Meniu Închide

INFOGRAFIC Suprafața livezilor de nuci aproape s-a triplat în ultimii 5 ani. Profitul nu a ajuns la toți

Suprafața totală a livezilor din Republica Moldova s-a mărit în ultimii ani, cel mai mare avânt, conform statisticilor oficiale, luându-și plantațiile de nuci. Chiar dacă specialiștii în domeniu spun că în țara noastră se cultivă mai multe nuci pentru că e o cultură profitabilă, unii agricultori se arată dezamăgiți de rezultatele pe care le-au înregistrat. În același timp, plantațiile de meri ocupă în continuare cea mai mare suprafață.

FOTO Reuters

„Regret că am plantat livada”

Victor Belibov este originar din satul Slobozia, raionul Ștefan Vodă. Este absolvent al Universității Tehnice din Riga, specialitatea inginer mecanizator, dar a ajuns să fie agricultor. După mai mulți ani de muncă în construcții la Roma, Italia, acesta a decis să se întoarcă acasă pentru a iniția o afacere, așa că a plantat o livadă de 3 hectare cu nuci. Livada a plantat-o cu 8 ani în urmă, iar în prezent este dezamăgit de rezultate. Bărbatul spune că mai bine nici nu se întorcea acasă pentru că mai mult a investit în această livadă, decât a câștigat. „Regret că am plantat livada, dar mai mult regret că trăiesc în această țară. În Republica Moldova e numai cheltuială de bani și de nervi. Mai bine să te duci undeva la lucru și să faci un ban. În țara noastră numai tâlharii pot să trăiască”, spune dezamăgit Victor Belibov.

A decis să planteze o livadă de nuci cu gândul că va investi mai puțin în ea. În livada sa, agricultorul are plantate soiuri de nuci moldovenești pe care le-a cumpărat de la o asociație de puieți din Soroca. Cei de la asociație i-au promis că aceste soiuri vor da roade de la două la șase tone de nuci la un hectar. De export, nici vorbă, pentru că anul trecut acesta nu a strâns nici o tonă de nuci la hectar. Pe lângă livada de nuci, agricultorul mai deține o livadă de cireși de 50 de hectare și mai multe terenuri agricole cu porumb, floarea soarelui. În timp ce Victor Belibov este dezamăgit de rezultatele afacerii, specialiștii din domeniu, dar și statistica oficială arată altfel.

Plantațiile de nuci, în ascensiune

Suprafața totală a livezilor de meri, vișini, piersici și nuci în Republica Moldova din ultimii 10 ani (mii hectare)

În ultimii ani se observă o creștere semnificativă a suprafețelor plantațiilor nucifere în Republica Moldova. Potrivit celor mai recente date statistice, în anul 2015, suprafața livezilor de nuci era de 25.000 de hectare. Aceasta a crescut considerabil în ultimii 10 ani, în anii 2004-2005 constituind 4.000 de hectare. Suprafața livezile de nuci a început să se extindă din anul 2012, depășind producția de piersici și vișini. Astfel, dacă livezile de vișini se întindeau în perioada 2011-2015 pe 3.000-4.000 de hectare, iar cele de piersici – pe 7.000-8.000 de hectare, atunci cele de nuci ocupau în aceeași perioadă între 12.000 și 25.000 de hectare.

Constantin Gajim, directorul executiv al Uniunii asociațiilor producătorilor de culturi nucifere din Moldova, spune că agricultura înregistrează pierderi în ultimii ani, iar cultura nucilor este una din puținele care generează profit. Gajim menționează că pentru înființarea unei afaceri cu nuci, doar pentru primul an sunt necesare investiții de până la 1.500 de euro, iar de la o plantație de nuci este posibilă obținerea unei roade abia după 4 ani. După primii 3 ani se recomandă ca nucile verzi să fie rupte pentru a se putea dezvolta sistemul radicular.

Nucile, exportate în țările UE

Constantin Gajim mai spune că și cantitatea nucilor destinate exportului a crescut. „Dacă la începutul fondării organizației, în anul 2006, se exportau produse în valoare de 38 de milioane de euro, acum din export se câștigă peste 100 de milioane de euro”, adăugă Gajim. Acesta precizează că nucile moldovenești ajung cel mai des în țările Uniunii Europene – Germania, Franța, Anglia, Italia, Olanda – și mai puțin în Rusia și Emiratele Arabe Unite, deoarece acolo prețurile sunt mai mici. Potrivit lui Gajim, în anul 2017 subvenția acordată de stat este de 18.000 de lei pentru un hectar de plantații nucifere, cu 2000 de lei mai puțin decât în anul 2016. În anul 2017 soiurile străine au fost scoase din subvenţionare, fondul oferind susţinere doar pentru soiurile moldovenești. „Noi promovăm toate soiurile care fac parte din registrul de stat al Republicii Moldova, puieții noi îi altoim la comanda celui care plantează”, explică Gajim.

Scopul formării acestei asociații este dezvoltarea ramurii nucifere. Din Uniune fac parte aproximativ 180 de producători de nuci, însă există și din cei care dețin o plantație de nuci fără a se înregistra aici. Uniunea asociațiilor producătorilor de culturi nucifere din Moldova a fost înfiinţată în 2006.

Subvenții după efectuarea investiției

Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale din cadru lMinisterului Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat că statul susține cu subvenții înființarea plantațiilor pomicole, însă această subvenționare presupune acordarea unor mijloace financiare doar după efectuarea investiției. „În cazul când investiția este efectuată, este clară suma cheltuielilor și se acordă acest ajutor financiar în funcție de suprafața livezii, cultura și schema de plantare, numărul de pomi la hectar și tehnologia aplicată”, argumentează Șarban. Din spusele acestuia, ministerul vine cu o redirecționare a producătorului agricol, oferindu-i consultanță, însă de cele mai multe ori nu se ține cont de informația oferită și din acest motiv nu se înregistrează o eficiență economică. Vasile Șarban a ținut să sublinieze că orice activitate presupune și un risc, iar pentru minimizarea riscurilor agricultorii trebuie să meargă pe niște căi recomandate, precum identificarea terenului unde urmează a fi plantată livada, evident cu suportul proiectantului autorizat în acest domeniu, elaborarea proiectului, dar și contractarea materialului săditor de calitate de la o pepinieră autorizată.

Plantațiile de livezi îmbătrânite sunt defrișate

Șarban menționează că suprafața totală a plantațiilor de livezi este în ușoară descreștere, pentru că din anul 2016 au început masiv defrișările plantațiilor îmbătrânite care constituie peste 60% din patrimoniul pomicol și durata de exploatarea a acestora este una depășită. Acesta precizează că defrișarea acestor plantații este un lucru pozitiv, întrucât în modul acesta se vor înnoi suprafețele de livezi. „Noi vom avea suprafețe mai mici de livezi, dar va fi eficiența mai mare și vom putea obține la unitatea de suprafață o productivitate mai mare decât avem în momentul de față”, explică Șarban.

În Republica Moldova sunt plantate livezi de meri, peri, gutui, pruni, vișini, cireși, caiși, nuci, migdal și altele. Conform anuarului statistic al Republicii Moldova, suprafața totală de livezi în gospodăriile de toate categoriile constituia 132.600 hectare în anul 2015. În anul 2010, livezile se întindeau pe suprafața de 115.200 hectare. Întreprinderile agricole din țară gestionează o suprafață totală de 51.700 hectare de livezi.

Pe primul loc se menține cultura merilor, aceasta fiind cea mai populară în Republica Moldova. Spre exemplu, suprafața totală a livezilor de meri nu a coborât niciodată sub 60.000 de hectare, excepție fiind în anul 2014, când a constituit 55.000 hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.