Anul 2017 a fost numit „Anul Eugen Doga” în cinstea marelui maestru care a împlinit 80 de ani. Dar cum va fi sărbătorit în realitate anul Doga, despre umilințele la care sunt supuși marii artiști și despre banii ce mereu nu ajung pentru cultură sunt câteva dintre subiectele pe care le-am discutat cu compozitorul Eugen Doga.
Ne-am întâlnit cu Eugen Doga joi dimineață, după ce cu o zi mai devreme a lansat primul volum al cărții de arii și romanțe „Dialogurile dragostei”, dedicat cuplului Mihai Eminescu-Veronica Micle, și a organizat un spectacol de zile mari la Filarmonica Națională.
Bani puțini pentru cărți, dar mulți pentru politică
Primul volum al cărții de arii și romanțe a fost editat într-un număr limitat din lipsa banilor. „Banii nu au ajuns, dar eu cred că 500 de exemplare pentru Moldova e suficient. Câteva din cărțile editate le voi duce în Moldova de peste Prut, să le cânte acolo, pentru că nu au”, a explicat Eugen Doga. Compozitorul a precizat însă că această carte trebuia să apară mai devreme: „S-au tipărit bani câți trebuie, doar că la Șor sunt prea mulți, dar în altă parte, pentru cultură, nu ajung”.
Despre atitudinea stranie a politicienilor față de domeniul culturii în general și față de opera sa în special, Eugen Doga a vorbit în contextul unora dintre melodiilor sale care nu s-au cântat din motive politice. „Am scris și înregistrat Imnul lui Ștefan cel Mare, dar nu a fost cântat niciodată. Socialiștii, comuniștii depun flori cumpărate din banii noștri, dar nici nu ascultă Imnul lui Ștefan, pentru că a fost scris pentru inaugurarea monumentului lui Ștefan cel Mare la Putna. Dacă nu s-a cântat atunci, cântați-l acum!”.
Anul Doga, doar formal
Pe 1 martie, compozitorul Eugen Doga a împlinit 80 de ani și cu această ocazie anul 2017 a fost numit „Anul Eugen Doga”. Ministerul Culturii a anunțat că va organiza mai multe evenimente culturale pentru promovarea și valorificarea creației maestrului. Eugen Doga afirmă însă că nu există un program bine pus la punct și nimic nu este clar. „Anul Doga, concerte în republică, care concerte, unde? Când am împlinit 70 de ani, tot a fost numit anul Doga și nu s-a făcut nimic. Eu am vorbit cu ministra Culturii, doamna Babuc, care este foarte cumsecade, dar se vede că sunt niște pârghii care trag lucrurile înapoi – nu pot înțelege lucrul acesta. Deși cu 10 ani în urmă era altă situație, ea se repetă și în prezent”.
De asemenea, acesta a spus că la propunerea oamenilor din alte țări se organizează concerte, iar inițiativa din partea Moldovei se lasă mult așteptată. „Țara noastră dulce și dragă nu organizează concerte. Aceeași Rusie, Slovacie, Irakul sau Vietnamul îmi propun concerte. Ai noștri nu mă invită, nu au nevoie. Aceste urări pe care ei mi le fac pe scenă sunt în contrast cu ce este în realitate, ar trebui să fie o armonie dar nu disonanță”, a menționat cu regret Eugen Doga.
De fapt, compozitorul spune că singura sursă de existență sunt concertele, iar statul Republica Moldova nu-i oferă acestuia nici măcar o pensie. „Pentru mine concertele sunt singura mea sursă de existență, eu aș vrea ca munca mea să fie remunerată. Rușii și ceilalți străini plătesc pentru concerte, iar cei din țară nu îmi dau nimic. Pentru concertul de aseară (miercuri seara – n.n.) nu am primit nimic, deja nici nu mai pretind. Miercurea viitoare plecăm la București, nu am contract cu nimeni. Toată lumea crede că Doga nu are ce să facă cu banii, dar eu într-adevăr nu știu ce să fac fără bani. Rușii îmi dau o pensie, pentru ce am lucrat acolo, ai noștri – nimic, fiindcă cred că nu merit”.
Eugen Doga menționează că i-a scris despre această problemă fostului președinte Nicolae Timofti, care ar fi redirecționat scrisoarea către Valentina Buliga, care la rândul ei a expediat-o altor instituții, iar până la urmă nu s-a rezolvat nimic. „Nu mă plâng, dar sunt nedumerit”, constată cu regret compozitorul. Acesta a mai adăugat că statul nu i-a asigurat nici măcar o deplasare prin țară – „măcar până la Strășeni”.
Strada pietonală, bună pentru cai, nu pentru pietoni
Am discutat puțin și despre strada pietonală din Chișinău care îi poartă numele din anul 2015, când aceasta a fost inaugurată. La 2 ani de la redenumirea străzii (anterior, aceasta purta numele lui Alexandru Diordița – n.n.), Eugen Doga spune că a fost concepută greșit și că nu înțelege rostul acestei străzi din cauza pavajului prost amplasat. „Au făcut această stradă pietonală, dar poți să-ți frângi picioarele, pentru că nu poți trece prin bulgării aceia. Trebuia făcută pentru pietoni, nu numai pentru cai”, a comentat Doga. Compozitorul crede că în cafenele amenajate acolo s-ar fi putut asculta muzica lui, ca acea stradă să fie un loc de întâlnire a fanilor muzicii și literaturii, care să se delecteze cu cultură. „Au vrut să-mi imortalizeze numele, dar nu am nevoie – eu am alte argumente, muzica”.
Dodon, un agricultor devenit economist ce încearcă să privatizeze țara
Despre actuala conducere a țării și inițiativele președintelui Igor Dodon de a introduce limba moldovenească și istoria Moldovei în școli, maestrul spune că e o inițiativă de deznaționalizare ce va schimba lucrurile doar în rău. „Comuniștii sunt cei care au lansat deznaționalizarea acestui popor, iar faptul că Dodon a fost comunist și azi e socialist nu schimbă nimic, e aceeași blană. Conducerea actuală va schimba lucrurile doar în rău, fiindcă merge pe contrasens și asta duce întotdeauna la accident. În loc să ne unim, fiindcă avem neamul peste Prut, Igor Dodon ne trage spre Asia. Eu vreau să mă simt acasă, eu vreau istorie, limbă și să știu de unde vin. Dar istoria noastră de unde începe? De la Strășeni?
A venit un agricultor, care acum e mare economist și îndrăznește să decidă cine suntem și unde să ne îndreptăm”, a comentat Doga.
Compozitorul a vorbit și despre vectorul extern de dezvoltare al țării: „S-a creat statul, nu îl mai distrugem cu toporul. Dar de ce avem un hotar păzit cu România, pe când la Nistru, acolo unde sunt cei care mi-au furat pământul cu tot cu mormântul mamei, nu au hotar?”.
Ne-a spus că nu ar permite niciunui politician din țară să folosească muzica sa în campanii electorale: „Eu nu sunt servitor la politicieni și nici să nu încerce, că nu accept așa ceva”. În anul 2014 socialiștii au utilizat în campania „Moldova, Moldoveni, Moldovenesc” valsul „Codrii Moldovei”, dar după intervenția compozitorului acesta nu a mai fost folosit.
Artiștii, sfătuiți să plece: În Chișinău nu au viitor
Eugen Doga crede că Republica Moldova este țara unde marile talente sunt uitate și nu au viitor. „Dacă nu plecam în străinătate, eram demult uitat aici, în propria țară. Sau poate că nici măcar nu răsăream”, a constatat Doga.
Marii artiști ai țării sunt sfătuiți să-și găsească un rost în alte țări: „Mariana Bulicanu, care este o cântăreață extraordinară, dacă nu va pleca va fi uitată și neapreciată. Din păcate, nu o pot lua la Kremlin, fiindcă rușii își promovează mai mult artiștii lor și eu nu am putut lua pe nimeni în concertele ce urmează. În Chișinău marile talente nu au viitor”.
Prostia politică din culise
Eugen Doga și-a amintit că a fost ales de patru ori deputat, fiindcă credea că astfel va reuși să elaboreze legi pentru binele țării: „Noi credeam că spectacolele se fac în avanscenă, dar eram și suntem naivi. De fapt, spectacolele se fac după culise. Liniștit, în culise se face toată prostia politică”.
Eugen Doga crede că moldovenii aleg să plece în străinătate pentru că în țară nu au ocupație și le este greu să se afirme, să-și deschidă afaceri, multe din ele fiind ocupate sau oferite străinilor. „Grecii, uzbecii întrețin cafenele în oraș. Oare un moldovean nu era în stare să o întrețină? Legea trebuie să interzică străinilor exploatarea anumitor locuri din oraș dacă acestea sunt revendicate de moldoveni, pentru că în alte state funcționează o asemenea lege”, a explicat compozitorul.
Concerte pentru străini
În prezent, Eugen Doga se pregătește de spectacolele ce urmează să le susțină la Moscova, în Irak, iar în iunie va susține un concert în capitala Slovaciei, acompaniat de orchestra națională din Bratislava. Maestrul a primit invitații și din Caucazul de Nord, Siberia, Mahacikala, dar a precizat că în țară nu are nimic programat, fiind întocmit un program de Guvern, dar pe care nu-l cunoaște încă. „Zi și noapte stau cu notele și sunetele, îmi caut de treabă. Eu vreau să fiu președintele inimilor oamenilor, prin muzică”, a spus Eugen Doga. Acum maestrul lucrează la programul concertului din Rusia ce va avea loc la Kremlin în data de 2 iunie și la cartea autobiografică ce va fi publicată la Moscova și pe care vrea să o intituleze „Nuvelele vieții mele”.
În interviul care a fost publicat recent pe site-ul MoldNova sunt expuse multe lucruri dure. Nu chear toată guvernarea de sus până jos e de criticat. Avem foarte mulți miniștri care-și fac datoria cu cinste.Domnul Premier Pavel Filip ține situația dificilă în Republică stabilă și are multe legături benefice pentru noi cu țări din exterior.Drumurile după catastrofa care s-a năpustit sunt aduse la starea lor normală. Primăria Chișinău în frunte cu domnul Chirtoacă , primarul general, este mereu pe linia întâi la lichidarea concesințelor climaterice catastrofale. Spre marele nostru regret noi nu întotdeauna îndeplinim lucrurile gospodărește. Nu doar primarul pune pavajul pe trotuare prost, că el să se distrugă mereu, nu primarul a pus pe strada pietonală pavaj care nu e prevăzut pentru pietoni,mai ales pentru dame cu tocuri înalte.
Da, avem nevoie de istorie, de tradiții, de perspective pentru țară și cetățenii ei,de continuetate, ca nu să începem de fiacare dată de la început. Sociatatea se dezvoltă; să dizvoltă limba,cultuta,mintalitatea cetățenilor.. Dar trebuie să discutăm împreună cu specialiștii în domeniu. Avem savanți, avem cercetări solide la noi și peste hotare.Și ca urmare, critica e nu pentru a distruge și a nega. Critica e ca o mătură în casă, care mătură gunoiul din Casă unde trăiesc gospodari. Noi nu suntem la competiții, cine e mai mare și cine e mai tare. Țara ne aparține tuturora.
Buna seara,si bun gasit..Stimat Domn al muzicii…care incinta fiecare fiinta umana…dind imbold atit de puternic in suflet,facind sa reinnoiasca dragostea,sentimentele,locurile atit de cunoscute fiecaruia…si atingind apojeul,in maestosul freamat a Codrilor Moldovei!!! Sinceritatea D-stra,,desi o cunoastem cum arata pe la noi…da dovada inca si inca odata..ca cei care trebue sa faca..nu fac nimic..iar oamenii genii ,precum D-STRE..li se dau merite…doar..nu doresc sa pronunt..si sunt mult amarita deoarece..se repeta cu fiecare in parte,din toti Acei..care au dat aripi,acestu-i meleag ,si Slava..care au facut lucruri marinimoase…pentru Tara si Popor!!! Cu regret..pentru toti,a-si putea face o lista lunga…si HRISTOS A INVIAT!! LA TOTI ACEI DUSI IN NEFIINTA!!!Pentru ca la noi,s-au invatat sa ponegreasca..s-au invatat,ori nici nu au stiut…ca semplicitatea oamenilor ilustri..nu vine asa din senin,precum nici frumosul DAR!!A destainui sufletului ,cele mai frumoase acorduri…este o ARTA…DE CARE NU TOTI SUNTEM IN GRAD DE A FACE!!Adarui si inalta ODE..E CA SI CUM AI CONTOPI CERUL ,CU PAMINTUL INCINS DE CURCUBEUL DRAGOSTEI,ESTE SENSIBILITATEA SUFLETULUI…SI LUMINA OCHILOR..ESTE PICATURA CEA DE MIERE,STROPITA IN FIECARE SILABA SI NOTA…ESTE O MAESTRIE!! STIMATE MAESTRU EUGEN DOGA!! IMI PLEC GENUNCHII,IN FATA MARII D-STRE,SI A TUTUROR CREATIILOR CA COMPOZITOR…SI FIE CA DOMNUL SA VA DEE MULTA SANATATE..NOI SUCCESE..VREAU SA VA SPUN,CA NOI POPORUL…MASELE SARACE..CA DOAR ASA PUTEM FI NUMITI IN SCUMPA TARA A NOASTRA..VA IUBIM,STIMAM..SI SUNTEM ADEPTII MUZICII ,CARE A FACUT ANI LA RIND,SA INFLORIASCA ACEST MELEAG PITORESC!!!