Sectorul bancar a trecut în 2016 printr-un proces de restructurare, iar rezultatele reformelor vor fi resimțite în acest an când ar putea avea loc un proces de reabilitare a acestuia și revenirea la normalitate. Experții susțin că semnarea acordului cu FMI este foarte important pentru sectorul bancar, deoarece prevede condiții ce țin de transparentizarea acționariatului, iar suma creditelor neperformante se va reduce treptat.
Expertul economic din cadrul IDIS „Viitorul” Sergiu Gaibu a afirmat că anul 2016 a fost un an de restructurare.
„Anul 2016 pentru sectorul bancar este comparabil cu anii când a apărut Banca Națională a Moldovei, moneda națională sau cu anii când au avut loc schimbări foarte importante în domeniul financiar-bancar”, a menționat Sergiu Gaibu.
Cursul valutar va fi stabil
Economistul a mai spus că ponderea creditelor neperformante, ca indicator, a fost mai mare din cauza că acestea au fost reevaluate și contabilizate corect. În același timp, reprezentantul IDIS „Viitorul” a afirmat că speră ca în 2017 să pornească procesul de reabilitare a sectorului bancar, ca urmare a reformelor din 2016. „Este bine că datele reflectate în rapoartele financiare ale băncilor sunt cele reale și că Banca Națională depune eforturi pentru a transparentiza sectorul bancar, atât în ceea ce ține de acționari, cât și de aceste rapoarte financiare. Analizând situația economiei reale, nu sunt premize pentru a fi înregistrate oscilații semnificative ale cursului valutar. Balanța valutară este una pozitivă, iar Banca Națională are suficiente pârghii pentru a interveni în cazul în care vor apărea anumite fluctuații”, a precizat Sergiu Gaibu.
Potrivit prognozelor expertului, cursul valutar va fi în acest an foarte stabil. În același timp, Sergiu Gaibu a menționat că există un trend de devalorizare a leului, fiindcă economia Republicii Moldova este bazată pe import și un oarecare grad inflaționist persită, însă această devalorizare nu este una care să alerteze populația și autoritățile.
Referitor la cele trei bănci aflate sub supravegherea BNM (Moldindconbank, Moldova-Agroindbank și Victoriabank), economistul susține că sunt mai multe soluții. „În primul rând se inițiază vânzarea acestor acțiuni de către deținători. Dacă acest lucru nu se realizează, BNM organizează o licitație pentru a vinde aceste acțiuni. A treia etapă prevede ca acțiunile să fie răscumpărate de banca comercială respectivă. Procedura este stabilită în așa fel încât obiectivele trasate de BNM față de aceste bănci să fie atinse”, a subliniat Sergiu Gaibu.
Sectorul bancar revine la normalitate
La rândul său, doctorul în economie Sveatoslav Mihalache, președintele Institutului European de Dezvoltare Regională, consideră că situația din sectorul bancar revine la normalitate, dar va fi mult de lucru în acest sens.
Expertul economic a precizat că povara creditelor neperformante ale băncilor comerciale va fi mai ușoară în următorii 2 ani datorită prognozelor macroeconomice mult mai îmbucurătoare decât în 2015-2016. „Șansele ca PIB-ul să fie în acest an mai mare de 3% sunt destul de mari. Important este ca să fie condiții meteorologice favorabile agriculturii. Anume agricultura a contribuit la creșterea economică din 2016”, a explicat Sveatoslav Mihalache.
În același timp, economistul a afirmat că semnarea acordului cu Fondul Monetar Internațional este foarte important atât pentru sectorul bancar, cât și pentru economia reală deoarece condițiile organizației sunt foarte clare și se referă la transparentizarea acționariatului băncilor comerciale. „În acest moment, Banca Națională a Moldovei a retras pachetele unor acționari de la două dintre cele trei bănci care se află sub supravegherea instituției. Eu aștept ca să se întâmple același lucru și în cazul Victoriabank, din cauza că există suspiciuni privind existența unor pachete de acțiuni care revendică o transparență mai mare”, a declarat doctorul în economie.
„Regulile din sectorul bancar trebuie să fie clare”
Referitor la identificarea cumpăratorului pentru pachetul de acțiuni de 39,58% la Moldova-Agroindbank, Sveatoslav Mihalache a opinat că va fi dificil să fie realizat acest lucru după „jaful secolului” din cauza că regulile trebuie să fie foarte clare în sectorul bancar și să fie întreprinse toate măsurile necesare în acest sens.
„Este foarte posibil ca în a doua jumătate a acestui an, când Banca Națională va reuși să îndeplinească toate obiectivele trasate pentru a asigura stabilitatea în sectorul bancar, vom putea vorbi cu certitudine despre investitori pentru cele trei bănci”, a mai menționat expertul.
În opinia lui Sveatoslav Mihalache, este înregistrată o diminuare a volumului creditelor problematice și acum totul depinde de evoluția economiei reale. Astfel, economistul a explicat că în cazul în care agricultura va fi profitabilă și Republica Moldova va obține finanțare din exterior, băncile comerciale vor avea condiții mai bune pentru activitate, iar suma creditelor problematice se va reduce treptat.
Adică, dă Doamne ploaie?