Fără copii și uitați de lume, bătrânii Moldovei locuiesc în case înfrigurate și așteaptă cuminți să le treacă cineva pragul. Un prânz cald sau un pachet cu provizii alimentare e singura lor alinare.
Persoanele în etate vor să vorbească, dar nu are cine să-i asculte. „Omul care nu a avut e obișnuit să nu aibă și se descurcă cu ceea ce are. Problema e singuratatea. Am fost în satul Bădiceni. Acolo toate perdelele sunt trase într-o parte, iar ei stau la geam și privesc drumul. Cea mai mare foame pe care o au este foamea de comunicare, de a sta de vorbă cu cineva”, spune preotul Sorin Huluța de la Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca.
Donația fiecăruia poate umple farfuria unui om flămând
Mulți bătrâni nu au o familie și trăiesc din mila oamenilor sau a organizațiilor necomerciale. În ajun de Florii, Misiunea Socială „Diaconia” organizează pentru al 8-lea an consecutiv programul de ajutor alimentar „Masa Bucuriei”. Acțiunea națională are drept scop de a colecta produse alimentare nepermisabile pentru cantinele sociale, unde zilnic bătrânii singuratici, persoanele fără adăpost și bolnavii țintuiți la pat beneficiază de un prânz cald.
În sâmbăta lui Lazăr, pe 8 aprilie 2017, fiecare dintre noi poate merge la unul din cele 100 magazine din 20 de localități din toată țara pentru a cumpăra un coș cu produse alimentare. În cadrul fiecărui magazin vor fi boxe speciale pentru strângerea produselor alimentare. Organizatorii anunță că în pachet nu trebuie puse produse alimentare perisabile (iaurt, lapte, mandarine).
În acest an, „Masa Bucuriei” va avea loc în rețelele de market Linella, Nr.1, IMC Market, Green Hills, Fourchet, Unimarket, Metro, Velmart și alte magazine din localitățile Chișinău, Bălți, Cahul, Edineț, Căușeni, Cantemir, Ungheni, Boghenii-Vechi, Ștefan-Vodă, Strășeni, Călărași, Soroca, Hâncești, Dondușeni, Ialoveni, Cricova, Stăuceni, Strășeni, Florești și Ucrainca.
Bătrânii, singuri acasă
În prag de campanie socială am mers în două sate din raionul Soroca pentru a afla poveștile de viață ale bătrânilor nevoiași din țara noastră. Am vorbit cu trei femei care în ajun de Paști vor primi pachete cu produse alimentare adunate în cadrul campaniei sociale „Masa Bucuriei”.
La Zastânca am întâlnit-o pe mătușa Varvara în vârstă de 81 de ani. Femeia gârbovită de neputință nu a avut copii, iar acum apelează la Asistentul social care îi aduce o găleată de apă și o ajută la grădinărit. Cu 3 zile înainte de a veni noi, bătrâna a fost prada unor escroci. „Au venit la mine și mi-au zis că îmi aduc patru cuburi de lemne dacă le plătesc 1.000 de lei. Eu le-am dat banii, apoi am înțeles că au mințit”, spune indignată femeia. Aceasta ne-a spus că nu poate locui singură și vrea să se mute în satul natal Hristici, acolo unde trăiesc surorile ei.
La o depărtare de câțiva kilometri de Soroca se află satul Volovița. Într-o vale, în fața unui lac se află casa mătușei Larisa născută în anul 1939. Nici aceasta nu a avut copii, iar în tinerețe a divorțat după 3 luni de căsnicie. Femeia primește o pensie de 1.500 lei care îi ajunge pentru serviciile comunale și mâncare. Am întrebat-o cum se descurcă cu banii pentru medicamente. „Cu cât mai puține medicamente iau, cu atât mă simt mai bine”, a răspuns Larisa Ghilaș.
Pe lângă lac, am trecut peste un râuleț, iar sus în deal se află casa Silviei Muntean. Toată viața a trăit cu ce a avut, iar darurile primite de la Diaconia au fost bune, ne-a spus femeia în vârstă de 76 de ani. „Am avut un băiat, dar a decedat la 43 de ani. Soțul s-a spânzurat după 2 ani de căsnicie. Băiatul meu a avut 28 de mirese, dar nu a avut copii”, susține femeia. Aceasta suferă de diabet și primește o pensie de 1.152 de lei care nu-i ajunge pentru medicamente.
CITIȚI ȘI: Cum trăiesc bătrânii din Republica Moldova: singuri în sate depopulate și aziluri
Masa Bucuriei, la Soroca
Lecția solidarității și a voluntariatului a prins contur la Soroca, unde pentru al doilea an consecutiv se va desfășura evenimentul „Masa Bucuriei” cu susținerea Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni”. La biserica maramureșeană de pe malul Nistrului l-am întâlnit pe preotul Sorin Huluța care ne-a vorbit despre implicarea voluntarilor și ajutorarea sărmanilor.
Potrivit preotului, în anul 2016, sorocenii au adunat 650 kilograme de produse alimentare care au fost distribuite la 60 de bătrâni nevoiași din satele raionului Soroca. Campania nu ar fi fost posibilă fără cei 12 voluntari – toți elevi la Liceul „Ion Creangă” din Soroca. „Anul acesta se vor implica 20 de voluntari. E greu să selectăm beneficiarii, deoarece sunt mulți și nu reușim să acoperim tot necesarul. Sperăm că în acest an măcar 80 de bâtrăni singuri și familii cu mulți copii vor primi ajutor unde niciodată nu ajunge și totul e binevenit. Ajutorul nostru vine ca o picătură de apă într-un ocean, deoarece nevoile sunt mari și diverse. Oamenii trebuie să perceapă biserica nu ca o instituție care numai apucă, dar să vadă un loc din care se primește ajutor la nevoie”, spune părintele Huluța.
În anul 2016, la nivel național au fost adunate 32 de tone de produse alimentare din care au fost distribuite 1.630 de pachete cu produse alimentare. Zilnic 300 de bătrâni au primit un prânz gratuit pregătit în cele șase cantine sociale.