Meniu Închide

Rusia, pe un butoi de pulbere. Sărăcia și politica lui Putin vor duce la revolte masive

În Federația Rusă crește tendința generală de activizare a protestelor în legătură cu problemele socio-economice din regiunile acesteia, potrivit unui studiu realizat de Comitetul pentru inițiative cetățenești, scrie Vedomosti.ru.

În afara de aceasta, potrivit raportului finanțat din fondul ex-ministrului Finanțelor al Rusiei, Alexei Kudrin, se înregistrează o ascensiune a tensiunilor de ordin politic, economic și social. Datele cercetării reflectă starea lucrurilor din aceste domenii din anul 2015 (Sursa).

Autorii raportului au delimitat studiul în trei dimensiuni: situația internă politică (împărțită, la fel, în trei părți – structură instituțională, stabilitate administrativă, conflictualitatea și neomogenitatea elitelor), riscurile socio-economice (divizată în: starea gospodăriilor din punct de vedere al venitului real și comerțului cu amănuntul, situația sectorului public în privința venitului și datoriilor bugetare) și activitatea protestatară.

Moscova și Sankt Petersburg sunt cele mai active orașe din punct de vedere protestatar

Activitatea protestatară este în creștere  din cauza problemelor socio-economice ce țin de drepturile de muncă, garanțiile sociale, drepturile imobiliare și cele de întreprinzător, se mai arată în studiu. Cele mai active zone din punct de vedere protestatar sunt înregistrate în regiunile mari cum ar fi Moscova, Sankt Petersburg, Sverdlovsk, Novosibirsk, Krasnodar, Tatarstan și Nijegorodsk.

Cercetătorii au înregistrat o creștere a activității protestatare cu 15% în comparație cu anul 2014. În același timp, au crescut intențiile protestare pornite în baza problemelor politice interne, sociale, urbane și au scăzut factorii provocați de conflictul ucrainean.

Veniturile populației scad în majoritatea regiunilor Rusiei

Pe dimensiunea socio-economică au fost fixate două mari tendințe negative. În primul rând, așteptările caracteristice perioadei de criză – scăderea investițiilor, volumului comerțului cu amănuntul și creșterea datoriilor publice. Al doilea factor înregistrat, în acest sens, ține de scăderea venitului real al populației.

O dinamică negativă în privința veniturilor populației se atestă în majoritatea regiunilor Rusiei, iar cele mai afectate regiuni sunt fostele zone industriale care se află în Ural și partea europeană a federației. Mai puțin afectată de criză de acest tip apare zona Extremul Orient. Tendințele de criză în sectorul bugetar în primul rând sunt văzute în Siberia și Extremul Orient, iar scăderea investițiilor se înregistrează la Moscova, Sankt Petersburg, Uralii de mijloc și în zonele centrale și de sud din regiunile orientale a Rusiei.

Moscova, fruntașă și la capitolul conflictelor interne de ordin politic

Sursa foto.
Sursa foto.

Nivelul conflictualității (numărul de conflicte permanente și temporare caracteristice regiunii) reflectă în ce măsură administrația controlează situația din regiune, segmentarea elitelor, dar și influența factorilor de exprimare a nemulțumirilor care afectează stabilitatea administrativă. În afară de aceasta au fost estimate conflictele etnice care apar periodic în anumite regiuni, iar cele situaționale vizează relațiile ostile între structurile de business și putere locală. Cele mai complicate regiuni, din punt de vedere al complexității elitelor și apariției conflictelor interne se atestă în Moscova, Sankt Petersburg, Daghestan, Iakutia, Irkutsk și Sverdlovsk.

Autorii studiului susțin că pe segmentul politic se înregistrează o scădere a dezvoltării instituționale și adaptibilității de administrare regională. Cercetătorii au spus că s-au condus după următorii indici: nivelul concurenței politice, starea sistemului de administrare locală, independența instituțioanală a deputaților din parlamentele regionale și apărarea drepturilor parlamentare de opoziție. Situația în privința apărării drepturilor opoziției și independenței deputaților  se agraveazăși și va căpăta proporții, și mai mari, susțin experții. Astfel, cele mai proaste valori au fost obținute în Arhanghelsk, Kaluga, Reazani și Tula.

O tendință negativă se înregistrează și pe segmentul concurenței politice. Cele mai profesioniste parlamente, potrivit datelor cercetătorilor, sunt în Sankt Petersburg și Cecenia, iar o tendință negativă se atestă în Komi. Karelia apare cu indicatori pozitivi din considerente că are un coeficient înalt în privința reprezentanților opoziției în structurile puterii.

Experții studiului consideră că valorile negative în privința instituțiilor politice regionale sunt cauzate inclusiv de conflictele interne și caracterul neomogen al parlamentarilor regionali. Practic, potrivit acestora, în regiune nu există instituții adecvate cu ajutorul cărora grupele elite ar putea ajunge la un viitor comun și compromis pentru a stinge efectele crizelor. În acest caz, apar condiții pentru accelerarea fenomenelor de criză care pot provoca destabilizarea politică a regiunii.

Totodată, stabilitatea administrativă a regiunilor este coraportată cu situația guvernamentală politică din regiune, inclusiv din punct de vedere al cadrelor și ritmului de schimbare a acestora în funcții cheie. Experții spun că deseori o politică nestabilă în privința cadrelor pe lângă faptul că provoacă  reacții negative în rândurile populației și conflicte care se reflectă în campanii informaționale negative și proteste.

Criticii studiului au atestat o doză înaltă de subiectivism a cercetării

La rândul său, politologul Konstantin Kalaciov nu este de acord cu unele constatări ale studiului. „Potrivit ratingului, pe lângă date obiective se observă și o abordare subiectivă, iar argumentele uneori sunt prezentate drept concluzii gata, nu și invers. Este greu de închipuit că în Moscova și Krasnodar crește nemulțumirea față de putere, iar regiunea de după Baikal, unde știm cu toți că nemulțumirea socială atinge cote înalte, nu a fost inclusă în această categorie”, a argumentat Kalaciov.

Sancțiunile economice internaționale, ca factor de criză în Rusia

Criza economică din Rusia a început să fie simțită mai acut de majoritatea populației mai ales în anii 2014-1015, susțin experții. Potrivit economiștilor, printre principalele cauze care au declanșat criza au fost dependența economiei Rusiei de prețul internațional al petrolului și efectul sancțiunilor internaționale aplicate în urma izbucnirii conflictului cu Ucraina. Efectul anexării Crimeei în martie 2014 a agravat situația economică, inclusiv pentru că au fost blocate o serie de operațiuni financiare. Sancțiunile, potrivit economiștilor, au influențat comportamentul populației privind efectuarea de schimb valutar, iar ca urmare rubla rusească a atins recorduri minime în raport cu dolarul și euro. (Sursa)

Garda lui Putin, creată pentru a stopa destrămarea regiunilor

În luna aprilie președintele Rusiei a venit cu inițiativa înființării unei noi gărzi de poliție pe baza trupelor Ministerului de Interne, scria DW.com.

Putin a propus inițial titlul de Gardă Națională. Ulterior s-a renunțat la acest titlu pe motiv că acest termen amintește de garda cu aceeași denumire din Ucraina.

Noua Gardă îi este subordonată direct lui Putin. Conducătorul gărzii a fost numit un apropiat al președintelui rus, Victor Zolotcov. Oficial, garda este menită să lupte împotriva terorismului, dar și să intervină în situații de urgență. Astfel, aceasta poate fi folosită pentru dispersarea demonstrațiilor. În mass-media rusească s-a scris despre o serie de versiuni în privința înființării unei asemenea structuri paramilitare.

Politologul și istoricul Serghei Volkov consideră că această decizie a fost luată din cauza că puterea actuală s-a trezit cu un pericol real de destrămare a regiunilor. „Este clar că Kremlinul în condițiile agravării situației va admite o serie de cedări față de conducătorii locali, care, la rândul său, ca și în anii 90, vor deveni practic seniori independenți – astfel în anticiparea acestor evenimente era important de făcut ca ei (n.n. – conducători regionali), cel puțin, să rămână fără propria armată (deoarece organele regionale militare și poliția în subordinea administrației regionale pot fi considerate o astfel de armată)”, a explicat Volkov. Istoricul consideră că esența hotărârii constă în oferirea structurilor de luptă unui statut exteritorial (oferind  statutul de ”militar” aceștea pot fi ușor mobilizați în alte regiuni pentru a rupe legătura lor cu conducătorii locali) și scoaterea lor de sub influența administrației regionale. (Sursa)

UE a anunțat că a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei după anexarea Crimeii, ceea ce, în opinia experților de la Moscova, va genera o acutizare a situației socio-economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.