Numărul persoanelor private de libertate este în creștere comparativ cu anii precedenți, iar în penitenciarele țării se află mai mulți deținuți decât permite numărul maxim admis de locuri. Cele mai multe persoane sunt condamnate pentru omor în timp ce pentru banditism se află în detenție cele mai puține persoane.
Departamentul Instituțiilor Penitenciare a făcut public numărul deținuților aflați la evidență în penitenciarele țării. Conform raportului din 1 ianuarie 2017, în închisorile din țară se aflau 7.762 persoane, dintre care 6.377 condamnați și 1.385 preveniți.
Penitenciarele țării devin neîncăpătoare
Fiecare închisoare din Republica Moldova are capacitatea de a găzdui un anumit număr de deținuți. Cu toate acestea, unele închisori găzduiesc mai mulți prizonieri decât este admis. În penitenciarul pentru femei Nr.7 de la Rusca amplasat în raionul Hâncești numărul maxim de condamnați admis este de 310 locuri, dar între zidurile închisorii își ispășesc pedeapsa 388 de femei. Aceeași situație o regăsim și la alte instituții. Penitenciarul Nr.15 de la Cricova este dotat cu 600 de locuri, dar acolo își ispășesc pedeapsa 680 de deținuți, iar în cel de la Soroca, dotat cu 800 de locuri, sunt cazați 857 deținuți. În penitenciarul nr.18 din Brănești de tip semiînchis și dotat cu 704 locuri sunt întemnițați 733 de prizonieri. Cele mai multe infracțiuni au fost comise de persoane cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani, urmați de cei cu vârsta de 30-40 de ani, cele mai puține infracțiuni fiind comise de minori și persoanele trecute de 60 de ani. Conform stării sociale la momentul condamnării 3.692 persoane erau șomeri, 1.226 erau din mediul rural, iar 1.012 – muncitori.
De ce ajung moldovenii după gratii
Cele mai multe persoane au fost condamnate la închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de omor – 1.568 persoane, dar a scăzut vizibil numărul condamnărilor pentru tâlhărie, cu 109 persoane. Pentru furt au fost condamnate la privațiune de libertate 677 de persoane, cu 34 persoane mai mult ca în 2015. Un număr impunător de persoane au fost închise pentru traficul de ființe umane, 113 persoane, dar descrește numărul cazurilor de viol, fiind înregistrate cu 22 mai puține cazuri decât în 2015. Trei persoane stau după gratii pentru banditism, 8 pentru infracțiuni militare, 14 pentru folosirea ilegală a armelor, 20 pentru infracțiuni economice și 35 pentru răpire de persoane. Din cei aflați în detenție, 1.744 persoane au fost condamnate a doua oară, iar 1.837 cetățeni sunt închiși pentru că au comis ilegalități pentru a treia oară.
Pedepse tot mai grele
Mai mult de 5.000 de persoane au comis infracțiuni grave sau deosebit de grave. Deținuții au de ispășit pedepse diferite, dar cele mai multe persoane vor petrece în închisoare de la cinci la zece ani, asemenea pedeapsă primind 2.369 de persoane în timp ce mai mult de o mie de deținuți au primit de la trei la cinci ani. Peste 1.100 condamnați se vor afla de la zece până la 15 ani între zidurile închisorii. Între 15 și 20 ani își vor trăi viața în închisoare peste 600 de persoane și mai mult de 300 vor avea de ispășit mai mult de 20 de ani. Numărul condamnaților la detenție pe viață este de 118 persoane, cu nouă persoane mai mult comparativ cu anul 2015 .
În Republica Moldova sunt 17 penitenciare, dintre care cinci de tip închis unde sunt persoanele condamnate la închisoare pentru infracțiuni deosebit de grave și excepțional de grave, patru de tip semiînchis pentru persoanele ce au săvârșit infracțiuni mai puțin grave și grave săvârșite cu intenție, cinci izolatoare de urmărire penală, un penitenciar în care își execută pedeapsa condamnatele de gen feminin și un penitenciar pentru detenția minorilor.