Meniu Închide

Contractul cu Frontera Resources amintește de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău

Darea în concesiune a regiunii de sud a țării companiei americane Frontera Resources Internațional amintește despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, consideră analiștii de la Centrul analitic Expert-Grup. Aceștia au contestat modul în care a fost încheiat contractul dintre Guvernul Republicii Moldova și compania americană, atenționând că legea care reglementează acest domeniu nu este perfectă și permite statului să concesioneze aproape orice din țară.

Sursa foto

Experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup au solicitat pe 5 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, suspendarea contractului dintre Guvernulu Republicii Moldova și Frontera Resources pentru explorarea și exploatarea de petrol și gaze. Experții contestă comunicarea defectuasă a Guvernului și cer organizarea consultărilor publice și examinarea circumstanțelor în care s-a efectuat concursul internațional. Pentru examinarea circumstanțelor în care s-a desfășurat tenderul Expert-Grup solicită crearea unei comisii mixte cu reprezentanți ai CNA, ai Consiliului Concurenței și ai societății civile din domeniul ecologiei și energiei.

Expertul Dionis Cenușă a făcut o paralelă între concesionarea Aeroportului Chișinău și actul semnat de Guvern cu Frontera Resources – n-au fost invitate mai multe companii să participe la concursul internațional, iar Frontera a câștigat competiția în fața unei singure companii britanice cu fondatori din off-shore. „Moldova trebuie să renunțe la procedura de efectuare a concesionărilor în mod netransparent și controversat”, a spus Cenușă.

Dionis Cenușă susține că eforturile Guvernului nu sunt întreptate unde trebuie, prioritară urmând să fie interconectarea energetică (gaze naturale și energie electrică) cu România, deoarece s-ar face mult mai repede și mai ieftin.

Moldova nu are experiențe pozitive de concesionare

Expertul Adrian Lupușor susține că legea privind conceionarea este foarte neclară, vagă și chiar permisivă, iar până în acest moment a adus doar pierderi țării. Expertul spune că în Republica Moldova statul poate concesiona „în fel și chip” orice din țară, contrar bunelor practici.

Anterior, Zaza Mamulaishvili, președintele companiei Frontera Resources, a explicat că inginerii firmei bănuiesc că în subsolul din sudul Republicii Moldova există suficiente hidrocarburi și ar putea fi extrase. Compania a obținut dreptul de explorare și apoi exploatare a petrolului și gazelor în urma unui tender internațional, după aproape 5 ani de discuții și consultări cu reprezentanții Guvernului Republicii Moldova. Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a explicat într-o ședință a Parlamentului că procedura organizării licitației internaționale a durat mai bine de un an.


CITIȚI ȘI: Ministrul Mediului a răspuns acuzațiilor privind contractul cu Frontera Resources


Pentru a putea fora și căuta petrol Frontera Resources are nevoie de autorități, licențe şi diverse acte permisive din partea statului. „Abia după ce vom interacționa cu diverse instituții de stat vom putea să spunem dacă interacțiunea cu Guvernul Republicii Moldova este una cu experiențe bune sau proaste”, a spus Zaza Mamulaishvili după ce a fost întrebat cum evaluează relația cu Guvernul.

Reprezentantul Frontera Resources afirmă că pentru un echipament de forare sunt necesari între 80 şi 100 de persoane, iar la etapa iniţială vor aduce în Moldova între cinci şi zece echipamente. Compania estimează că inițial va face investiții de 6 milioane de dolari americani, iar forările vor începe în 3-4 ani.

În Republica Moldova zăcămintele naturale reprezintă proprietatea statului. Deținătorii de terenuri au dreptul doar asupra suprafeței de sol fertil, iar ceea ce este sub această suprafață aparține statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.