Moldovenii nu se lasă ademeniți de brutăriile artizanale care fac pâine din făină integrală, cu maia și fără drojdii comerciale. Un brutar a ajuns în prag de faliment din pricina birocrației, a marketingului defectuos, dar totodată și din cauza prețului mare cerut pentru o pâine.
Acum 4 ani, Dorin Mereuță din orașul Căușeni a hotărât să-și deschidă o brutărie artizanală în care să coacă pâine așa cum o făceau strămoșii noștri pe timpuri. După ce un prieten i-ar fi lăudat pâinea, acesta nu a stat mult pe gânduri și a investit circa 50.000 euro într-o moară de piatră, un cuptor cu lemne, dospitor și alte utilaje. „Inițial am cumpărat o moară de 7.000 de euro, iar treptat am cheltuit peste 50.000 euro. Am investit, iar acum am ajuns la concluzia că riscurile au fost prea mari și nu știu dacă am făcut o alegere corectă. Suntem în prag de faliment”, spune oftând tânărul antreprenor.
Cât suntem dispuși să plătim pentru „gustul de altădată”?
Adevărul e că puțini oameni își permit să cumpere o pâine din făină integrală de grâu sau secară care costă 30, respectiv 35 de lei. O pâine coaptă la brutăria lui Mereuță cântărește 750 de grame, în timp ce la magazinele din Moldova o pâine cu același gramaj poate fi cumpărată la prețul de 5 lei. Conform Biroului Național de Statistică, salariul mediu constituie 4.500 de lei. Un moldovean ar trebui să cheltuie pentru pâinea cu „gust de altădată” cam 10% din salariul lunar, ceea ce e mult dacă ținem cont de puterea de cumpărare din țara noastră.
Chiar dacă pâinea e un produs de strictă necesitate, ci nu unul de lux, Dorin Mereuță compară prețul cerut pentru o pâine cu o cafea naturală. „Consumatorul nu înțelege, și-a pierdut gustul produsului natural. Eu livrez câte 120 de pâini, dar nici asta nu se vinde. Uneori am retur 40 de pâini. Sunt oameni care înțeleg, dar foarte puțini. Am început afacerea pentru oameni, nu adaug coloranți, emulgator etc., dar clientul nu apreciază faptul că sunt corect. Cât costă o cafea la Chișinău? El consumă 2-3 cafele pe zi, dar o pâine e sănătoasă. Procesul de fermentare, dospire, plămădire și coacere depășește 18 ore”, argumentează Mereuță.
Dezamăgit pe sistemul birocratic din Moldova și lipsa de cultură gastronomică din țară, Dorin Mereuță este gata să plece în străinătate. „Vreau susținere și din partea statului. Eu plătesc aceleași impozite pe care le plătește Franzeluța: pentru un document de comercializare a pâinii trebuie să dau 1.000 de lei, iar pentru a mări perioada de valabilitate a pâinii trebuie 15.000 de lei pentru un sortiment de pâine. Mi-au oferit o perioadă de valabilitate de 24 ore, în timp ce toată lumea știe că pâinea trăiește și o săptămână. Suntem puși în situația să luptăm cu un sistem inuman. Pe mine mă obligau să pun acid folic în pâine. De ce, dacă la mine se conține totul în bobul de grâu?”, se întreabă proprietarul brutăriei.
Știind că orice idee de afaceri are nevoie, la început de drum, de un studiu de piață/de fezabilitate, l-am întrebat pe Mereuță dacă a analizat piața de desfacere și necesitățile consumatorilor. „Ce studiu de piață? Am început să coacem pâine pentru familie. Am servit câțiva prieteni în ajun de Paști: le-au plăcut și ne-am gândit că poate facem o activitate economică. Am vândut tot ce am avut și am inițiat o afacere de familie. N-am știut de toate aspectele astea. Oricum prețurile au crescut în timp, iar noi suntem în incapacitate de plată. Nu avem decât soluția de a pleca peste hotare. Acolo poate se apreciază altfel munca omului”, consideră Dorin Mereuță.
Cum se face maia și pâinea țărănească
Iana Mereuță, soția brutarului, îmi spune că maia se face dintr-un amestec de apă și făină fermentată de drojdiile sălbatice, trecând printr-un proces care durează 7 zile. Potrivit lor, pâinea făcută cu această drojdie vie e mult mai sănătoasă decât cea făcută cu drojdie din comerț. „Maia favorizează bacteriile lactice. Glutenul din grâu răspunde de elasticitate, iar gliadina are capacitatea de a restrânge. Maia sub acțiunea bacteriilor lactice distruge acidul fitic din bobul de grâu, astfel organismul asimilează mai ușor mineralele”, mai adaugă Mereuță. Antreprenorul și-a implicat în activitate soția și mama sa.
Am asistat practic la tot procesul de producere a pâinii țărănești. Tot procesul începe de la moară, acolo unde se macină făina de grâu și secară la o temperatură de până la 40 grade Celsius, deoarece doar așa se păstrează mineralele și enzimele din făină, îmi povestește Mereuță. După măcinarea făinii de grâu și secară la moara de piatră, a urmat plămădeala și frământarea aluatului. Aluatul frământat a fost lăsat la dospit pentru aproximativ o oră jumătate, apoi l-au pus în forme și l-au copt în cuptor 25 de minute. Pâinea capătă un gust acrișor din cauza bacteriilor lactice din maia. Mereuță susține că pâinea se mănâncă după o zi sau chiar două, deoarece procesul de fermentare continuă și după ce este scoasă din cuptor. Rețeta pentru pâine e una clasică, așa cum o făceau strămoșii: se adaugă făină, apă, sare și maia. Autorii mai pun semințe de in, dovleac, struguri sau fructe uscate. Pentru a preîntâmpina lipirea pâinii, formele pentru copt sunt unse cu ceară de albine, deoarece uleiul este considerat cancerigen.
eu asi cumpara aceasta piine
unde o realizati?
Pâinea se vinde la magazinul Biorganic de pe str. Mihai Eminescu 39A, aproape de intersecţia cu str. 31 August, Chişinău.
Ar fi bine sa se comercializeze in retele, deoarece nu e foarte convenabil de venit din alte sectoare zi de zi doar pentru pîine
Pai asta e si ideia,sa vii anume dupa piine ,doar tu te duci sa servesti cafeaiua in anumit loc,si inveto tot in animot loc,traesti tot in anumit loc,fiecare isi are locul sau,ideia e ca omi sa vina anume pentru pinica ceia si anume acolo,asta pentru stapin e dubla bucurie cimd stie ,ca oamenii isi pierd timpil ca sa vina
Da, ar fi bine ca ei sa-și extindă rețeaua de comercializare. Să încerce să convingă centrele mari de comercializare, să facă o campanie de publicitate, ca lumea să cunoască. Cu regret, mulți poate și ar cumpăra pîinea, dar nu știu unde să o găsească, sau acolo unde se comercializează nu e convenabil să te deplasezi. De aceea, chiar vă rugăm mult, încercați să găsiți această posibilitate, Moldova are nevoie de așa oameni. Succese mari aici în țară!!!
Este scump… Intr-o tara ca R.Moldova nu merge sa vinzi produse de calitate si atat de scumpe.
Da-mi lunar leafa Dlui, si o sa cumpar zilnic cate o paine de asta. Aci nu e Italia. Multi pensionari primesc doar 700 lei. Cu ce sa plateasca ei servicii comunale si alte nevoi?
Sorin, cam nu am văzut la Tucano să boicoteze lumea cafeaua de 50 de lei. Stau la coadă! Ce să-i faci, dacă pâinea nu-i la fel de populară pe instagram.. Nu e vorba de preț, e vorba de priorități. De cluburi de noapte, mall-uri și mai nu știu ce are lumea bani…
Recuperarea sanatatii este mai scumpa… Cineva aii scria de o cafea de 50 lei. Sugerez ca proprietarul sa continue sa informeze posibilii clienți si sa-si gaseasca nisa. Aceasta nisa exista.
Pretul este justificat prin faptul ca valoarea nutritionala al produsului este mult mai importanta decat painea existenta pe piata. Din experienta, daca de regula consum 3 felii de paine neagra franzeluta la o masa, o felie din aceasta paine imi este mai mult decat suficienta pentru a ma satura si a-mi tine sat. In plus, se poate pastra si 4 zile la frigider (in cazul in care va treziti ca deseori aruncati painea deoarece dupa doua zile, nu o mai poti manca). In plus, aceasta chiar si cand se intareste este delicioasa in supa. PS: Nu primesc nimic pentru publicitate, insa chiar m-a impresionat produsul si ma simt datoare sa incurajez initiativa acestui antreprenor. Sa speram ca in timp, numarul consumatorilor va creste si pretul va diminua.
Draga Anna dar stiti ca toata piinea de la franzeluta este colorata la greu…nici pomina de produs natural acolo si nici nu se poate compara piinea lor cu a tinarului antreprenor.
Bravo ca v-ati apucat, dar chiar ar fi fost mai bine sa studiati un pic piata si metode de reclama.
V-as sugera sa va implicati imediat in reclama. Pe facebook, prin companii care, de asemenea, se ocupa cu promovarea produselor si modului sanatos de viata. De asemenea, emisiunile TV de genul ”Acasa Devreme” si cele de ”Buna Dimineata” cred ca v-ar ajuta mult.
Sunt sigur ca este lume multa care ar procura painea dvs, dar e lucrul dvs sa ajungeti la urechile consumatorilor.
Succes.
Pretul de realizare in industrie (dar eu lucrez in industrie) este in primul rand dictat de costul de productie (materiale, salarii si cheltuieli de energie) plus costul livrarii plus „adaosul comercial”. El nu a studiat piata, nu are un plan de afaceri si nu isi stie cumparatorul. Sa zici ca cei de la Tucano sunt potentialii cumparatori ai lui doar deoarece ei au 50 lei pe cafea e ridicol. Daca e de rezumat, el nu si-a facut tema pentru acasa, iar acum se indigneaza ca nu-i merge afacerea.
Si eu as cumpara asa paina si mai am cunoscuti care ar cumpara-o doar ca nici nu se stie de ea. Un magazin e putin doar pentru a face o afacere cu paine ca s mearga bine,parerea mea. Dar voi trece neaparat sa cumpar, mie imi ajunge o paine pe saptamina,si mi se pare ok pretul.In ziua de azi este un lux ca sa-ti poti permite sa maninci natural. Succes voua! Ramineti in tara ?
A invertit mult în utilaj, dar nimic în promovarea produsului. Asta și îl va duce la faliment. Trebuie sa ajungă informația pînă la consumator ca acesta sa cumpere.
Eu spre exemplu prima dată aud de această pâine, și mi-a plăcut paralela ce a ffăcut-o cu cafeaua. Mai bine mă dezic de cafea dar maninc pâine sănătoasă !!!
nu neaparat sa cumparam zilnic aceasta paine. cate o paine pe saptamana cred ca e deajuns. pacat ca lumea nu intelege.
sorry dar sa te aventurezi fara un busienss plan cu studiu de fesabilitate e o sinucidere. Stiind ca Franzeluta detine monopol pe piata dar si multi alti factori.
si mie imi pare nejustificata nemultumirea acestui domn, chiar daca apreciez foarte mult efortul lui si al familei.. suntem totusi in mileniul trei, cu retele sociale si inca atatea metode de promovare, iar el nu a facut nimic ca sa promoveze aceasta paine.. pacat de produs.. voi incerca neaparat din curiozitate aceasta paine.. 30 este intr-adevar un pret piperat, dar 120 de paini de zilnic nu este obiectiv irealizabil.. poate ar face bine sa se gandeasca sa livreze singur.. chiar si pentru 5 lei in plus de exemplu.. sau ar putea sa-l ajute o companie de pr, sa promoveze acest produs probono
Așa afacere are nevoie de un business plan și o logistica foarte bine controlată. Trebuia sa studieze bine concurenta, mai ales rețelele de supermarkete care au propria producere de piine. Franzeluta nu ii este concurent. Ai nevoie de reclama, de prezentări pentru a aduce la cunoștința omului care ii gata sa dea 35 de lei pentru o piine. Părerea mea este ca dacă ai pus pe pas bun producerea trebuie sa ei un om bun care cunoaște domeniul și sa mergeți sa va lărgiti lista de clienți. Sunt mulți care sunt gata sa plătească pentru produse sănătoase.
PS in magazine este piine și de 50 de lei, și se cumpara.
Nu stiam ca exista la noi astfel de produs! Putina reclama nu ar strica! Am sa trec neaparat sa imi procur paine! (Eventual, se poate face si livrarea prin oras? )
Idea nu e rea deloc.
Posibila solutie: distribuirea produsului prin mijlocul altei retele de comercializare.
Asa produs nu poate fi lansat pe piata, fiindca de la inceput trebuie de analizat piata, iar antreprenorul nu a facut-o,si iarasi puterea de cumparare in RM e mica si din pacate populatia nu este in stare sa cumpere asa ceva, unicul lucru ce poate face domnul e sa se orienteze pe piata particulara care isi permit asemenea lucru si toate analizele de paita sa faca in acest sens
Sa vina in Bucuresti… aici o paine buna costa 100 lei kg…
Spunetii va rog pentru deabetul zaharat este buna aceasta piine
Poate de vindut cu un gramaj mai mic, ideea cu piinea e foarte buna, aici problema e mai mult nu in gusturile gastronomice dar in marketing, trebuie sa vedeti cine va este cumparatorul si unde poate gasi piine dvs. Vas propune sa vaceit livrare prin oficii. (acolo lumea area mai multi bani si mai putin timp ca sa umbele la cumparaturi) + eco expozitii + festivaluri + evenimetele Klume s.a.!!!
da! pentru diabetici piinea este chear foarte bunä.
https://www.facebook.com/sincerbrutar/ – de fapt Dorin încearcă să-și promoveze produsele, dar se pare că asta nu-i de ajuns…
Ideea este simpla si originala, nu ar trebui sa renuntati, schimbati metodele de desfacere. Avem produse de panificatie la acest pret in marketele din RM, pretul fiind justificate de costuri si cheltuieli. Incercati sa faceti contracte cu restaurentele si marketele din zona. Produsul dumnevoastra este pentru un segment restrins de piata, deci trebuie sa va faceti cunoscut. Succese.
Am încercat să procur şieu şi nu sa primit, adresa magazinului din Căuşeni de pe FB nu este corectă, nu are reclamă şi reţea de comercializare chiar la Căuşeni. Nu este comod de fiecare dată să comenzi,prin programare prin tel. cu producătorul, să întreţii legătura când eşti/este liber, mai multe probleme……….. poveste lui tanda şi manda…
Am gustat piinea.E foarte gustoasa.A ramas la fel si peste 4 zile.
cred ca e buna ideea despre publicitatea in retelele de socializare. Eu as cumpara asa paine, sigur ca nu in fiecare zi,dar as cumpara, ca si orice alt produs pentru care as putea da 35 lei, mai ales daca merge vorba de produs organic si natural.
Mai bine ar lua utilaje, faina si sa vina sa faca asa ceva in Marea Britanie, doar sa puna un panou si o ia englezii, o iau si eu, oricine intelege ce calitate face acest om. Sa ne gandim cu face competitia care face paine pe nimic, pentru ca nu se poate asa ceva, realitatea este ca mancam chimicale pe bani putini. Eu stiu ca ce face el e corect, stiu ca are dreptate, ar trebui gasita o forma de sustinere, pentru ca cei ca el sunt putini si inlaturati de marile magazine care comercializeaza numai chimicale. Sper din tot sufletul sa aiba success.
Dorin, noi va susținem. Pâinea e foarte buna. Noi cumpărăm cate 4 odată și când ajungem sa o mâncăm pe ultima e la fel de buna ca și prima. Mi-ar părea foarte rău să se închidă afacerea voastra. Știu că vă ocupați și de promovare dar poate totuși mai trebuie de bătut la uși. Sunt sigură că mulți nu cunosc despre afacerea voastra. Iar dacă ar ști v-ar susține.
I wanna try it 🙂
Unde se vinde?
30 de lei? fara retail probabil? investec milioane ca TU sa nu vinzi cu 30. defectuos din start, tre sa vezi reteaua de desfacere, nu produsu, desi doare. doare))) 29 de oameni o sa cumpre, eu nu o sa o vind. desi ma interereasaza sa cumpar procesu de la tine.
eu cred ca nu e cazul de a renunța. problema nu este nici în preț, nici în preferințele gastronomice. Domnul oferă un produs unic, pentru un segment aparte de consumator, care deși nu este mare, e suficient pentru a cumpara acele 120 piini, chiar mai mult. Greseala este ca antreprenorul nostru nu isi cunoaste consumatorul, corespunzator nu l-a informat și nici nu i-a dat posibilitatea de a incerca piinea. Intrebarea consumatorului potential este „unde se vinde aceasta piine?” Și comoditatea fireasca pe care consumatorul o cere la cumpararea unei piini. Cafeaua se vinde peste tot. Piinea lui Mereuta trebuie sa o cauti.In cazul in care cunosti ca exista.Chiar ar fi pacat sa falimenteze aceasta afacere in care s-a pus suflet.Nu orice nereusita trebuie de pus pe seama „tara asta e de vina…” Franzeluta nu e concurent, mai degraba piinea coapta din retele. Un marketing mai țintit, o distribuție gindită ar rezolva problema.
Avind invedere slaba cunostinta a moldoveanului de o buna calitate a productelor era de asteptat ,mai ales ca dac nu investesti in publicitate lumea nu stiie de ce costa asa mult productul dat .Ca un ultim efort pentru a mentine afacerea rentabila poate de marit productia si de scazut preturile?
unde se poate de procurat in chisinau?
Și la Bălți aș fi vrut să am ocazia să cumpăr așa pîine. Și nu din cauza că aș avea mulți bani (vă asigur, situația e direct inversă), dar într-adevăr pentru că am alte priorități.
Am cumparat asa piine in Chisinau si pot spune ca dintr-o piine cum spun rusii „kirpici” am mincat 3 zile , 3 membrii ai familie, a fost suficient o felie de piine ca sa te saturi.
Piinea are vreo 750 de grame si e foarte satzoasa.
Se merita sa cumperi macar o data, ca sa va convingeti.
30 de lei o paine?In Euro ar veni 6,60. Exagerat, chiar si ptr, un salariu de medic in Germania. Nu dau mai mult de 2 Euro pe o paine. Iar daca vreau o paine mai altfel, fac acasa, cu cel fel de faina vreau eu si cu ce fel de tarate/ seminte imi sunt pe plac. Si tot ies mai ieftin.
Cum a-ti calculat Dvs din 30 lei sa facă 6,60 euro? Mai Calculați odată !
Pretul mentionat in articol e in MDL si nu RON. 30 MDL=1.5 Euro
Spre regret piinea care o avem în comerț nu este ceea de ce avem nevoie. Fara voia noastră mincam pîine cu adaos de diferite vitamine etc. doar nu e bolnava toată lumea și are nevoie de ele. Cine e bolnav le administreaza separat fara pîine. Multumesc fiicelor că me-au trimis lincul, care m-a impresionat mult cu istoria familiei Mereuta. Cat curaj trebuie să ai, sunt bravo, sunt patrioți, rămîne să luăm exemplu și să susținem așa inițiative deși în condițiile noastre e chiar greu de răzbătut. Dar să nu pierdem curajul și să ne susținem unii pe alții să fim uniti! Chiar am sa caut piinea să o gust!
Buna cum as putea procura astfel de piine? Livrare la domiciliu nu faceti?
Eu pentru așa pâine plătesc 4.5 euro in Irlanda.Cu mare drag aș plăti și mai mult de 30 lei ca să găsesc această calitate și când vin acasă in Moldova.
In Chisinau doar la „Biorganic” (Eminescu) se vinde asa paine?
Vreau să cumpăr aşa pâine. Adevărată, că de pâine ca de vată m-am săturat.
Nu cred ca e scump pentru ca in Europa o astfel de paine costa 3-5 euro ! Respectiv problema voastra nu e in pret dar in lipsa de promovare corecta ! Uitativa ce “rahat” de produse se vinde in magazine la preturi exorbitante ! V-as sugera sa insistati asupra colaborarii cu retelele mari de genul “ N1, Fourshette Gourmette”
Eu singur am sa va sprijin si am sa cumpar de azi inainte painea voastra! Bafta si curaj!
Locuiesc la Cahul. Pot face comandă periodic? Să zic-pentru o dată pe săptămână.
PS! Pentru consum personal.