Socialistul Igor Dodon promite cu mâna pe inimă să mențină Republica Moldova în sfera de influență a Federației Ruse și că pentru asta este gata să facă orice îi va spune Putin. Paradoxal sau nu, se pare că acest lucru se va întâmpla cu susținerea a cel puțin jumătate din populația țării pe care o conduce socialistul.
Pe 25 mai Igor Dodon a plecat la Budapesta să dea mâna cu premierul Viktor Orban, despre care cunoscuta publicație Politico scria că este „noul dictator al Europei” care promite să construiască un „stat neliber”. Înainte de plecare însă, așa cum deja ne-a obișnuit, acesta a ținut să discute cu un jurnalist rus, acordând un interviu pentru postul de radio „Govorit Moskva”. E și normal să-ți dorești să apari în fața jurnalistului care te întreabă „cum a fost la întâlnirea cu Vladimir Vladimirovici” sau care îți spune „înțeleg greutățile prin care treceți”.
Pentru „Govorit Moskva” Dodon a făcut mai multe declarații, pe care dacă le-am citi cu atenție, ne-am da seama cât de periculos poate fi acest om pentru moldoveni și să intuim vremurile pe care le vom trăi după următoarele alegeri parlamentare (anticipate sau ordinare, care or fi).
Dragostea față de Kremlin
Nu este o noutate că Dodon când se declară a fi președintele tuturor are în vedere mai degrabă al tuturor cinovnicilor de la Moscova. Și această dragoste devine din ce în ce mai strânsă, iar beneficiarii acestei îmbrățișări nu pot deveni în niciun fel cetățenii moldoveni. Unicul lui scop este să aducă Partidul Socialiștilor în Parlament, care să promoveze direct politicile create la Kremlin, nu prin interpuși (vezi cazul reținerii unui fost deputat acuzat de spionaj în favoarea Rusiei și dosarul coruperii deputaților moldoveni). O recunoaște chiar Dodon: „Prima sarcină – noi trebuie să construim o verticală normală a guvernării. Adică noi trebuie să schimbăm majoritatea parlamentară, astfel încât aceasta, dar și guvernul să lucreze împreună cu președintele pentru a rezolva problemele strategice pe care le avem pe ordinea de zi”. Parcă mai vorbea cineva de verticala puterii în anii 2000.
Următoarele sarcini strategice ale președintelui de la Chișinău sună așa: identificarea soluției la problema transnistreană și semnarea unui acord cu Uniunea Economică Euroasiatică pentru a deveni membru al acesteia.
Minciuna despre Transnistria
În acest interviu Dodon a confirmat că declarațiile sale de la Chișinău nu trebuie luate în considerare. Astfel, după ce în februarie, când i-a chemat la Președinție pe Candu și Filip, a declarat că este necesar ca cei trei oficiali să găsească o soluție comună la problema transnistreană, pentru „Govorit Moskva” a dat de înțeles că această „platformă comună” este praf în ochi. „Din punct de vedere strategic, noi nu suntem gata pentru rezolvarea politică a acestei probleme. La Chișinău nu există o majoritate parlamentară și, poate, nici din punct de vedere geopolitic nu toți sunt gata pentru acest lucru”, a spus Dodon, transmițând clar mesajul că socialiștii de la Chișinău (cu susținerea Moscovei) vor face așa cum vor ei după următorul scrutin. Și nu va conta nici formatul 5+2. Mai mult decât atât, acesta justifică prezența trupelor ruse în estul Ucrainei și nu exclude că dacă planul lui (a se citi – „al Moscovei”) nu se va adeveri, atunci Transnistria poate să devină „un punct fierbinte” pe care și l-ar dori „unii jucători geopolitici”. Dodon uită că unul din jucătorii geopolitici, Federația Rusă, a înfierbântat acest punct dintotdeauna.
În continuare, Igor Dodon a recunoscut ceea ce a negat de când se află în funcția de președinte: faptul că visează să federalizeze Republica Moldova. „Eu în general sunt adeptul federalizării țării, idee ce am promovat-o înainte de a deveni președinte și care mi se pare o idee normală. Transnistriei trebuie să-i fie oferit statutul de republică în interiorul Republicii Moldova. Să le lăsăm tot ce au ei – propriul președinte, propriul parlament, propriul premier, propriul imn, propriul steag, propriul buget. Nicio problemă”, a declarat acesta. Mai mult decât atât, deși a exclamat în repetate rânduri, inclusiv la sediul NATO, că Republica Moldova este stat neutru, iar după alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 a declarat chiar că „nu ar trebui să existe armate în general – nici în Transnistria, nici în Moldova”, astăzi acesta își dorește o armată comună cu cea din stânga Nistrului. „Sunt câteva din lucrurile care trebuie să fie comune (…) Neapărat va trebui să adoptăm o nouă constituție. Parlament bicameral. Locuri în parlament și guvernul comun [pentru transnistrenei]. Este unica ieșire”. Deci, o armată comună cu cea de la Tiraspol va asigura mult mai bine neutralitatea Republicii Moldova decât un oficiu cu oameni civili al NATO la Chișinău.
Antiromânismul
O altă temă pe care Dodon preferă să o discute, în special cu un jurnalist rus, este politica față de România. Spre exemplu, când aceștia pomenesc despre numărul mare de moldoveni care părăsesc țara – aproape 100 de persoane zilnic – directorul general al postului de radio, Vladimir Mamontov, precizează: „Dar nu în România”. „În România ei nu sunt atât de mulți. Acolo sunt în special studenții care-și fac studiile”, intervine Dodon. „Nu îi atrage România?”, îl mai întreabă Mamontov. Iar în următorul răspuns Dodon ajunge să vorbească despre Federația Rusă: „Acolo învață în jur de 15-20 de mii de studenți. Piața muncii acolo nu este atât de atrăgătoare. Sunt oameni tineri care primesc burse din bugetul României în fiecare an pentru ca ei să plece acolo să învețe… În ceea ce privește parteneriatul cu Rusia, este vorba de export, migranți (…)”.
Practic, șeful statului recunoaște că nu-l interesează tânăra generație care alege să studieze într-o universitate din România (UE), despre care mai și vorbește cu dispreț.
Antiromânismul și paranoia antiunionistă a continuat atunci când Dodon a vorbit din nou că se va opune organizațiilor și persoanelor care promovează idei unioniste, menționând-o exclusiv pe Maia Sandu, liderul PAS (!).
Astfel, după întâlnirea cu Viktor Orban, președintele socialist de la Chișinău l-a cunoscut „personal” și „cu mare plăcere” direct pe ideologul liderului de la Kremlin, Aleksandr Dughin, liderul Mișcării Internaționale Eurasianiste, iar următoarele întrevederi anunțate vor avea loc cu președintele Bulgariei, „tot socialist”, cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, care a declarat Moscova drept „cel mai important aliat al Atenei”, precum și cu liderii autoritari Ilham Aliev (Azerbaidjan) și Alexandr Lukașenko (Belarus). Într-o horă „veselă” a intrat președintele nostru, Igor Dodon. Păcat că ne atrage pe toți în ea…
Bravo Dodon ! Noi din Romania te sustinem . Jos fascistii NATO !
Nicu, stai cuminte, că te cotropesc!