Meniu Închide

Ședința Parlamentului: Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a răspuns acuzațiilor privind contractul cu Frontera Resources

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a declarat în fața deputaților referitor la lucrările de cercetare privind identificarea hidrocarburilor că nu este vorba despre explorarea gazelor de șist în sudul țării, dar de gaze naturale și petrol, iar contractul cu investitorul american Frontera Resources a fost încheiat conform legii.

Doar un deputat care nu a indicat integral averea a ajuns în vizorul CNA FOTO: Sandu Tarlev

Ședința de astăzi a Parlamentului a debutat cu discuții aprinse și schimb de replici acide între deputații PSRM, pe de o parte, și deputații PL, PLDM, pe de altă parte cu privire la inițiativa de a a declara ziua de 27 martie când a avut loc Unirea Basarabiei cu România în 1918 zi de sărbătoare națională. Socialistul Grigore Novac a numit acest eveniment ziua anexării Basarabiei de către România și a cerut o reacție de la Guvern și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar deputații de dreapta i-au amintit că România repară grădinițele și nu instituie embargouri ca statul „căruia îi slujesc”. În același timp, reprezentanții PCRM și PLDM au anunțat că își retrag deputații care au fost înscriși ca membri în grupul de lucru privind modificarea sistemului electoral în vederea introducerii votului uninominal. În același timp, deputatul comunist Inna Șupac s-a arătat revoltată de faptul că oficialilor moldoveni li s-a cerut să se abțină de la efectuarea vizitelor la Moscova.

Noi reguli pentru zonele economice libere

A mai fost adoptată în lectură finală rectificarea bugetului pentru acest an. Deputații au discutat și despre proiectul care vizează Zonele Economice Libere. Documentul prevede prelungirea termenului de activitate a „Expo-Business-Chișinău” și a zonei din Taraclia, faptul că agenții economici din aceste zone vor putea scoate deșeurile pentru prelucrare fără a achita taxe, controalele vor fi coordonate cu Ministerul Economiei, iar administratorii vor fi aleși pentru un termen de 3 ani și nu 5 ani cum este acum. Autorilor inițiativei li s-a reproșat că administratorii fac donații din profitul acestor zone, iar deputatul liberal-democrat Maria Ciobanu a spus că CNA nu este suficient compatibil cu standardele anticorupție.

Valeriu Munteanu califică acuzațiile drept speculații

În același timp, în Parlament au avut loc audieri privind selectarea companiei americane Frontera Resources care va explora hidrocarburile în sudul țării. Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a explicat legiuitorilor că este vorba anume de gaze și petrol și nu gaze de șist cum s-a vehiculat, informații pe care le-a calificat drept speculații. Astfel, el precizat că diferența este că petrolul și gazele sunt sedimentate în golurile din sol, iar pentru a explora gazele de șist se folosește pomparea unor cantități enorme de apă și un amestec chimic. „O altă speculație crasă ține de concesionarea teritoriului și dreptul exclusiv asupra exploatării ulterioare a acestor zăcăminte de gaze și petrol. Este vorba de concesionarea dreptului asupra lucrărilor de explorare și nu asupra suprafețelor de terenuri. De asemenea, în cazul în care investitorul american va găsi petrol sau gaze pentru 5 sau 10 ani, Guvernul care va fi atunci la putere va încheia un nou contract cu acesta în care va stabili redevența care va fi în beneficiul statului, reprezentând oferirea de gaze, petrol sau bani către statul Republica Moldova”, a precizat Munteanu, făcând referiri și la Codul subsolului în baza căruia s-a făcut contractul și a cărui prevederi sunt similare cu cele prevăzute în cadrul legal internațional.

„Investitorul american este girat de Guvernul SUA”

Ministrul Mediului a mai menționat că s-a dat în concesionare aceste lucrări în urma unui tender internațional și că întreaga procedură a durat un an, iar totul a fost transparent, anunțul privind inițierea acestui concurs a fost publicat în „The Economist”. Valeriu Munteanu a dat asigurări că investitorul american este unul sigur, fiind girat de către Guvernul SUA. El a mai ținut să precizeze că în contract este indicată suprafața de 12.150 de metri pătrați, care ar reprezenta cel mult 35% din teritoriul țării, iar Frontera Resources va avea dreptul pentru explorare pentru cinci ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului pe alți cinci ani. Ministrul a adus și o copie a contractului, fără ultima pagină, argumentând că pe aceasta erau notate prevederi ce țin de tehnică sau know-how. Întrebat de ce nu a fost făcut public pe pagina web a ministerului, Munteanu a spus că l-a prezentat pe Facebook. În același timp, responsabilul de mediu s-a referit și la termenul de 50 de ani pentru dreptul de arenda această suprafață în vederea exploatării, explicând că Republica Moldova avea nevoie de peste 6 milioane de euro pentru a efectua lucrările de cercetare, bani pe care țara noastră nu-i are, iar prevederile Codului subsolului prevede anume astfel de condiții în cazul în care resursele financiare sunt asigurate de investitor.

Ministrul Mediului, despre implicarea lui Vlad Plahotniuc

Referitor la faptul că liderul PD, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit cu o lună și jumătate înainte de anunța câștigătorul tenderului cu reprezentantul Frontera Resources, Munteanu a spus că a existat o hotărâre în acest sens încă în mai 2016, adică înaintea acestei întrevederi.

Întrebat de socialistul Vasile Bolea de ce nu sunt folosite acele informații acumulate în urma cercetărilor din perioada Uniunii Sovietice, Valeriu Munteanu a declarat că este vorba de tehnologii învechite care nu pot fi aplicate acum. „URRS nu a vrut niciodată ca noi să exploatăm aceste zăcăminte, deoarece atunci RSS Moldovenească ar fi ridicat capul și ar fi vrut independență și românitate”, a mai spus ministrul.

Valeriu Munteanu a mai fost audiat și în problema intenției Ucrainei de a construi mai multe hidrocentrale pe râul Nistru, menționând că aceasta va avea consecințe grave și va duce la o catastrofă ecologică. Ministrul a informat legiuitorii despre faptul că Ucraina și Republica Moldova au semnat o adresare comună către Comisia Europeană pentru a media acest conflict.

Menționăm că președintele Parlamentului a anunțat că marți va avea o ședință importantă în sectorul energetic la care vor participa reprezentanții ai Comunității Energetice Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.