii de soldați în coasta NATO, pe teritoriul Republicii Moldova. De altfel, în documentația de planificare, în scenariile de luptă pe care experții militari ruși le realizează, trupele transnistrene figurează ca unități militare ale armatei de sud a Federației Ruse. În Transnistria, elementul de comandă al armatei separatiste nu se află la autointitulatul minister al apărării de la Tiraspol, ci la GOTR. Așadar, în funcție de interesele Federației Ruse vor fi folosite contra Republicii Moldova toate aceste capabilități. Și ele pot fi folosite nu doar contra Republicii Moldova, dar în întregul bazin al Mării Negre.

Oficiul NATO ne va oferi consultanță

Ce reprezintă deschiderea Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova și de ce credeți că această decizie a stârnit o adevărată isterie din partea partidelor de stânga?

Pentru Republica Moldova deschiderea Oficiului de Legătură NATO este o mare realizare care va ajuta la o mai bună înțelegere de către partenerii noștri a problemelor de securitate cu care se confruntă Republica Moldova. În mod direct, oficiul NATO ce se deschide la Chișinău are sarcina de a ne furniza consultanță pe domeniul planificării și aplicării programelor de cooperare, va facilita legătura dintre NATO, țările membre NATO si autoritățile moldovenești. De asemenea, Oficiul NATO va ajuta la intensificarea dialogului pe dimensiunea reformelor demarate în sectorul de apărare și securitate. Un sprijin important pe care îl vom primi din partea acestui birou, va fi pe dimensiunea aplicării strategiei de securitate națională și totodată îmbunătățirea întregului sistem de securitate națională în ansamblul său. Cu siguranță vom identifica și alte paliere de colaborare cum ar fi realizarea unui mai bun control parlamentar si executiv asupra sectorului de apărare.

Rusia știe că deschiderea Oficiului NATO nu este un act ostil

În ceea ce priveste declarațiile belicoase ale lui Igor Dodon și a celor ca el, cred că exprimă mai mult poziția Federației Ruse decât a lor. Rusia privește deschiderea Oficiului NATO ca o nouă încălcare a teritoriului ei „canonic”, deși știe foarte bine că acest birou civil al NATO nu este o încălcare nici a neutralității Republicii Moldova și nici nu este un act ostil la adresa ei. Astfel de oficii există și la Moscova, Kiev sau Tbilisi.

Republica Moldova este neutră pe hârtie

Cât de importantă este păstrarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova în actualul context geopolitic?

Atât timp cât pe teritoriul Republicii Moldova staționează trupele Federației Ruse nu putem vorbi despre o neutralitate reală. Republica Moldova este neutră doar pe hârtie pentru că încă de la declararea independenței Federația Rusă a încălcat și încalcă cu bună stiință neutralitatea noastră autodeclarată.

Cum comentați reacția vicepremierului rus Dmitri Rogozin care v-a numit „rusofob” și a vorbit de război civil în contextul reglementării problemei transnistrene?

Rogozin a participat la conflictul transnistrean și a luptat împotriva integritații Republicii Moldova, după cum el singur a declarat. Eu nu am fost și nu voi fi rusofob, dar, atât timp cât voi conduce Ministerul Apărării, voi pleda și milita pentru dreptul nostru de a ne asigura apărarea, de a ne decide singuri vectorul de politică externă și voi folosi toate instrumentele politice și diplomatice pentru ca trupele Federației Ruse să plece din Republica Moldova. Războiul civil l-a declanșat Federația Rusă în 1992 și resimțim efectele lui și astăzi. Republica Moldova nu dorește nici război civil, nici alt tip de război. Nu avem experiența rușilor de a declanșa războaie în țări suverane și cu atât mai puțin ne dorim război la noi acasă.

„Probabil că Valeriu Munteanu a rezolvat totul la Ministerul Mediului”

Președintele PL a vorbit despre colegul dumneavoastră Valeriu Munteanu (actualul ministru al Mediului – n.n.) ca fiind viitorul candidat la funcția de ministru al Apărării. Credeți că se va descurca în această funcție?

Nu știu cum se va descurca Valeriu Munteanu ca ministru al Apărării. Sper că se va descurca mai bine decât la Ministerul Mediului pe care văd că vrea sa-l părăsească în plin mandat. Probabil că a rezolvat totul la Ministerul Mediului! Cred că Ministerul Apărării este, totuși, altceva decât Ministerul Mediului. Aici lupta nu se dă cu braconieri, iar blindatele nu sunt broaște țestoase. Este nevoie de mult mai multă expertiză și mai ales de o colaborare extinsă cu partenerii externi. Deocamdată, eu sunt, încă, ministrul Apărării (26 decembrie – n.n.) și intenționez să-mi fac datoria până în ultimul minut de mandat.

Cum vedeți viitorul PL?

Fără o reformă profundă, fară deschiderea partidului către oameni noi, făra schimbarea conducerii, PL este sortit eșecului. Ultimele rezultate au dovedit foarte clar încrederea de care se bucură Mihai Ghimpu în rândurile electoratului.

PL trebuie să se reformeze

În opinia dumneavoastră, de ce Mihai Ghimpu nu recunoaște sau refuză să accepte că formațiunea are nevoie de reformare?

Din păcate, Mihai Ghimpu a privatizat partidul. Privește PL ca pe o proprietate personală. Cine îi cere demisia lui Mihai Ghimpu devine automat trădător. Cred că este vorba de orgoliul personal și de interesul personal.

Care sunt planurile dumneavoastră privind activitatea pe scena politică?

Sunt membru al Partidului Liberal si ministru al Apărării. Mi-aș dori foarte mult să-l fac pe Mihai Ghimpu sa înțeleagă faptul că reformarea partidului este absolut necesară și că reforma nu este nici un atac la el și nici o trădare.

Igor Dodon este vocea Federației Ruse

Ce credeți despre planul socialiștilor privind federalizarea Republicii Moldova, la care cel mai probabil nu va renunța nici președintele Igor Dodon?

Planul federalizării Republicii Moldova nu este planul lui Igor Dodon, ci al Federație Ruse. Igor Dodon doar o vocalizează. Dupa cum vă amintiți, au mai existat încercări ale Federației Ruse de a federaliza Republica Moldova. Realizarea acestui lucru ar duce la distrugerea Republicii Moldova ca stat, transformând-o într-o extensie, o exclavă a Federației Ruse. O Republica Moldova federalizată și aflată la cheremul Rusiei ar deveni o problemă atât pentru vecinii săi, cât si pentru întreaga regiune.

Vă mulțumim pentru interviu.


Anatol Șalaru, demis pentru că „a cochetat cu NATO”

Într-o postare publică, noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a scris că l-a demis pe ministrul Apărării pentru că „este cel care a cochetat cu NATO știind foarte bine că suntem o țară neutră conform Constituției Republicii Moldova, a favorizat și a stat în avangarda apariției tehnicii militare americane în Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Victoriei, care nu poate fi calificată altfel decît o provocare. A pledat și pledează deschis pentru unirea Republicii Moldova cu România” .

„Prin demiterea mea, Mihai Ghimpu i-a făcut cadou lui Dodon ministerul Apărării. Iată că după cuplul Roșca-Voronin un nou cuplu politic, Ghimpu-Dodon, intră în arena politicii moldovenești. Le doresc succes! Din păcate, pentru Republica Moldova începe o perioadă neagră în care, din nou, va trebui să ne apărăm identitatea românească, să ne apărăm ființa națională”, a fost replica imediată a lui Anatol Șalaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.