Liderii socialiștilor s-au împărțit între proteste organizate la Bălți, Cahul și Anenii noi. În jurul drapelelor roșii s-au adunat cam 1.000 de cetățeni la Bălți, alți 500 la Cahul și încă 1.000 la Anenii Noi. Cele trei manifestații au adoptat o rezoluție în care Guvernul este acuzat că uzurpă puterea de stat, este cerută adoptarea republicii prezidențiale și organizarea referendumului cerut de președintele Igor Dodon.
Cahul – protest pe repede înainte
Președintele raionului Taraclia se declară în rusă susținător al limbii moldovenești și își încheie discursul cu o afirmație fără drept de apel „Noi fără Rusia nu putem!”. Cei 500 de oameni din scuarul central al orașului Cahul ovaționează lipsiți de energie.
Primele rânduri susțin banere albe inscripționate cu roșu în care se proclamă că „Moldova are viitor” și susținerea pentru președintele Igor Dodon. Printre steagurile roșii se strecoară 3-4 drapele ale Republicii Moldova și un drapel stingher al autonomiei găgăuze. Vorbitorii cer introducerea istoriei Moldovei în școli, avertizează asupra pericolului unui război civil și denunță uzurparea puterii de stat de către guvernarea oligarhică. Opoziția pro-europeană este pusă pe același plan cu guvernarea – viitorul este doar la sânul Uniunii Vamale coordonate de Moscova. Pentru asta este nevoie de alegeri anticipate și de organizarea referendumului lansat de președintele Igor Dodon, susține deputatul socialist Vladimir Țurcanu.
Președinții raioanelor Basarabeasca, Vulcănești și Taraclia țin discursuri pe aceeași linie: poporul moldovenesc trebuie să-și recapete puterea confiscată de oligarhia coruptă. De partea cealaltă a străzii care desparte scuarul central din Cahul de piața orașului s-a aliniat o altă parte a poporului: câteva zeci de oameni care sunt vizibil nemulțumiți de discursurile în limba rusă. Deputatul Bogdan Țârdea dă citire unei proclamații în numele celor 500 de oameni adunați în Cahul – cea mai mare parte aduși din raioanele învecinate. Microfonul este preluat de Vladimir Țurcanu – poporul este nerăbdător să-și manifeste puterea și mulți se grăbesc să ridice mâinile pentru susținerea rezoluției. Țurcanu le cere acordul și toți ridică mâna dreaptă – unii ridică chiar ambele mâini. Poporul și-a manifestat puterea – este de acord cu rezoluția citită de Bogdan Țârdea. Vladimir Țurcanu mai întreabă totuși dacă se opune cineva – însă manifestanții încep rapid să se împrăștie, predau organizat steagurile și pancartele și se scurg către microbuzele parcate alături.
Două cumetre mai întârzie în scuarul golit: „… mă duc să-mi iau pâine, pește mi-a luat …” Protestul de la Cahul a durat 40 de minute.
Republica prezidențială de la Anenii Noi
Cetăţenii Republicii Moldova care s-au adunat în oraşul Anenii Noi şi-au arătat susţinerea faţă de iniţiativele preşedintelui Igor Dodon. Manifestanţii cer schimbarea formei de guvernare a Republicii Moldova într-o ţară prezidenţială condusă de Igor Dodon.
„Vrem să fie bine, să ne întoarcă miliardul înapoi. Vrem un preşedinte ca lumea. Trebuie de dat jos bandiţii. Nu se mai poate de trăit aşa. Eu primesc 1.000 de lei pensie. Cum să trăieşti din aceşti bani? Un cub de lemne de foc costă 700 de lei”, se plânge o bătrână venită din raionul Călăraşi.
„Tineretul vrea să revină acasă, dar nu are unde lucra. Au închis şcolile, iar acum vor să ne închidă şi spitalul din Călăraşi. Cum să mergi la spital în Ungheni? E departe. Eu de 4-5 ori pe an am nevoie de spitalizare”, spune un bărbat din Călăraşi.
Cu steagurile PSRM-ului în mâini, aproximativ 1.000 de oameni au strigat lozinci antiguvernare şi pledează pentru o republică prezidenţială în care să fie responsabil doar un singur om. „Eu am încredere în Igor Dodon. El are multe iniţiative, dar bandiţii nu-i dau voie. Nu poate face nimic”, menţionează Filip Ababei din satul Copanca, raionul Căuşeni.
O singură persoană să conducă țara
„Noi l-am ales şi-l susţinem pe Dodon, dar are nevoie de putere mai mare, astfel poate rezolva multe probleme. Trebuie schimbată forma de guvernământ. O singură persoană trebuie să conducă ţara”, consideră alt bărbat din satul Copanca, raionul Căuşeni. Aproximativ 30 de persoane au venit la protest din satul Copanca, raionul Căuşeni.
Precizăm că președintele Igor Dodon a anunţat organizarea unui referendum constituţional, la data de 24 septembrie, prin care cerea anularea legii care pune pe umerii cetăţenilor întoarcerea miliardului furat, extinderea atribuţiilor sale, reducerea numărului de deputați în Parlament și înlocuirea „Istoriei Românilor” cu „Istoria Moldovei” în școlile din Republica Moldova. La 27 iulie 2017, Curtea Constituțională a oprit organizarea referendumului, cerut de președinte.
„Referendumul va fi la fiecare acasă. Vom merge din casă în casă să colectăm peste 70% de semnături, plus schimbarea formei de guvernare în prezidenţială. Asta înseamnă aproximativ un milion jumătate de cetăţeni. Suntem siguri că le vom aduna”, a declarat Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Dodon, care a fost alături de protestatarii de la Anenii Noi.
La ora 12 :00 protestul s-a terminat, iar manifestanţii au mers imediat în autobuzele şi microbuzele cu care au fost aduşi la Anenii Noi, pentru a pleca acasă. În timp de 5 minute nu mai era nimeni în Piaţa Consiliului Raional Anenii Noi.
Articol de Natalia Munteanu și George Damian
cine v si futetoa tine cemodanele
Mai oropsiti ai sortii Dodon al vostru urzupa statul nu parlamentul eu nu stiu ce mai asteapta parlamentul de nu-l demite pe acest porvestruhamatoid preistoriccutanaitacel ( mai pe intelesul vortru de cap patrat porcul de Sadova ) .