Meniu Închide

LIVE TEXT Igor Dodon, după 100 de zile de mandat: pe 3 aprilie semnăm un acord cu Uniunea Eurasiatică

Președintele Igor Dodon a anunțat o serie de măsuri: semnarea pe 3 aprilie a unui acord cu Uniunea Eurasiatică, a cerut demiterea ministrului Educației Corina Fusu și va insista pentru organizarea de alegeri anticipate, având în vedere demararea unui referendum în acest sens.

20:15 – Dar dacă Rusia și America se vor înțelege să ne dea înapoi teritoriul care 400 de ani a fost al nostru? Nu va exista nici o unire, a declarat Igor Dodon, referindu-se la regiunea Moldovei din România.

20:11 – Igor Dodon afirmă că a vrut să transmită la Moscova o scrisoare pentru Uniunea Eurasiatică, însă această scrisoare a fost blocată de Ministerul de Externe. Scrisoarea a fost transmisă abia azi prin curier.

20:09 – Igor Dodon crede că după ce acest referendum va fi adoptat va semna în octombrie decretul de dizolvare a Parlamentului și apoi va organiza alegeri anticipate.

20:07 – Igor Dodon a semnat în direct un decret de inițiere a unui referendum consultativ pe 4 subiecte. Întrebarea la care vor trebui să răspundă cetățenii Republicii Moldova este alcătuită din 4 părți: ”Susțineți abrogarea legii miliardului care pune miliardul în spatele cetățenilor? Susțineți acordarea președintelui Republicii Moldova a drepturilor suplimentare pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate? Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71? Susțineți studierea în instituțiile de învățământ a materiei Istoria Moldovei?” Referendumul va fi organizat pe data de 24 septembrie 2017. Igor Dodon arată că decretul său nu poate fi anulat, iar toate instituțiile statului trebuie să înceapă pregătirile necesare pentru organizarea referendumului.

19:55 – În Parlament există un proiect de lege pentru interzicerea unionismului, au fost lansate inițiative pentru modificarea materiei ”Istoria românilor”. Igor Dodon anunță că a cerut demiterea ministrului Educației Corina Fusu deoarece aceasta a solicitat școlilor din Republica Moldova să serbeze ziua de 27 martie ca zi a unirii cu României. ”Filip e în cârdășie cu unioniștii sau se teme de Ghimpu?”

19:50 – Igor Dodon le reproșează comuniștilor și deputaților PLDM că nu au susținut inițiativa sa legislativă care ar fi dus la dizolvarea Parlamentului. Președintele de la Chișinău anunță declanșarea unui referendum care să ducă la alegeri anticipate. În chestiunea reglementării conflictului transnistrean Igor Dodon arată că s-a întâlnit cu omologul de la Tiraspol și că a fost reluată activitatea Comisiei Unificate de Control, și că a reușit să creeze o platformă comună cu Parlamentul și Guvernul pentru crearea unei poziții comune față de conflictul transnistrean. Igor Dodon susține că oficialii înalți de la Bruxelles l-au îndemnat să semneze un acord cadru cu Uniunea Eurasiatică.

19:45 – Pe data de 3 aprilie va fi semnat la Chișinău un acord cadru cu Uniunea Eurasiatică. Igor Dodon susține că la Bruxelles i s-a transmis că Republica Moldova poate semna un acord cu Uniunea Eurasiatică fără să existe probleme cu Acordul de asociere cu UE. Igor Dodon anunță că va insista pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate deoarece actualul legislativ nu mai reprezintă rezultatul alegerilor din 2014. Igor Dodon afirmă că a încercat să discute cu Platforma Demnitate și Adevăr pentru a obține sprijin în promovarea obiectivelor sale.

19:40 – Igor Dodon anunță că va merge de 9 mai la Moscova unde se va întâlni cu Vladimir Putin și speră că garda de onoare prezidențială de la Chișinău va participa la festivitățile din Piața Roșie.

19:35 – Primul obiectiv: restabilirea parteneriatului cu Federația Rusă, deschiderea pieței ruse, ridicarea interdicțiilor pentru cetățenii Republicii Moldova. Igor Dodon afirmă că a fost rezolvată problema cetățenilor Republicii Moldova aflați ilegal în Federația Rusă.

19:30 – Igor Dodon afirmă că a crescut enorm încrederea populației în instituția prezidențială și vrea să își prezinte activitatea în baza platformei electorale din 2016 în care sunt menționate 6 obiective pentru primele 100 de zile de mandat.

3 Comments

  1. Daniel

    DA mai freacă acest popor cu minciuni și populism Dodon, fără limită, fără simț omenesc. Se vede că prietenia cu Putin i s-a ridicat prea tare la cap.

  2. Alexandru

    Cred că Dodon trebuie să înțeleagă că semnarea acordurilor ține de abilitățile Parlamentului și Guvernului, iar președintele nu poate decide cu cine să semnăm și cu cine să anulăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.