Deși primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, dat în căutare internațională fiind suspectat de faptul că ar fi atentat la viața bancherului rus Gherman Gorbunțov, a lipsit mai mult de 4 luni de la muncă, autoritățile spun că acesta va rămâne în funcție. Și primarul de Orhei, Ilan Șor, care este în vizorul legii după ce a condus băncile implicate în „jaful secolului”, va continua să-și exercite mandatul.
Articolul 28 din Legea privind administrația publică locală din 28 decembrie 2006 prevede că mandatul primarului încetează înainte de termen în caz de „imposibilitate de a-și exercita atribuțiile pe o perioadă mai mare de 4 luni consecutive”. În acest context, precizăm că edilul orașului Bălți, Renato Usatîi, a plecat în Rusia în octombrie 2016 după ce a fost dat în căutare internațională de oamenii legii, pe numele acestuia fiind emis și un mandat de arest. El este suspectat că ar fi fost implicat în tentativa de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunțov. Astfel, având în vedere că a fost depășit termenul-limită în care un primar își poate pierde funcția, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Veaceslav Agrigoroae, a explicat în martie pentru portalul anticoruptie.md că instituția așteaptă un răspuns de la Primăria Bălți din care urmează să afle dacă Usatîi semnează sau nu acte ce țin de activitatea instituției. „Din păcate, legea nu prevede foarte clar ce înseamnă exercitarea atribuțiilor de serviciu, dacă acest lucru implică obligatoriu prezența fizică a primarului la locul de muncă sau nu”, a explicat Agrigoroae pentru sursa citată.
CEC a explicat de ce Usatîi nu poate fi demis
Astfel, solicitată de moldNova să explice dacă va fi demarată procedura de demitere a primarului de Bălți, CEC a comunicat într-un răspuns oficial că prevederile Codului electoral și ale Legii administrației publice locale obligă autoritățile locale și secretarul consiliului de a comunica în termen de 10 zile dacă primarul poate fi demis din cauza că nu și-a exercitat atribuțiile pentru o perioadă de 4 luni consecutiv. „Comisia a expediat un demers către organizațiile publice locale ale municipiului Bălți (consiliul municipal și primărie) cu solicitarea de a-i fi prezentată informația privitoare la întrunirea sau lipsa circumstanțelor respective. Organele autorității publice locale au informat Comisia despre lipsa circumstanțelor în acest sens”, au declarat reprezentanții CEC.
În același timp, în răspunsul CEC se menționează că instituția a fost informată de către Cancelaria de Stat că nu au mai fost înregistrate astfel de cazuri cum este cel al lui Renato Usatîi.
Ilan Șor rămâne să conducă orașul de la domiciliu
Referitor la primarul orașului Orhei, Ilan Șor, CEC a explicat că Oficiul teritorial al Cancelariei de Stat a comunicat că nu există o decizie judecătorească finală privind suspendarea acestuia din funcție și că Șor continuă să emită dispoziții, conform atribuțiilor sale.
Menționăm că magistrații urmează să decidă dacă Ilan Șor va fi condamnat în dosarul „furtului miliardului”, fiind acuzat de escrocherie și spălare de bani. Este vorba de 5 miliarde de lei pe care fostul șef de la BEM i-ar fi spălat prin zeci de firme off-shore. În prezent acesta se află în arest la domiciliu.
Cum bai sa ramina Usatii in functie? Shor macar sta in Orhei, mai schimba cite un bec pe drum, da magarul de Usatii de jumate de an nu a fost la postul de lucru!
Dar totusi trebuie si ca primari sa fie demisi asa precum tindem cu deputati, altfel toti ar deveni primari la calkulator.
Usatii la puscarie!