Meniu Închide

Statul duce lipsă de angajați care să combată economia tenebră. Ce spune șeful Fiscului

Una din instituțiile de stat ce colectează venituri în bugetul public național duce lipsă de personal. Acest lucru se reflectă negativ asupra combaterii economiei tenebre și a fenomenului „salariului în plic”. În Serviciul Fiscal de Stat (SFS) la începutul lunii aprilie erau vacante 360 de posturi din 1892 de unități, adică 19% din state. La această situația s-a ajuns, deoarece instituția a decis să prelungească moratoriul la angajări.

Seful Serviciului Fiscal de Stat, Serghei Pușcuță sursă foto

În august 2016 Guvernul a impus moratoriu la angajările în funcții publice. Serviciul Fiscal de Stat a decis să continue acest moratoriu și pe parcursul anului 2017, până la intrarea în vigoare a legilor care reformează instituția. Angajările au început din aprilie 2017.

Serghei Pușcuță, șeful SFS, a afirmat că în prezent angajările se fac în baza noii structuri a instituției.

„Suntem într-o perioadă activă de recrutare a personalului. Suntem atenți la partea de personal și vrem să evităm inclusiv litigii care pot apărea în urma reorganizărilor și a disponibilizărilor”, a comentat Serghei Pușcuță.

În perioada aprilie-mai 2017 în cadrul Fiscului au fost angajate 60 de persoane noi, astfel la sfârșitul lunii mai erau libere 299 de posturi. Serghei Pușcuță spune că până la sfârșitul lui iunie instituția și-a stabilit un indicator de performanță ce prevede recrutarea altor 50 de persoane. Ulterior, statele de personal se vor completa progresiv.

Poziții libere în activitatea de control

Cele mai multe locuri vacante sunt în pozițiile ce presupun activitatea de control și audit fiscal. „Simțim un neajuns de angajați în posturile operaționale și operative”, a adăugat Pușcuță.

Salariile pentru angajații Fiscului sunt stabilite conform Legii cu privire la salarizarea funcționarilor publici. Salariul unui inspector începe de la 3600 de lei la care se adaugă diverse sporuri, precum sporul lunar pentru intensitatea muncii sau sporul lunar pentru eficiență în activitatea desfășurată. Aceste sporuri sunt stabilite angajaților la propunerea șefilor de direcții. Gradul de salarizare crește pentru cei care au experiență de muncă în sectorul public.

Anunțurile referitor la angajările în cadru Serviciului Fiscal se publică pe site-ul instituției și pe cariere.gov.md.

Ce instituții de stat preferă să-și facă publice locurile vacante pe site-urile specializate

Managerul de vânzări al site-ului de locuri de muncă rabota.md, Vladimir Badan, a declarat pentru moldNova că au contactat mai multe instituții de stat pentru a-și face publice anunțurile legate de angajări. Site-ul are secțiuni care permite publicarea anunțurilor atât gratuit, cât și contra cost. „Am contactat mai multe instituții de stat. Noi avem o ofertă pentru instituțiile publice prin care pot publica gratuit anunțurile pe rabota.md. Unele instituții s-au arătat receptive, altele nu. Am avut răspunsuri și reacții pozitive de la Ministerul de Finanțe, Î.S. Cadastru, Inspectoratul Național de Patrulare și altele”, ne-a spus Badan.

În altă ordine de idei, precizăm că Serviciul Fiscal de Stat a colectat 188.630 de declarații de venit de la persoanele fizice și de la 93.555 de agenții economici pentru anul 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.