Partidele politice primesc bani de la buget începând din acest an, în funcție de rezultatele obținute la alegerile anterioare – astfel că liberal-democrații încasează cei mai mulți bani, deși le-a scăzut numărul deputaților.
Legea care permite finanțarea de la buget a partidelor a fost adoptată în 2009, însă punerea în aplicare a legii a fost amânată de două ori. În Bugetul de Stat pentru anul 2017 pentru partide au fost planificate 40 de milioane lei. Pe 31 ianuarie 2017, Comisia Electorală Centrală a adoptat o hotărâre prin care a stabilit cuantumul subvenției lunare pentru fiecare vot obținut de partide la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 și la alegerile locale din 2015. Astfel pentru 1 vot la parlamentare subvenția este de 1,11 lei, iar pentru 1 vot obținut la locale subvenția este de circa 0,47 lei. PLDM, PD şi PSRM sunt partidele care vor primi cei mai mulţi bani din bugetul de stat.
Bani mulţi, deputaţi puţini
Pentru rezultatele electorale obținute în 2014 și 2015 cei mai mulți bani îi revin Partidului Liberal Democrat din Moldova – peste 713.000 de lei/lunar. Suma este mare datorită rezultatelor electorale bune. Totuşi, în prezent PLDM are în Parlament nouă deputaţi.
Următorul în listă este Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condus de Zinaida Grecianîi care va primi 626.000 de lei pe lună, iar pe locul 3 se află Partidul Democrat cu aproximativ 625.000 pe lună primiți din bugetul de stat.
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova în fruntea căruia este Vladimir Voronin încă din 1998 va primi 481.000 de lei pe lună. Din PCRM au plecat cei mai mulţi parlamentari, astfel încât acest partid a rămas cu șapte deputaţi din 21 câți a avut după 30 noiembrie 2014.
Partidul Liberal va încasa pentru voturile primite la alegerile parlamentare și la alegerile locale generale peste 377.000 de lei lunar.
Printre cei care primesc subvenţii de la stat se numără şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr – 12.951 de lei pentru rezultatul la alegerile parlamentare din 2014, Partidul Politic „Partidul Nostru” va încasa lunar peste 160.000 de lei pentru rezultatele de la alegerile locale din 2015, iar Partidul Popular Creştin Democrat va primi puţin peste 13.000 de lei lunar.
În cazul blocurilor electorale care au participat la alegeri, banii vor fi distribuiți între partidele care au format blocul. Astfel, pentru voturile obținute de Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” banii vor fi încasați de partidele Partidul Acțiunea Democratică și Partidul Liberal Reformator.
Membrii de partide vor instruiri şi activităţi politice
Consilierul raional pe listele Partidului Liberal în Făleşti, Dumitru Spânu, spune că au fost informaţi de către secretariatul general de subvenţiile de la stat şi că în Făleşti vor beneficia de o cotă parte din aceste surse. Preşedintele organizaţiei liberalilor din raion zice că la nivel de raion au un secretar care menţine legătura cu organizaţiile primare şi „tot trebuie într-un fel achitat”. Dumitru Spânu susţine că la nivel local urmează să se consulte cu biroul politic, dar crede că banii ar trebui folosiţi pentru afişe, pentru pancarte şi pentru informaţii electorale.
Victoria Butuc, consilier raional din partea PLDM în Ialoveni, consideră că banii primiţi de la stat vor contribui la transparentizarea activităţii partidelor politice, acesta fiind unul din scopurile legii. Victoria Butuc spune că decizia privind utilizarea subvenţiilor de la stat urmează să fie luată de Biroul Permanent Central, conform cerinţelor organizaţiilor teritoriale. Consiliera liberal-democrată susţine că banii ar trebui cheltuiţi pentru instruiri şi pentru activităţi politice care să ridice ratingul partidului.
Aleșii locali vor seminarii de instruire
Ana Donia, consilier din partea PDM în Cimişlia, consideră că banii primiţi de la stat ar trebui utilizaţi pentru instruiri şi consolidarea capacităţilor aleşilor locali. Consiliera spune că este la primul mandat şi se confruntă cu „o mie şi una de legi care lasă loc de interpretare” în funcţie de cel care le citeşte. O altă direcţie pentru utilizarea subvenţiilor ar fi stimularea implicării femeilor în politică. Consiliera PDM zice că în politică sunt puţine femei şi „ar fi bună o pregătire preelectorală a femeilor” astfel încât acestea să fie mult mai pregătite în poziţiile pe care au fost alese.
Primarul oraşului Floreşti, Valeriu Ceapa, a fost votat candidând din partea formaţiunii „Partidul Nostru”. Alesul zice că a candidat datorită platformei politice a partidului, dar în prezent nu mai face parte din acest partid. Întrebat ce crede despre hotărârea CEC, dat fiind că a contribuit la rezultatul PPPN în Floreşti, primarul spune că pe el nu-l interesează banii şi că „mi-aş da şi salariul meu ca să fie bine în oraş”. Valeriu Ceapa susţine că a venit în primărie să facă lucruri bune, dar s-a dezamăgit de toţi.
Şeful fracţiunii socialiştilor din Cahul, Vasili Mihailov, spune că subiectul referitor la subvenţiile de la stat încă nu s-a discutat în PSRM.
Nui rea initiativa, astfelde practica se efectueaza in Italia, Franta, Germania si altele, doar nu sunt deacord PLDM sa primeasca bani, dupa ce au furat di sistemul bancar.
De asta Viorel Ciubotaru si-a marit salariul singure, da? Cat de cat, acum salariul sau constituie 20.000 lei, cu vreo 7.000 si-a majorat salariul, cum sa zic, nu are gusturi rele, din banii medicilor si profesorilor.
Normal! Nu destul ca PLDM ne-a furat 6 ani de zile, da inca acum primesc si cei mai multi bani?! Asta e pe dreptate oare?