Pe lângă actualul drapel, recunoscut oficial, autonomia găgăuză intenționează să adopte un al doilea drapel oficial. Această informație a fost făcută publică de bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, la întrunirea solemnă din 19 august în care s-a sărbătorit aniversarea a 27 de ani de la proclamarea așa-numitei „Republici Găgăuzia”.
Propunerea guvernatorului găgăuz a fost precedată de o solicitare venită din partea „veteranilor găgăuzi”, membrii organizației separatiste Găgăuz Halkî. „Veteranii găgăuzi” își doresc ca drapelul sub care organizația Găgăuz Halkî a declarat separarea Găgăuziei de RSSM în anul 1990 să fie legiferat oficial în autonomie.
Ce reprezintă drapelul separatiștilor găgăuzi
Drapelul pe care conducerea Găgăuziei și-l dorește alături de cel recunoscut oficial este reprezentat printr-un dreptunghi de culoare albastră și conține trei elemente definitorii, pe care și le atribuie poporului găgăuz. Culoarea albastră de pe acest drapel este atribuită etnonimului gok-oguz, de la care se crede că s-a format cuvântul găgăuz. Astfel, se pare că tătarii din Crimeea, dar și ungurii, cu care găgăuzii au intrat în contact în secolul al XI-lea, foloseau „gok” atribuindu-l unuia din triburile oguze, cu sensul de cer sau albastru. În traducere, gok-oguz ar însemna oguzii albaștri sau cer albastru oguz.
Cel de-al doilea element, amplasat pe verticală în partea stângă a drapelului, reprezintă niște cocoși. Cocoșul este una din păsările domestice reprezentative pentru poporul găgăuz – este asociat cu adevărul.
Lupul, amplasat în centrul drapelului, este cel de-al treilea element, care are și el o semnificație istorică importantă. Lupul reprezintă așadar animalul poporului găgăuz, care a fost transmis de la vechii oguzi și arată prin definiție rădăcinile turcice ale găgăuzilor.
De ce găgăuzii consideră important „drapelul istoric”
Apariția acestui drapel nu este una nouă, el fiind declarat drapelul oficial al așa-numitei Republici Găgăuzia (1990-1994), pe care mișcarea de renaștere națională a găgăuzilor Găgăuz Halkî, considerată separatistă la Chișinău, l-a folosit în lupta pentru separarea găgăuzilor de RSSM. Organizația a fost însă declarată neconstituțională, iar drapelul a fost înlocuit odată cu formarea autonomiei găgăuze cu un alt drapel, reprezentat printr-un tricolor cu trei stele în colțul din stânga sus.
Irina Vlah: „De ce în Găgăuzia nu mai este popularizat acest drapel?”
Într-o declarație de la festivitatea solemnă, organizată cu ocazia a 27 de ani de la proclamarea „Republicii Găgăuzia”, Irina Vlah s-a arătat contrariată de faptul că acest drapel nu este destul de popularizat printre găgăuzi. „Sub acest drapel au fost primele reuniuni din Comrat și alte localități din sudul țării, a existat o luptă pentru deschiderea propriei noastre universități. Și astăzi, tinerii noștri care privesc fotografiile acelei epoci, adresează o întrebare rezonabilă: De ce în Găgăuzia nu sunt utilizate și popularizate simbolurile sub care a fost creată autonomia noastră?”, a exclamat Vlah. Bașcanul a mai menționat că prin oficializarea acestui drapel dorește să restabilească „dreptatea istorică” a găgăuzilor și a exprimat rugămintea către Adunarea Populară Găgăuză de a iniția elaborarea și adoptarea unui proiect de lege „cu privire la drapelul istoric al poporului găgăuz”.
Irina Vlah, presată de separatiștii de la Găgăuz Halkî
După cum am menționat mai sus, inițiativa îi aparține organizației Găgăuz Halkî, reînființată în luna martie a acestui an, după ce aproape 20 de ani nu a activat. De la reînființarea ei și până în prezent, organizația a exercitat o presiune constantă asupra guvernatorului autonomiei, obligând-o pe Irina Vlah să facă unele cedări pentru a potoli acțiunile membrilor acesteia. Una din măsurile luate de Vlah a fost numirea președintelui organizației, Ivan Burgundji, în funcția de consilier personal, iar acum se pare că Vlah a fost nevoită să facă un nou compromis.
Chiar dacă în cazul adoptării unui astfel de proiect nu se va schimba actualul drapel oficial al UTA Găgăuzia, această schimbare demonstrează încă odată faptul că nostalgia acelei perioade încă mai persistă în rândul elitelor găgăuze.