Meniu Închide

Suicidul, un subiect tabu în raionul Strășeni unde în 2016 s-au înregistrat cele mai multe cazuri

În anul 2016 cele mai multe cazuri de suicid s-au înregistrat în raionul Strășeni, care a trecut în premieră în acest top negativ în ultimii 3 ani. Autoritățile din raion însă nu sunt la curent cu această statistică și evită să discute despre subiect, invocând diverse motive.

Eveniment organizat de Asociația Pentru Viață FOTO Facebook

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în lume o persoană își ia viața la fiecare 40 de secunde. În Republica Moldova, în ultimii 3 ani numărul sinuciderilor a fost în creștere. Potrivit datelor Inspectoratului General de Poliție, în perioada 2014-2016 au fost înregistrate 940 de cazuri de suicid. Dacă în anul 2014 s-au înregistrat 224 de cazuri, în anul 2016 au fost cu 159 mai multe, mai exact 383 de cazuri. Astfel, în anii precedenți sectoarele Buiucani și Botanica ocupau primele locuri în acest top negativ. Datele statistice arată însă că în raionul Strășeni s-a înregistrat un val mare de astfel de cazuri, anul trecut fiind regiunea cu cei mai mulți oameni care și-au pus capăt zilelor – 71.

În anul 2014 (224 cazuri) cele mai multe sinucideri s-au înregistrat în sectorul Rîșcani al Capitalei (23), raionul Nisporeni (15) și raioanele Cimișlia (12) și Ialoveni (10). În anul 2015 (333 cazuri), cei mai mulți locuitori din sectorul Buiucani (24) au murit punându-și capăt zilelor. Acesta este urmat de sectoarele Botanica și Rîșcani, precum și raionul Florești (câte 18 cazuri). Anul trecut polițiștii au înregistrat 383 cazuri. De data aceasta, cele mai multe au avut loc în raioanele Strășeni (71), Soroca (58) și Anenii Noi (54).

Ce s-a întâmplat în raionul Strășeni în anul 2016?

În ciuda numărului mare de sinucideri, autoritățile raionale nu prea s-au arătat deschise să discute despre acest subiect. Mai mult decât atât, unii funcționari nici nu știau că situația a fost atât de gravă anul trecut.

Petru Scorță, șeful Inspectoratului de Poliție din Strășeni, ne-a spus că este cât de cât la curent cu situația creată, dar nu a comentat în nici un fel cine se face vinovat de aceste cazuri și ce acțiuni se întreprind la nivel raional pentru combaterea suicidului. La rândul său, Elena Harcenco, vicepreședintele raionului Strășeni în domeniul asistenței sociale și protecției familiei, a refuzat să răspundă la întrebările noastre.

Cum prevenim cazurile de suicid?

Liuba Ceban, fondatoarea liniei verzi pentru prevenirea suicidului, susține că fenomenul poate fi contracarat numai dacă se implică fiecare în rezolvarea acestei probleme. „Orice cetățean trebuie să știe care sunt semnele presuicidale și modul în care ar putea să încurajeze o persoană care arată că este deprimată sau poate dezamăgită de viață. Implicarea noastră în combaterea suicidului trebuie să fie una individuală ca să-i putem oferi susținere celui care se confruntă cu astfel de realități. Acest lucru se întâmpă din motiv că oamenii se simt neajutorați în fața greutăților”, a explicat Ceban.

Cine ar trebui să se implice mai mult?

Expertul crede că cifrele mari din statistici nu vor scădea – care sunt prea mari pentru țara noastră – dacă nu vor fi întreprinse măsuri și politici la nivel național: servicii specializate care să poată aborda aceste subiecte. „Este dificil, dar posibil. Însă un fenomen așa cum este suicidul poate fi prevenit doar dacă implicarea noastră va crește pentru că prevenirea suicidului ne privește pe fiecare din noi”, a mai menționat Liuba Ceban.

Persoanele predispuse la suicid

Potrivit fondatoarei liniei verzi pentru prevenirea suicidului, cei mai predispuși fenomenului sunt adolescenții. „Putem să ne convigem de acest lucru prin faptul că deciziile lor sunt impulsive, se confruntă cu mai multe probleme în același timp, se simt ignorați, neglijați, dar și retrași”.

Există și anumite semne presuicidale care se referă la faptul că persoana ar putea spune ca nu vrea să trăiască și că celor din jur le va fi mai bine dacă el nu se va afla printre ei. „Și aici e de datoria noastră să le schimbăm comportamentul, atitudinile și viziunile asupra a tot ce îi înconjoară. Trebuie să fim atenți și la rețelele de socializare pentru că acum foarte mulți tineri își afișează singurătatea, dezamagirea sau descurajarea. E foarte important sa fim vigilenți și să nu fim indiferenți”, a subliniat Liuba Ceban.

Manualul pentru prevenirea suicidului în societate

Cu susținerea Ambasadei SUA în Moldova, a fost lansat Manualul pentru Prevenirea Suicidului în comunitate. Acesta își propune să ajute psihologii, autoritățile publice, cadrele didactice, dar și asistenții sociali să înțeleagă mai bine stările care pot conduce la suicid și să intervină la timp atunci când este necesar. Manualul își propune ca toți cei care vorbesc la tema prevenirii suicidului să poată avea aceeași voce și aceeași poziție referitor la acest subiect.

Manualul a fost elaborat pentru a-i ajuta pe toți cei care se confruntă cu astfel de realități pentru că de cele mai multe ori nu știu ce să facă și cum să procedeze, simțindu-se neajutorați pentru că li se pare că este complicat sau poate chiar imposibil de intervenit.

Acest manual prezintă diferite metode și instrumente de prevenire a suicidului. Este împărțit în trei părti și sunt propuse activități de prevenire a suicidului, intervenții în cazul tentativelor de suicid sau chiar suicid, dar și interventii după ce a avut loc o tentativă de suicid sau cineva a decedat din acest motiv. „Am evitat orice limbaj complicat, am încercat să nu vorbim în termeni științifici, sobri, am încercat să prezentăm informația cât mai aproape de orice persoană interesată”, a precizat Liuba Ceban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.