După ce președintele Igor Dodon a declarat în cadrul întrunirii cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că Acordul de Asociere cu UE nu a adus nimic bun Republicii Moldova și că în 2018 acesta ar putea fi denunțat, experții demonstrează contrariul și spun că îndepărtarea de comunitatea europeană va duce la o criză economică fără precedent.
Expertul economic Gheorghe Costandachi a declarat că în cazul în care Igor Dodon împreună cu Partidul Socialiștilor vor avea toate pârghiile pentru a-și îndeplini promisiunea făcută liderului rus, Vladimir Putin, privind denunțarea Acordului cu Uniunea Europeană, Republica Moldova se va pomeni într-o situație catastrofală. „Avem peste 245 de programe susținute de Uniunea Europeană. Este vorba de proiecte dedicate dezvoltării infrastructurii drumurilor, satelor, agriculturii sau a businessului, soluționării problemelor sociale, asigurării securității energetice. Sunt miliarde de euro din partea UE prevăzute pentru următorii ani pentru aplicarea standardelor europene în diferite domenii. Toate proiectele, reformele și finanțările europene vor fi stopate”, a precizat economistul.
Ponderea exporturilor în UE – de la circa 30% la 60%
Gheorghe Costandachi a mai menționat că circa 30% din bugetul de stat sunt bani oferiți de UE pentru implementarea diferite proiecte de dezvoltare, iar deficitul bugetar este de facto acoperit de resurse primite de la Comisia Europeană. „Dacă ne referim la închiderea Zonei de Liber Schimb cu UE, este important de știut că Republica Moldova a ajuns de la o pondere de 28%-29% în 2012 la o pondere de 59%-61% a exporturilor de produse autohtone în UE și alte regiuni, în afară de Rusia. Spre comparație, în perioada 2005-2007 circa 76% din produsele moldovenești ajungeau pe piața Rusiei. În cazul în care va fi închis accesul la piața europeană vor urma taxe vamale și exportatorii vor fi nevoiți să nu mai livreze produse în UE. În timp de câteva luni acești agenți economici vor falimenta”, a declarat Costandachi.
Economistul a mai subliniat faptul că toate facilitățile și oportunitățile Uniunii Europene pentru tinerii din Republica Moldova vor fi anulate. „Mediul de afaceri va falimenta, iar valuta națională se va devaloriza brusc. Vom reveni la inflația de la începutul anilor ’90, când era una enorm de mare. Dacă Republica Moldova nu era susținută de Uniunea Europeană, rămânea cu drumurile pline de găuri, cu salariile primite în galoși. Dacă vom fi lăsați fără sprijinul UE, petecul acesta de pământ va deveni o gubernie, o insulă a Rusiei”, a afirmat expertul.
Crizele vin din Rusia, iar fără UE economia Republicii Moldova nu are viitor
La rândul său, expertul IDIS „Viitorul” Sergiu Gaibu a afirmat că dacă, totuși, promisiunea lui Dodon va fi realizată economia Republicii Moldova nu va avea viitor. „Dacă examinăm toate situațiile dificile care au avut loc până acum și anume cea din 1998, perioadele prin care Republica Moldova a trecut prin embargourile instituite de puterea de la Moscova și chiar furtul miliardului, putem spune că majoritatea crizelor au fost „importate” din Rusia. Referitor la „jaful secolului”, sunt suficiente dovezi aduse chiar de experții Kroll care demonstrează anumite legături dintre persoanele de la noi bănuite că ar fi implicate în acest furt și cercurile criminale din Rusia. Se vede foarte clar că anume conexiunea cu această jurisdicție instabilă și criminală a dus la un impact negativ asupra Republicii Moldova”, a precizat expertul economic.
În același timp, Sergiu Gaibu a mai spus că, din păcate, Igor Dodon, precum și o pleiadă întreagă de politicieni nu văd acest lucru, nu evaluează corect această stare de lucruri și acționează în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova. „Contrar declarațiilor lui Igor Dodon, noi înregistrăm progrese în relațiile cu Uniunea Europeană: avem o creștere a exporturilor pe piața comunitară și deși nu este poate atât de mare pe cât ne-am dori, este unica opțiune pentru Republica Moldova”, a mai spus reprezentantul IDIS „Viitorul”.
Potrivit lui Sergiu Gaibu, revenirea la comerțul cu Rusia care însemnau cândva livrări de produse într-o formă mai primitivă, nu va mai fi același, deoarece piața rusă se modifică, preferințele consumatorilor se schimbă. „Din păcate, nostalgia îi orbește pe mai mulți politicieni și utilizează acest lucru pentru a face declarații populiste. Anume standardele europene oferă acces pentru produse nu doar pe piața europeană, dar și pe cea din Est”, a conchis economistul.
Publicația electronică Euobserver.com notează că exporturile moldovenești pe piața europeană au crescut cu 27% de când a fost semnat Acordul de Liber Schimb, iar UE a oferit Republicii Moldova, în perioada 2014-2017, circa 335 milione de euro pentru dezvoltare și reforme.
Cred ca asta-i sistemul sovietic si tzarist ropo de articol. Infometezi, falimentezi si alienezi o populatie si alstfel o subjugi si faci ce vrei cu ei (inclusiv aratand ca „ala este dusmanul” la comanda) . Este incredibil ce afirmatii a facut Dodon pe la Moskva recent. Cica ocupatia Uniunii Sovietice nu a fost perceputa ca o ocupatie de moldoveni (!). (deci sa uitam de deportari si foamete) (!) si mai inainte de rusificare (1828) imediat dupa anexare (1812). Eu cred ca acest om este nebun de legat daca inainte il credeam doar un politcian extremist bolsevic si xenofob acum sunt convins ca nu este intreg la cap. Sa vorbesti de unul singur ca TV sa te oferi neintrebat sa platesti$ datorii la gaze pentru Transnistria cand ai zis in campania electorala ca nu vrei sa pui nici macar 1 mild.$ pe umerii cetatenilor, sa federalizezi RM deci sa dai drept legal international la secesiune si sa arunci atata ura spre UE si RO de unde practic RM supravietuieste este vai de el si RM. In cele din urma Putin, destept i-a dat o harta (probabil valora pana in 1000$) si a primit 6.5 miliarde$ in promisiuni (gazul nistrenilor) si federalizarea pachet. Asta-i chiar cretin intradevar !