Meniu Închide

Noi reguli în agricultură. MAIA vrea un alt Cod Funciar care să elimine problemele din sector

terenuri agricole

Autoritățile propun un nou Cod Funciar al Republicii Moldova care ar elimina haosul de pe piața funciară, iar implementarea acestuia va duce la dispariția  suprafețelor lăsate în paragină și la consolidarea terenurilor.

Noul proiect funciar urmează să înlocuiască Codul Funciar existent adoptat în anul 1991, fiind una dintre primele legi ale Republicii Moldova. „Proiectul a fost elaborat într-o redacție nouă de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), iar în cazul în care deputații îl vor adopta, actualul Cod Funciar va fi abrogat” a menționat Angela Dogotari, șefa Direcției îmbunătățiri funciare și dezvoltare tehnologică din cadrul MAIA.

Angela Dogotari
Angela Dogotari, șef direcție îmbunătățiri funciare și dezvoltare tehnologică din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare FOTO: Sandu Tarlev

Codul Funciar prevede noi reguli pentru cei care vor să participe nemijlocit la procesul de creștere a culturilor agricole și să contribuie la dezvoltarea economiei cu valoare adăugată înaltă. Angela Dogotari susține că în noul Cod Funciar sunt stipulate obligațiile deținătorilor de teren sau cum trebuie să se raporteze aceștia față de pământ. „Terenurile trebuie utilizate conform destinației: dacă sunt terenuri cu destinație agricolă – să fie utilizate doar pentru agricultură, construcția infrastructurii și obiectelor din domeniul agriculturii, cum ar fi depozite, frigidere, utilaje sau echipamente agricole. O noutate este că pe terenurile agricole propunem să fie construite pensiuni agroturistice, fără a schimba destinația terenului. Sigur că va fi o limită de camere, să fie agricultor, să crească culturi agricole pentru alimentația turiștilor. Dacă permitem să construiască case – toţi vor construi. Ce facem cu solul fertil? Dacă e teren de calitate înaltă, o să fie interzisă amplasarea construcţiilor”, spune Dogotari.

Cine verifică şi aplică amenzi

Prin adoptarea noului Cod Funciar, autoritățile intenționează să convingă oamenii că terenurile trebuie folosite în conformitate cu legislația țării și nu după bunul plac al proprietarilor. Chiar dacă până acum Inspectoratul Ecologic de Stat avea sarcina de a verifica și a aplica amenzi celor care nu-și prelucrează pământul, în realitate funcționarii nu au aplicat prevederile legii. Astfel, autorii noului Cod Funciar propun ca primăriile să verifice care terenuri sunt lăsate în paragină și care nu, deoarece se înmulțesc bolile și dăunătorii. Cea mai mare problemă se referă la proprietarii de pământ plecați în străinătate și care nu au grijă de acestea. „În acest caz propunem ca primăriile să dea în folosință terenul pe o perioadă de până la 5 ani, iar dreptul la proprietate nu va fi afectat. Înainte de a se întâmpla acest lucru, proprietarii trebuie să fie somați în scris, iar dacă primăria nu primește un răspuns – poate să-și rezerve dreptul să transmită lotul în arendă. Primăria va deschide un cont special unde va transfera 70% din plata arendei proprietarului, iar 30% rămân Primăriei pentru cheltuieli administrative”, argumentează Angela Dogotari.

Până acum contractul de arendă se încheia pentru minim 1 an și maxim 30 de ani. Potrivit noilor prevederi, contractul de arendă va fi încheiat pe un termen de minimum 5 ani și maximum 30 de ani.

Cum se va face consolidarea terenurilor agricole

Una dintre cele mai mari probleme ale agriculturii din Moldova este multitudinea de parcele aranjate haotic, care împiedică investițiile mari. Potrivit MAIA, în zona de centru a țării, fermierii dețin chiar și câte 0,29 ari de pământ, ceea ce e foarte puțin pentru a face agricultură performantă. „O altă problemă o constituie parcelele de teren care sunt amplasate în mijlocul lotului. Proprietarii acestora nu doresc să le prelucreze sau să efectueze tranzacţii funciare, astfel creează impedimente persoanei ce a consolidat majoritatea parcelelor adiacente. În acest caz, propunem ca cei care deţin cel puţin 80% din suprafeţele acestor terenuri să propună proprietarului aflat în mijlocul lotului, care nu este de acord cu consolidarea terenurilor, să fie strămutat la marginea câmpului, atribuindu-se un teren echivalent și nu i se încalcă dreptul la proprietate. Conform Constituției, dreptul la proprietate e garantat, dar ţinând cont că solul este resursă naturală – dreptul la proprietate poate fi limitat. Nimeni nu poate fi obligat să-și vândă terenul, dar oamenii trebuie să negocieze ca schimbul de terenuri să fie cu aceeași bonitate și suprafață. Terenurile agricole pot fi cumpărate doar de cetățenii Republicii Moldova. Străinii nu au avut dreptul să procure teren și nici nu vor avea”, explică Angela Dogotari.

terenuri agricole
Terenuri agricole FOTO: Sandu Tarlev

Printre noutățile Codului Funciar este și lansarea unei platforme online de ținere a Cadastrului funciar. „Noi vrem să fie un sistem informațional la nivel național. Fiecare Primărie să poată introducere în sistem toate modificările pe care le fac în domeniul funciar. Toți vom putea vedea câte suprafețe avem cu culturi agricole, câte vii și livezi, câte terenuri sunt neprelucrate. În prezent totul e pe hârtie şi se face o dată în an de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru”, subliniază Angela Dogotari.

„Codul Funciar este extrem de necesar”

În Republica Moldova majoritatea terenurilor agricole sunt în proprietate privată. Oamenii au devenit proprietari de terenuri arabile odată cu privatizarea pământului din anul 1991, astfel în țară sunt peste 1 milion de oameni care au primit câte un lot de la stat. Expertul economic de la IDIS Viitorul, Viorel Chivriga susține că actualul Cod Funciar este învechit și se simte necesitatea elaborării unui Cod Funciar nou, pentru a soluționa problemele pe care le avem în domeniul agriculturii. „Proprietarii sunt foarte mici, iar din punct de vedere economic împiedică dezvoltarea economiei. Are loc o degradare a fondului funciar. Circa 50% din terenuri sunt erodate, iar asta e rezultatul nepăsării din partea oamenilor și a statului. Dacă vrem să avem o economie normală trebuie reglementări clare. Noul Cod Funciar e arhinecesar. Nu poate nimeni pune la îndoială importanța acestuia”, afirmă Chivriga. Expertul susține că sunt oameni cărora nu le sunt convenabile modificările, însă acesta speră că aceștia sunt de ordinul sutelor sau chiar și mai puțini. Totodată, Viorel Chivriga a spus că Codul Funciar nu este complet şi mai are nevoie de modificări.

La cules viță-de-vie FOTO: Sandu Tarlev

Referitor la consolidarea terenurilor agricole și dreptul la proprietate, Chivriga menționează că „sunt necesare instrumente economice care ar stimula interesul bătrânilor și al oamenilor plecați peste hotare. Nu văd schimbări pozitive care ar putea să schimbe lucrurile în mod rapid. Trebuie să fie un consens din partea proprietarilor și autorităților”, precizează el. În opinia expertului, un instrument eficient este „renta viageră”, care presupune niște plăți efectuate către beneficiarii funciari care nu-și pot prelucra terenul pentru ai stimula ca acești oameni. Arenda nu e cea mai buna formă, deoarece nu îngrijește de pământ așa cum ar face proprietarul”, a concluzionat expertul IDIS.

Agricultură cu forța nu se face

Am întrebat agricultorii din țară ce părere au despre adoptarea noului Cod Funciar și necesitatea implementării lui. Directorul Federației Naționale a Fermierilor din Moldova (FNAM), Vasile Mârzenco, spune că toate trebuie făcute cu respectarea dreptului la proprietate a oamenilor. „Sunt oameni care au terenul agricol în mijlocul câmpului. Aceştia nu vor să-l vândă sau să-i schimbe locul la marginea câmpului din motive superficiale. În aşa cazuri trebuie să intervină partea a treia, anume Consiliul local care e mai colegial și democratic. Nu primarul. Părţile trebuie să analizeze din punct de vedere al raționamentelor economice. Proprietari încăpățânați sunt, dar noi trebuie să scoatem din uz abordările neamicale. Oricum forţat nu se face. ”, a spus reprezentantul FNAM.

Cât despre cei care nu-și prelucrează pământul, Vasile Mârzenco are o explicaţie. „Terenurile nu sunt lucrate pentru că reformele au fost făcute fără cap”, consideră agricultorul.

terenuri agricole
Terenuri agricole FOTO: Sandu Tarlev

Unii agricultori încă nu știu nimic despre proiectul Codului Funciar. „Nu sunt la curent. Unde e publicat? Nu l-am citit. Trebuie să-l impună sau ce vor să facă? E proprietatea omului, ce poți săi faci. Am așa probleme, dar caut ieșire din situație, îi dau ceva mai bun. Cel care nu lucrează terenul trebuie să plătească celui prejudiciat, deoarece se înmulțesc bolile”, spune Alexei Ivanov, Președintele Consiliului de Administrare al Fedarației Naționale a Agricultorilor din Moldova „AgroInform”.

Luni, 13 martie 2017, Igor Dodon a anunțat Facebook că intenționează să creeze un grup de lucru pe lângă Consiliul Economic din cadrul Preșidenției, care vor elabora un Cod Funciar. Președintele Dodon s-a întâlnit cu reprezentanții producătorilor agricoli cu care au discutat despre problemele din agricultură și reglementările legislative. Dodon susține că toți au fost de acord că actualul Cod Funciar nu mai face față realităților, fapt care tergiversează dezvoltarea relațiilor funciare și valorificarea eficientă a terenurilor agricole.

Noul Cod Funciar a primit toate avizele şi expertiza Centrului Național Anticorupție, iar în prezent se află la Ministerul Justiției. După ce vor scrie propunerile parvenite de la Ministerul Justiției, Codul va fi prezentat Guvernului pentru aprobare și ulterior Parlamentului pentru adoptare.

1 Comment

  1. Dumitru

    Dar cum rămîne cu cotele căror proprietari de către Primăr le-au fost înstră-inate cotele și primăria refuză executarea silită a Hotărîrii judecătorești? Este posibil ca instanța judecătorească să i-a o nouă decizie pentru a obliga Primăria de a fi întoarse cotele proprietarului, pentru a evita scopul neadmiterii condamnării statului de către CEDO și încasării prejudiciilor în conformitate cu prevederile Legii 87,precum și evitarea recuperării în regres a prejudiciilor legate de neexecutarea hotărîrii judecătorești de la persoanele vinovate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.