După 5 luni de la anunțul privind implicarea sa în politică, Maia Sandu a devenit lider de partid. Duminică, 15 mai, la Chișinău a fost constituit Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).
Alegerea fostului ministru al Educației în funcția de președinte a noului partid nu a fost o surpriză, aceasta fiind unicul candidat. Congresul de constituire a avut loc la Institutul Muncii de la Chișinău, la eveniment participând și primul premier al Republicii Moldova, Valeriu Muravschi.
Motivele creării PAS
La congres oamenii au primit câte o broșură în care erau publicate prioritățile, programul și statutul formațiunii. Din aceasta aflăm că inițiatorii partidului constată că moldovenii nu au reușit să se unească în jurul unei idei de dezvoltare a societății, că traiul în Republica Moldova este scump, prețurile fiind tot mai mari, că locurile bine plătite sunt puține, că prea mulți indivizi din conducere s-au îmbogățit pe seama oamenilor de rând prin furtul banilor publici și că ani la rând în sistemul educațional au domnit frauda și falsificarea rezultatelor.
Ce vrea să facă PAS dacă ajunge la guvernare
Prioritățile anunțate de inițiatorii PAS nu diferă cu mult față de cele ale altor partide atunci când se lansează. Diferența va putea fi făcută ulterior, dacă partidul va ajunge la guvernare.
Noul partid de la Chișinău vrea să propună un sistem politic nou, care să fie „cât mai imun la interesele economice”. Astfel, acesta vrea să interzică participarea firmelor offshore la achizițiile publice sau privatizări, să lichideze Centrul Național Anticorupție și să creeze în baza acestuia o agenție de recuperare a bunurilor publice însușite ilegal, dar și să promoveze „lustrația” procurorilor și judecătorilor.
PAS mai promite să investigheze ilegalitățile produse în ultimii ani în sectorul financiar-bancar și să-i pedepsească pe cei care se fac responsabili de aceasta. Nu se cunoaște însă cum și în cât timp vor avea loc aceste procese. Totodată, la capitolul asistența socială, noul partid a criticat modul în care în prezent este calculată pensia diferitor categorii de persoane, precizând că una din deciziile sale va fi anularea tratamentului preferențial, adică pensia deputaților, judecătorilor sau a aleșilor locali ar putea fi revizuită.
Cine face parte din conducerea partidului
La propunerea Maiei Sandu, vicepreședinții formațiunii au fost aleși Liliana Nicolăescu Onofrei (fosta viceministră a Educației) și Sergiu Musteață (decanul Facultății de Istorie și Geografie din cadrul UPS „Ion Creangă”). Un alt fost viceministru al Educației, Igor Grosu, va fi secretarul general al formațiunii. În componența Biroului permanent al PAS găsim de asemena câteva nume cunoscute: Daniela Terzi Barbăroșie, Nicolae Roșca, Virgiliu Pâslariuc, Vitalie Braniște și Dan Perciun.
Pingback:Știrile dimineții: Piața valutară va funcționa după regulile UE - moldNova
Dar de ce nu am cunoscut și eu despre constituirea partidului ,rspectiv și despre alegerea ăîn Consiliul Național