Meniu Închide

„Criza medicamentelor”. O companie farmaceutică scapă de amenda de 1,47 milioane de lei aplicată de Consiliul Concurenței

medicamente farmacie

După ce a obținut în instanță suspendarea deciziei Consiliului Concurenței privind amendarea cu circa 1,47 milioane de lei în cazul „crizei medicamentelor” din 2015, „Esculap-Farm” a avut parte de o nouă victorie. Judecătorii de la Curtea de Apel au decis anularea hotărârii instituției antimonopol. Firmele acuzate par a fi intangibile în condițiile în care cinci din cele șase companii farmaceutice sancționate anterior pentru cauzarea „crizei medicamentelor” au scăpat de pedeapsă.

medicamente farmacie
Medicamente FOTO: Sandu Tarlev

Consiliul Concurenței a pierdut bătălia cu firma farmaceutică „Esculap-Farm” la Curtea de Apel Chișinău. Compania a fost acuzată, alături de alte firme mari din domeniu, de provocarea „crizei medicamentelor” de la începutul anului 2015 și care a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de zeci de milioane de lei. Potrivit deciziei luate pe 11 mai și publicate pe 29 mai curent, compania a fost amendată de autoritatea responsabilă de combaterea monopolului și încălcării legilor concurențiale pe 21 aprilie 2016 cu peste 1,47 milioane de lei. Instituția și-a argumentat decizia prin faptul că „Esculap-Farm” a încălcat legislația când a refuzat să livreze, conform comenzii, mai multe tipuri de medicamente Institutului de Cardiologie.

Investigația Consiliului Concurenței privind „criza medicamentelor”

Reprezentantul Consiliului Concurenței Alexei Musteață a informat magistrații despre faptul că a inițiat în 2015 investigația privind poziția dominantă și înțelegerile de cartel de pe piața farmaceutică la solicitarea Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și a constatat că „Esculap-Farm” a refuzat neîntemeiat livrarea mai multor tipuri de medicamente Institutului de Cardiologie, deși contractul încheiat între cele două părți prevedea furnizarea acestora în anumite cantități și într-un termen determinat. Astfel, Musteață a mai spus că dovadă a acestui fapt este evaluarea asigurării cu medicamente a Institutului care a atestat lipsa unor medicamente vitale, printre care cele de tipul pe care trebuia să le furnizeze „Esculap-Farm”. În condițiile în care compania farmaceutică a obținut dreptul de a livra aceste medicamente în baza licitațiilor publice organizate de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Institutul de Cardiologie nu avea dreptul să achiziționeze medicamente de la alte companii, ceea ce înseamnă, în opinia Consiliului Concurenței, că „Esculap-Farm” a avut o poziție dominantă pe piață. De asemenea, firma este acuzată de faptul că acțiunile sale, inclusiv cele ce țin de faptul că a fost singura companie care a importat aceste medicamente și ar fi încălcat condițiile contractuale privind termenele livrării medicamentelor, ar fi cauzat „restrângerea semnificativă a concurenței”.

„Esculap-Farm” acuză Consiliul Concurenței de încălcarea legii

În decizia judecătorilor de la Curtea de Apel se arată că reprezentanții „Esculap-Farm” s-au apărat de acuzațiile Consiliului Concurenței, afirmând că decizia de amendare a acesteia a fost luată prin încălcarea legislației. Agentul economic argumentează prin faptul că nu a refuzat să livreze produse farmaceutice Institutului de Cardiologie, însă recunoaște că a încălcat termenele prevăzute în contract privind furnizarea acestora, precizând că medicamentele au ajuns la destinație pe 10 martie 2015. „Încălcarea termenilor de livrare a bunurilor contractante precum și nelivrarea lor nu fac obiectul legislației civile, care sunt reglementate de clauzele contractului de achiziții și nici de cum nu fac obiectul Legii concurenței, deoarece livrarea cu întârziere sau imposibilitatea livrării nu a împiedicat menținerea unei concurențe efective pe o piață relevantă și nici nu putea influența asupra concurenței pe piață”, a menționat avocatul „Esculap-Farm”, Leonid Gânsari.

Apărătorul companiei a mai invocat prevederile legislației în domeniul achizițiilor publice care prevede că în cazul contractelor de valoare mică și în caz de urgență, instituțiile medicale au dreptul să cumpere produse de la persoane terțe, deși avocatul Consiliului Concurenței menționa că aceste medicamente au fost importate doar de „Esculap-Farm”.

Au vrut să achite penalități de 26 de lei

În același timp, reprezentanții firmei farmaceutice s-au plâns că Institutul de Cardiologie nu a avut pretenții față de faptul că medicamentele au fost livrate cu întârziere, iar în conformitate cu prevederile contractuale, pentru fiecare zi de întârziere urma să achite penalități, care în acest caz erau de 26 lei și 46 de bani. Avocatul „Esculap-Farm” s-a arătat indignat și de mărimea amenzii aplicate de Consiliul Concurenței, făcând trimitere la faptul că aceasta a fost luată în baza unor prevederi care nu prevăd determinarea nivelului amenzii și nu ar fi fost aduse argumente de ce aceasta reprezenta 1% din cifra de afaceri.

„Nu are justificare mărimea amenzii aplicate, deoarece pentru nelivrarea în termeni a bunurilor în valoare de 326,54 de lei și pentru nelivrarea medicamentului Dobutamin, din cauza rebutării de către Agenție, în valoare de 529,2 de lei s-a aplicat o amendă de 1.477.048,45 de lei”, se mai arată în argumentarea poziției „Esculap-Farm” din decizia judecătorilor.

Prin urmare, judecătoarea Ana Panov de la Curtea de Apel a decis ca decizia Consiliului Concurenței privind amendarea „Esculap-Farm” să fie anulată, iar hotărârea poate fi atacată în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiție.

Doar o companie din cele șase a achitat amenda

Anterior, aceeași Curte de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție au decis suspendarea amenzilor aplicate pentru mai multe companii farmaceutice, acuzate că ar fi fost implicate în „criza medicamentelor” și ar fi încălcat prevederile Legii concurenței. Potrivit investigații.md, reprezentanții Consiliului au precizat că dintre cele șase companii amendate, doar firma „R&P” Bolgar Farm a achitat amenda, celelalte obținând în instanță suspendarea deciziei de aplicare a sancțiunilor respective. Este vorba de „Dita EstFarm”, „Sanfarm Pim”,„Metaton”, „GBG-MLD” și „Esculap-Farm”.

Astfel, „Esculap-Farm” a obținut acum și anularea amenzii. Tot prin intermediul instanțelor de judecată, companiile farmaceutice respective au scăpat și de includerea de către Agenția Achiziții Publice „în lista neagră”.

O nouă schemă ilegală, cu implicarea firmelor faramaceutice

Potrivit datelor openmoney.md, „Esculap-Farm” a obținut contracte cu statul în sumă de peste 42,71 milioane de lei. Compania este fondată și condusă de Oleg Sîli care deține lanțul de farmacii „Apoteka”.

Menționăm că ofițerii Serviciul Informații de Securitate și procurorii au descins simultan, ieri, 30 mai, la 9 adrese din municipiul Chișinău care au depistat că mai multe agenți economici furnizau, prin intermediul licitațiilor publice, spitalelor din țară medicamente de trei ori mai scumpe. Aceștia ar fi importat în perioada 2013-2016 medicamente din China și India la prețuri „umflate” prin intermediul unor companii off-shore, suma fiind de 15 milioane de lei. Potrivit e-sanatate.md, Centrul Național Anticorupție vorbea încă în 2013 despre o schemă similară, însă ancheta nu a mai fost finalizată, companiile care ar fi fost implicate, Metatron și Sangalimed, continuând să câștige contracte de milioane de lei cu statul, prin intermediul licitațiilor publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.