Meniu Închide

Știrile dimineții: Moldova va livra gaze Ucrainei „în cazul unor situații de criză”

Asistență în lupta anticorupție, mai mult comerț reciproc și sprijin reciproc în domeniul energetic prevede o foaie de parcurs semnată de premierii Moldovei și Ucrainei în vederea cooperării celor două state în anul 2017.

Documentul prevede ca părțile să intensifice cooperarea în domeniul livrării energiei electrice, dar și să elaboreze măsuri pentru a asigura livrarea gazului natural în regim revers, în cazul apariţiei unor situaţii de criză, precizează Interlic. Pavel Filip și omologul său de la Kiev, Vladimir Groisman, au mai stabilit că la unele puncte de frontieră moldo-ucrainene ar putea fi introdus controlul comun.

Pe Prut ar putea să fie construit un nou pod rutier, în zona localității Zagarancea, raionul Ungheni. Autoritățile de la Chișinău și București sunt dispuse să semneze un acord în acest sens, scrie Curentul.md. Mai întâi însă urmează să fie puse la punct detaliile tehnice, inclusiv autorizațiile de mediu etc.

Procesele penale din Republica Moldova sunt tergiversate cu anii, motiv pentru care unele fapte criminale sunt uitate de public. Jurnalistul Pavel Păduraru amintește într-un articol în Timpul despre reținerea cu mare fast de către polițiști și procurori a unui cuplu, în anul 2013, acuzați de escrocherie în proporție deosebit de mari după ce ar fi deposedat de imobile, prin înșelăciune, cel puțin 19 persoane vulnerabile, o mare parte dintre care au decedat sau au dispărut în scurt timp după ce și-au pierdut locuințele. „Nimeni dintre notarii, polițiștii și procurorii care, din varii motive, au acordat protecție inculpaților în perioada „activității lor criminale”, dacă îl citez pe Bodrug, nici nu a ajuns în vizorul urmării penale”, constată Păduraru.

În spitalele și centrele medicilor de familie din Republica Moldova lipsesc aproape 200 de tipuri de medicamente din cauza lipsei ofertelor în cadrul licitațiilor publice. Astfel, pentru unele preparate se vor organiza licitații repetate, iar o parte vor fi procurate direct de către fiecare instituție, transmite Sănătate Info.

Funcția de președinte al „Moldovagaz” este una râvnită la Chișinău, crede fostul premier Ion Sturza. „Mereu a fost „nomenclatura” conducerii „de vârf”. Conform contractului cu Gazprom, guvernul are exclusivitatea de a propune candidatura, dar care trebuie să fie aprobată de comun acord”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook. Sturza crede că „Moldovagaz” a ajuns în mâinile liderului PD, Vladimir Plahotniuc, cu ajutorul șefului statului, Igor Dodon: „Trebuia să se întâmple ceva extraordinar, un deal, o negociere la cel mai înalt nivel ca omul domnului Vlad Plahotniuc să preia cu „unanimitate” postul. Cred că şi „partenerii stabilizării”, cât umblau cu „biscuiţii” prin Chişinău, au fost lăsaţi în offside de aparențe, lupta lui Dodon cu Plahotniuc. Cert este că azi dealerul principal şi exclusiv al relaţiilor cu Rusia este Igor Nicolaevici Dodon, de la pătlăgele la energetică”, citează Economist.

O delegație a Serviciului federal sanitar rus Rospotrebnadzor a început inspecţia la 13 vinării din Republica Moldova, care au depus anterior o solicitare în vederea anulării restricţiilor de export pe piaţă rusă a producţiei sale. „Scopul vizitei este pentru inspectarea deja trasabilităţii produsului, calităţi produsului, totodată dotarea tehnică a întreprinderilor care solicită exporturi Sunt şi companii de stat şi ne bucură faptul că lista se va mări şi posibil vom trece şi la altă etapă când vom putea discuta şi scoaterea taxelor vamale”, a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, citat de publika.md. Delegaţia de la Rospotrebnadzor se va afla în Moldova până pe 17 februarie.

Tot publika.md amintește că în următoarele 2 săptămâni la Chișinău se va afla o misiune a Fondului Monetar Internaţional. În cadrul vizitei, va fi prezentat noul șef al misiunii în țara noastră și vor fi analizate acțiunile autorităților în privința implementării acordului cu FMI.

Transnsitria are nevoie de răbdare și o nouă viziune pentru a trece peste problemele economice și politice, crede ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit. Acesta s-a întâlnit cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Potrivit Radiochisinau.md, care citează presa din stânga Nistrului, diplomatul american a subliniat importanța faptului că atât în dreapta, cât și în stânga Nistrului s-au încheiat procesele electorale şi şi-a exprimat speranța că noii lideri vor oferi noi oportunități pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol. „Sunt foarte optimist cu privire la aceasta. Cred că noile puncte de vedere vor contribui la îmbunătățirea situației. Sperăm că în curând se vor înregistra progrese în acest domeniu. La rândul nostru, depunem eforturi să convingem partenerii din Chișinău ca să acționeze pozitiv în această chestiune”.

Vremea va fi frumoasă astăzi în țară, dar puțin rece. Temperaturile vor indica în mediu -3 grade Celsius în Capitală.

Banca Națională a stabilit pentru astăzi următorul curs valutar: un dolar va costa 20 de lei, iar un euro – 21,28 lei. Leul moldovenesc pierde câțiva bănuți în raport cu valoarea stabilită luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.