Norvegia este țara trolilor și a fiordurilor în care natura se păstrează în stare pură. Peisaje uluitoare, munți semeți, golfuri pitorești, lacuri limpezi și cascade gălăgioase, dar și localități colorate încărcate de istoria vikingilor, sunt doar câteva motive pentru care merită să vizitați paradisul din nordul Europei.
Natura este copleșitoare în Norvegia: de la fiorduri accesibile turiștilor, la munți care parcă ies din apă și până la celebrele stânci Preikestolen și Trolltunga. În sud-vestul Norvegiei, iubitorii de natură, dar și turiștii curioși, pot urca pe un munte glaciar sau pot merge pe mare de-a lungul fiord-ului Lysefjord.
Stânca Preikestolen și fiordul Lysefjord reprezintă visul turistului care ajunge pe tărâmurile nordice din regiunea Stavanger. Platforma de piatră denumită Preikestolen oferă o panoramă largă a fiordului Lysefjord și a munților care-l înconjoară. Lysefjord este unul dintre cele mai spectaculoase fiorduri ale Norvegiei, cu o lungime de 42 kilometri, iar traseul montan, care duce pe Amvonul de piatră, poate fi parcurs de oricine, chiar și de către copii, deoarece nu este dificil și măsoară 5 kilometri tur-retur. Flori de munte, mușchi de pământ, râuri și lacuri cu apă cristalină vă vor însoți pe tot drumul.
Limba Troll-ului există
Trolltunga este o minune naturală din Norvegia, care se află în apropiere de orașul Odda. Stânca Trolltunga și-a primit denumirea din cauza formei sale neobișnuite, care în traducere din limba norvegiană înseamnă Limba Troll-ului. La poalele stâncii Trolltunga se află un lac de o frumusețe copleșitoare. Pentru a ajunge la piatra subformă de limbă, turiștii trebuie să meargă pe jos circa 20 de kilometri tur-retur de la locurile pentru parcarea de sus. Dacă vă lăsați mașina la parcarea de jos atunci aveți de mers pe jos încă 10 kilometri tur-retur. Drumul spre Limba Troll-ului este cea mai grea încercare pentru mulți turiști. Aceștia se deplasează pe un drum abrupt, cu aer rece, vârfuri muntoase acoperite cu zăpadă, vânt și ploaie. Lăsând la o parte incomoditățile create de condițiile meteo, în calea spre Trolltunga iubitorii de frumos nu se plictisesc, deoarece au posibilitatea să admirare munții înalți cu piscuri acoperite de zăpadă, flori rare, râuri cristaline, lacuri de munte și căsuțe montane izolate care demonstrează spiritul rural al norvegienilor.
Fiordurile și ghețarii
Iubitorii de senzații tari, dar și oamenii interesați de experiențe noi, pot escalada muntele glaciar Folgefonna. Ghețarul se află la 1.600 metri deasupra fiordului Hardanger și are nuanțe azurii. A fost cel mai interesant, dar și cel mai greu traseu parcurs în vacanța din Norvegia. Muntele glaciar îți oferă andrenalină, de la peisaje pitorești, la cascade gălăgioase și repezi, vânt, aer curat de munte și porțiuni montane care trebuie suite cu ajutorul funiei. Fiind o zonă naturală periculoasă, cățărările pe ghețar sunt interzise, dar îi puteți admira măreția îndeaproape, de pe malul unui râu. În Norvegia toate drumețiile montane sunt gratuite, dar e necesar de achitat plata pentru parcarea mașinei. Bunăoară pentru că am staționat 8 ore la Trolltunga, pentru parcarea de sus, am plătit 250 de coroane norvegiene – echivalentul a 575 de lei moldovenești.
Bogățiile din pământul norvegian
Norvegia este una dintre țările cu cele mai mari rezerve de petrol și gaze naturale. Cu aproximativ 50 de ani în urmă se descopereau importante resurse naturale în Marea Nordului. Extragerea petrolului a avut un rol important în dezvoltarea țării și a orașului Stavanger. În acest oraș se spune că locuiesc cei mai mulți miliardari din Norvegia. Deși mulți se așteaptă să vadă un oraș industrial, Stavanger este o localitate provincială, cu natură sălbatică și case acoperite cu lemn natural și vopsite într-un alb imaculat, fără draperii la ferestre și garduri. De fapt, majoritatea caselor din Norvegia nu au gard sau perdele pe la ferestre. Orașul Stavanger este foarte liniștit încât seara după ora 20:00 pe drumuri rar vezi oameni și mașini. Câteva grupuri de tineri adunați pe la terase reflectă atmosfera urbană. Oamenii de acolo preferă să stea acasă cu familia.
Ecologia și mașinile electrice
Chiar dacă se bucură de bogății naturale imense, statul norvegian vrea să reducă substanțial numărul mașinilor pe benzină și motorină. Până-n anul 2025 în Norvegia ar trebui să existe cele mai multe mașini electrice cu emisii zero. Pentru norvegieni legea e făcută pentru a fi respectată și se respectă. Deși mai au câțiva ani până-n anul 2025, pe străzile din Norvegia am văzut foarte multe mașini EL. Tot în Scandinavia mulți șoferi conduc mașini de teren, de marcă Jeep.
Acasă la vikingi, în orașul Bergen
Bergen este al doilea oraș ca mărime din Norvegia și a fost prima capitală a țării. Situat pe șapte coline și scăldat de apele mării, Bergen este un centru comercial, cultural și istoric al Norvegiei. A fost un important centru al Ligii Hanseatice, datorită căreia s-a dezvoltat rapid în urma legăturilor comerciale cu statele din Europa. Căsuțele viu colorate cu acoperișuri roșii, străzile înguste, muzeul Hanseatic și clădirile înalte l-au transformat într-un oraș al contrastelor. Pe malul mării, chiar în centrul orașului, există o Piață de Pește unde puteți mânca carne de balenă și alte viețuitoare marine. O porție de carne de balenă costă 20 de euro.
E important de știut că în Norvegia se acceptă plata cu cardul peste tot: la piață, magazin, stația peco, butic de suveniruri, gherete etc. Dacă aveți bani în numerar trebuie să-i schimbați în coroane norvegiene, deoarece nu acceptă nimeni să plătiți în euro, dolari sau altă valută.
Norvegia este o țară scumpă. Cea mai scumpă benzină și mâncare din Europa se găsește în Norvegia. Un litru de benzină costă între 1,40 și 1,60 euro. O pâine costă peste 40 de lei, iar o înghețată – 90 de lei moldovenești. Chiar dacă au pește din belșug, în magazin o conservă de pește roșu proaspăt costă peste 100 de lei. O cafea variază între 4 și 5 euro. Norvegia e locul unde nu trebuie să faci în minte conversii de valută, de genul: cât ar costa în lei? Altfel nu te poți bucura de tot ce-ți oferă această țară minunată.
Norvegienii sunt oameni relaxați, educați și calmi. Aceștia iubesc natura, fac sport și merg în excursii împreună cu familia. Norvegia este o țară extrem de curată și confortabilă. Este o țară pentru oameni.