Meniu Închide

Știrile dimineții: Moldovenii trebuie să aleagă între Igor Dodon și Vlad Plahotniuc

Fostul premier Ion Sturza susţine că moldovenii ar fi puși în faţa unei noi decizii și trebuie să aleagă între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc.

„În subteran, va învinge Plahotniuc, aşa cum s-a întâmplat cu Filat, iar în arena deschisă, Dodon are şanse mari să aducă la Chişinău nu numai tancuri de paie, dar şi C-400 reale. Democratic şi cu suport popular”, consideră Sturza. Fostul premier mai crede că fără un suport extern major, Plahotniuc devine o ţintă uşoară, inclusiv pentru serviciile speciale ruseşti, relatează moldova.org.

Igor Dodon este gata să semneze acordul cadru cu Uniunea Eurasiatică. Acesta a făcut anunțul în timpul aflării sale la Moscova. Astfel, Rusia intenționează să folosească Moldova drept traseu direct către piața Uniunii Europene. Cel puțin așa susține Irina Friz, deputat ucrainean din fracțiunea „Blocul Petro Poroșenko”, președinte al subcomitetului din Comisia pentru securitate națională și apărare din Parlamentul de la Kiev, transmite Agora.

Guvernul României va continua să susțină financiar renovarea grădinițelor din Republica Moldova și în anul 2017. Astfel, 83 de instituții preșcolare urmează a fi reparate capital din cele 3 milioane de euro oferite de România încă la finalul anului 2016, inforează Curentul.

Secţia de Endoscopie din cadrul Spitalului Clinic Republican a fost complet renovată. Sălile au fost dotate cu mobilier şi echipament modern, oferit de Guvernul Japoniei. În această secţie vor fi investigaţi şi pacienţii cu probleme ale sistemului digestiv, care necesită diferite proceduri de diagnostic şi tratament endoscopic, transmite trm.md.

Între timp, se pare că între Ministerul Sănătății și CNAM s-a iscat un conflict provocat de bani, iar acest lucru ântârzie finanțarea spitalelor pentru acest an, scrie Sănătate Info. Deși suntem în a doua jumătate a lunii ianuarie, spitalele care depind în totalitate de banii CNAM încă nu au încheiat contracte pentru acest an de gestiune. Directorii spun că așteaptă să fie publicată în Monitorul Oficial o hotărâre de Guvern care prevede servicii medicale mai scumpe. Până atunci, fie Ministerul Sănătății, fie CNAM tărăgănează intenționat semnarea contractelor, explică sursa.

Peste 80 de locuri noi de muncă au fost create în orașul Nisporeni, după ce fabrica de confecționare a hainelor din localitate și-a deschis o secție nouă. Angajații vor coase haine pentru militari și saci de dormitm iar articolele vor fi exportate în aproape toate țările europene, anunță publika.md.

Donald Trump devine astăzi oficial președinte al SUA. Ceremonia de învestire începe la ora locală 19:30, transmite agerpres.ro. Trump va fi învestit de președintele Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite, iar la ceremonie vor fi folosite două Biblii: cea a lui Abraham Lincoln și cea pe care Trump o are încă din copilărie.

În centrul țării termometrele vor indica astăzi între -1 și -6 grade Celsius. În următoarele zile vremea se va încălzi ușor.

Banca Națională a stabilit următorul curs valutar pentru ziua de 19 ianuarie 2017:

USD – 20.14 lei
EUR – 21.48 lei
UAH – 73 de bani
RON – 4.78 lei
RUB – 33 de bani

7 Comments

  1. Adevarul

    Nu merge vorba aici de Dodon sau Plahotniuc, noi trebuie sa alegem intre Uniunea Europeana si Uniunea Vamala,si daca vom dori integrarea europeana atat noi cat si partidele asa numite pro-europen trebuie sa se alaturi lui Plahotniuc, el intr-adevar fiind unicul care ar putea sa-l opreasca pe Dodon

    • miroslav

      Adevarul – Care UV? glumesti? ca i-a permis Putin lui Dodon sa-l pupe-n fund, nu aduce nici un beneficiu Moldovei. Ba mai mult, crezi ca Rusia, inadusita de sanctiuni, cu oameni care se otravesc cu boiarishnik, ard de nerabdare sa-si mai ia si Moldova pe capul lor? Lasati prostiile!

  2. Teodor

    B*ea, de-ar veni mai repede alegerile si sa scapam de acest Dodon si PSRM-ul lui. Nu-i destul ca Filat ne-a furat miliardul si am ramas saraci, dar inca si acestia doresc sa ne federalizeze si sa ne distruga mica noastra tara.

  3. Daniel

    Noi am ales UE, cine e pentru acest curs? Plahotniuc, persoană care se poate opune lui Dodon. De aceea în 2018 o să ne decidem soarta, pericol nui dacă noi o să-l evităm la timp.

  4. Vova

    Mia bine Plaha decât acest Dandon! El nu vrea să federalize și să împartă în bucăți RM, dar aistalalt cam în spre asta și merge, să vezi cum va recunoaște Transnistria ca stat independent boul!

  5. Vasile

    Eu cred că totul e clar de la sine, Moldova și moldovenii au ales o cale europeană încă din 2009, chiar dacă a fost mai anevoios, a mai trebuie de băgat niște mizerii ce frecat țara de miliarde la răcoare, pe alocuri s-a mai călcat pe greble, etc… da iată acum totul e cît se poate de clar, avem un PD cu Plahotniuc în frunte ce ne propune apropierea de UE(și o face reușit pînă acum), care are tot suportul de la Bruxelles și Washington pentru asta și pe altă parte un populist pe nume Dodon, care vrea să rupă țara în bucăți, să o federalizeze și să anuleze acordul de asociere, ceea ce ar însemna RM trimisă înapoi în secolul 19. Așa că noi decidem unde vrem să mergem, cu Plahontiuc spre UE ori cu Dodon în era primitivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.