Meniu Închide

„Îmi reproșau că-l țin pe micuț cu fundul gol în luna august”. O mamă minoră, lăsată fără copil din cauza sărăciei

O tânără din Căușeni luptă de aproape jumătate de an cu autoritățile ca să-i înapoieze copilul. Elena Miller este minoră încă, dar la 15 ani împliniți a devenit mamă. Așa a fost să fie. Minora a adus pe lume un băiețel drăgălaș și perfect sănătos. După naștere, timp de aproape un an, a trăit cu tatăl copilului în casa acestuia. Lucrurile s-au complicat și cei doi au decis să se despartă. Rudele concubinului i-au alungat din casa în care stătea.

mama copil causeni
Elena cu fiul său

Pe drumuri, cu un copil în brațe

Nu avea unde se duce, pentru că nici părinții fetei nu aveau propria locuință. Elena și fiul său au solicitat să locuiască la un centru de plasament din or. Căușeni. Mama fetei și cu fratele mai mic locuiau într-o căscioară din satul Grigorievca, oferită temporar de șeful fratelui mai mare.

La începutul lunii august 2016, la centrul de plasament unde se afla Elena și cu fiul său, se desfășurau lucrări de reparație, iar administrația le-a spus tuturor beneficiarelor să plece acasă pe perioada de nefuncționare a instituției. Elena nu avea unde să se ducă decât la rudele sale în satul Grigorievca.

Fiind din familie social-vulnerabilă, asistența socială le-au dat târcoale. „Trăiam sărăcuț, dar curat. Au început să verifice totul. Nu le-a plăcut că terciul din ceaun era rece. Hrănisem copilul de dimineață și, când au venit ei, sigur că era rece. Mi-au reproșat că-l țin pe micuț cu fundul gol. Era luna august, era cald și am decis să-l las dezbrăcat. Anterior, a avut niște iritații din cauza pampersului. Strigau la noi, mă amenințau că îmi vor lua copilul…”, ne spune Elena.

I-au luat copilul și i-au amendat mama

La 15 august 2016, primarul satului Grigorievca a emis două dispoziții prin care a scos forțat copilul minor din familie și l-a trimis într-o instituție de plasament din Chișinău. Mai mult, peste 3 zile Autoritatea Tutelară Locală din s. Grigorievca a depus cerere de chemare în judecată privind decăderea Elenei din drepturile părintești.

„Timp de 45 de zile mi-au interzis să-mi văd copilul. Nu aveam liniște, nu mai voiam să trăiesc, nu dormeam nopțile… Nimeni nu mi-a explicat ce să fac, unde să mă duc. La primăria din sat îmi ziceau că nu ei mi-au luat copilul și să mă duc la raion. La raion mă pasau înapoi în sat. Am bătut zile în șir la ușile autorităților, dar nimic… Le-am spus: eu îmi iubesc copilul și sunt o mamă responsabilă. Nu mă puteți lipsi de drepturile părintești pentru că sunt sărăcă. Da, părinții mei sunt săraci, dar asta nu e vina mea. Mama muncește zilier și cu banii câștigați mă ajută și pe mine”, zice tânăra mamă.

Autoritățile i-au luat copilul, au acționat-o pe Elena în judecată și, în plus, au cerut ca mama Elenei să fie pedepsită. În septembrie, Judecătoria Căușeni a amendat-o pe mama Elenei cu 200 de lei pentru neîndeplinirea obligațiilor de întreținere, de educare și de instruire a copilului.

Ajutată de avocat

Elena nu a cedat. A încercat să facă tot posibilul ca să-și ia copilul acasă. Între timp, și-a schimbat și domiciliul. A mers să locuiască la un centrul de plasament din Căușeni, s-a înscris la cursuri de bucătar, pe care le-a absolvit. Mai mult, ca să-și poată lua copilul acasă, o mătușă i-a promis să o găzduiască în casa sa. „Le-am demonstrat că sunt o mamă responsabilă. Mi s-a promis un loc de muncă la un restaurant din oraș, numai să termin cursurile. Voi avea banii mei ca să-mi întrețin copilul”, ne spune tânăra mamă.

În disputele cu statul, Elena este ajutată gratuit de avocata Irina Lazur. „Autoritățile nu au demonstrat că Elena a dat dovadă, în mod intenționat, de neglijență și a pus în pericol viața copilului său. Elena este minoră, iar statul trebuia să-i ofere asistența necesară în educarea copilului său, dar să nu-l instituționalizeze. Sărăcia și vârsta fragedă a mamei sunt deseori invocate de autorități în cazul Miller. Sub acest pretext, e ilegal și discriminatoriu să lipsești pe cineva de drepturi părintești. Codul familiei prevede că părinții minori au dreptul să locuiască împreună cu copilul lor și să participe la educarea lui”, susține Irina Lazur.

În curând, se fac 6 luni de când Elena e despărțită forțat de copilul său. Băiatul nu are un statut – copil abandonat ori copil rămas fără ocrotirea părintească. În ajun de Crăciun, Elena și avocata sa au solicitat autorităților din Căușeni să-i înapoieze copilul și să-l externeze din instituția de plasament.

„Am invocat că Elena a făcut tot posibilul ca să înlăture circumstanțele care au stat la baza luării copilului din familie: a părăsit locuința care, în opinia autorităților, prezenta pericol pentru viața copilului, deprinde meseria de bucătar și, în curând, va găsi un loc de muncă și, în plus, o rudă matură este de acord să o ajute în creșterea copilului. Cu toate acestea, la 5 ianuarie curent membrii unei comisii raionale specializate au refuzat să emită avizul de externare a copilului Elenei”, afirma avocata Elenei.

Motivul invocat de autorități – Elena e săracă, nu are un loc de muncă și locuința proprie. Avocata mamei minore consideră că aceste noi pretenții sunt absurde și legale.

„Câți părinți șomeri sunt în Moldova? Îi decădem pe toți din drepturile părintești? Cred că autoritățile locale încearcă să o determine pe Elena să-și abandoneze copilul din propria inițiativă. Familia Miller e o povară pentru autorități și vor să se debaraseze de ea. Noi, însă, vom continua să luptăm”, susține avocata Irina Lazur.

Proces tergiversat

În august 2016 Autoritatea Tutelară Locală din s. Grigorievca a depus cerere de chemare în judecată privind decăderea Elenei din drepturile părintești. La prima ședință, în noiembrie, cei din Grigorievca nu s-au prezentat. A doua ședință nu a avut loc, pentru că judecătorul și-a dat demisia, dosarul fiind redistribuit altui magistrat. Următoare ședință de judecată urmează să aibă loc abia în luna martie. Până atunci, Elena face săptămânal naveta Căușeni – Chișinău pentru a fi alături, măcar pentru o oră, de copilul ei.

4 Comments

  1. Ion

    ar trebui să se autosesizeze procurori împotriva autorităților,probabil au ceva interes cu copii luați la centre de plasament,vre-o rețea criminală,sau interesul personal a cuiva dintre personajele implicate.

  2. Aliona

    De ce autoritatile procedeaza astfel eu tot sunt mama a unui baitel si suntem cu sotu in stare sa intretinem baetu. Eu consider sa dea copilu Eleni inapoi pentru ca e da dovada ca e o mama iubitore si va purta de grija

  3. Aliona

    Elena e o mama buna si sint sigura ca isi iubeste fiul si face tot podibilu sai intorca fiul inapoi. Ce va fii la noi in tara daca pe toti parinti saraci ii vor decade de drepturilr parintesti. Bine eu stiu la ce a sa duca asta la un haus di la scaderi populati da la noi nimen nu o sa mai doreasca sa aduca pe lumie copiii

  4. elena curcan

    moldova tara minunilor pentru cei abandonati si cersec nimeni nu vede nimic acolo autoritatile lipsesc dar ea saraca fata nu destul cai ii veata grea dar si o mai poarta pe drumuri …………. numa sarac sa nu fii ajuta doamne sasi aduca pruncusoru acasa nui corect ce fac autoritatile……………

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.