Meniu Închide

Poveste de iubire în timpul războiului de pe Nistru – subiectul unui film realizat în Moldova

Povestea unei femei, Galina, descrisă în filmul artistic „Resentiment”, realizat de regizoarea Natalia Shaufert, ne duce cu gândul la perioada anilor ’90 și trezește amintiri pline de griji și sărăcie, care au coincis cu războiul de pe Nistru.

Pelicula, inspirată dintr-o poveste adevărată, relatează viața unei femei de 30 de ani care caută dragostea, dar întâlnește un soldat bun doar pentru război. Galina este o femeie introvertă, blândă și feminină care își dorește cu ardoare să-și găsească fericirea, dar mai ales să nască un copil. Lucrând la un atelier de croitorie, eroina este înconjurată de femei născute într-o altă epocă, pline de stereotipuri, care o presează să-și găsească un bărbat. În fiecare zi aude aceleași discuții despre familie, bărbați și copii, fiind indirect manipulată și presată de societate. Filmul reprezintă un amalgan de istorii inspirate din povești de viață trăite de moldoveni.

Galina și Andrei. FOTO: facebook.com/Resentiment

Dragoste și război

Galina, fără să știe cum vrea să arate bărbatul perfect, își cunoaște soțul prin intermediul agenției matrimoniale „Birja Nadejda”, însă nu reușește să aibă o căsnicie fericită, deoarece Andrei dispare pe neașteptate atunci când află că soția sa este însărcinată. Regizoarea Natalia Shaufert a împletit povestea de dragoste adevărată cu războiul din Transnistria, deoarece acțiunea armată avea loc la începutul anilor 90. Producția cinematografică a fost filmată la Chișinău și într-un sat din raionul Orhei timp de 3 ani și a implicat peste 450 de persoane. Cel mai greu pentru actori a fost să joace pe timp de iarnă, deoarece era foarte frig, dar ei erau îmbrăcați în haine de vară.

Eroul principal, Andrei, a luptat în războiul din Afganistan din perioada anilor 1979-1989. Întors de pe câmpul de lupte, acesta este implicat în conflictul armat din Transnistria. După un dialog cu agenții de securitate din Tiraspol, în schimbul unei sume mari de bani, acesta luptă împotriva moldovenilor. Personajul lui Andrei, care este unul negativ, a fost jucat de jurnalistul Mircea Marco. „Pentru mine a fost o propunere neașteptată, deoarce până acum am făcut doar emisiuni de divertisment. Nu am tangențe cu cinematografia. A fost greu să joc un personaj care este diametral opus cu caracterul meu. Citeam scenariul, mă uitam în oglindă și mă întrebam: Cum Natalia a văzut în mine un ostaș trecut prin Afganistan? Trebuia să mențin starea asta dramatică. Eu încercam să fac glume, dar îmi spuneau că nu se poate”, își amintește Mircea despre experiența actoricească.

Imagine din film. FOTO: facebook.com/Resentiment

„Resentiment”, un film despre noi

Fimul de lungmetraj „Resentiment” trezește amintiri nostalgice, pe alocuri neplăcute, despre trăirile moldovenilor de la începutul anilor 90 atunci când la Radio se anunță război, iar bărbații sunt petrecuți pe câmpul de luptă de către familiile lor. Istoria de dragoste dintre cei doi este măcinată de război, politică și situația social-economică din Republica Moldova. Acest film reflectă situația cotidiană trăită de mulți moldoveni.

Din film nu lipsește dialogul presărat cu umor, cuvintele rusești și regionalismele specifice țării noastre. Îndrăgostiții își dau întâlnire la poartă și vorbesc pe furiș să nu-i vadă nimeni din mahala. Tinerii merg la discotecă unde dansează pe muzica interpreților Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Regizoarea a reușit să păstreze totul așa cum era în perioada de după independență, iar pentru asta a apelat la ajutorul instituțiilor de stat și la oamenii care au donat îmbrăcăminte după moda anilor 90. „Eu sunt regizor, scenarist și producător. Oamenii au lucrat gratuit. Să faci film în Moldova este un hobby, motiv pentru care producțiile au iz amatoricesc”, afirmă Natalia Shaufert.

Cadru din film. FOTO: Facebook.com/Resentiment

Vrea să facă film acasă, în Moldova

Pentru actrița Dana Ciobanu personajul Galinei a fost o bucurie, deoarece s-a filmat în primul său rol central într-un film de lungmetraj care durează o oră jumătate. Am aflat de la Dana Ciobanu cât de mult s-a regăsit în acest rol. „Galina este o femeie liniștită, caldă și introvertă. Și eu sunt introvertă, dar sunt de felul meu o luptătoare. Se îndrăgostește de un om nepotrivit. Abia când îl întâlnește pe al doilea soț devine matură. Galina se lasă manipulată. Eu nu sunt așa ușor influențată. Sunt tangențe, dar până la urma Galina e un personaj, nu sunt eu”, spune Dana Ciobanu. Cel mai greu pentru Dana a fost să simtă emoția din perioada sarcinii. „Emoția asta îți dă o stare de bine. E ciudat și interesant”, adaugă actrița.

FOTO: facebook.com/Resentiment

Războiul din Transnistria ia sfârșit, dar Andrei nu dă de știre. Galina naște o fetiță. Între timp cunoaște un bărbat care o iubește și are grijă de ea și fetița ei. Anii trec și într-o bună zi Galina se pomenește cu cineva la ușă. Amintirile neplăcute au dat titlul filmului – „Resentiment”.

Natalia Shaufert este o tânără regizoare din Republica Moldova care vrea să renască cinematografia autohtonă în pofida dificultăților. În anul 2013 a realizat filmul „Ana”, care a luat premiul „cea mai bună regie” la Festivalul Internațional de Film Gulf din Dubai, Emiratele Arabe Unite. Este membră a Uniunii Cineaștilor din Moldova, iar în viitor își dorește să participe la alte concursuri cu pelicula „Resentiment”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.