Meniu Închide

„Secretele” ANRE în împărțirea banilor pe salarii. Cum Agenția a cheltuit banii

Deși cheltuie milioane de lei pentru salarii sau plăți suplimentare care ar stimula angajații, șefii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu explică modul în care sunt repartizați acești bani, care este nivelul remunerării sau câți angajați are. Despre acest lucru a atenționat astăzi președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică FOTO: adevarul.ro

Directorul ANRE, Tudor Copaci, a prezentat astăzi, 4 octombrie, în fața deputaților din cadrul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe raportul privind activitatea autorității în 2016. Astfel, Copaci a vorbit despre deciziile, regulamentele aprobate și alinierea legilor la standardele UE. Referitor la bugetul din anul trecut, directorul ANRE a precizat că veniturile aprobate au fost de 30 de milioane de lei, iar cheltuielile – de 38 de milioane, deficitul fiind acoperit din resursele financiare obținute în 2015. „Au fost prognozate cheltuieli de personal de 27 milioane de lei, dar au fost utilizate doar 20 de milioane de lei, la nivel de 75%. Referitor la bunuri și servicii au fost prognozate 8 milioane, dar efectiv au fost executate doar 6 milioane de lei, la nivel de 86%, și alte cheltuieli nesemnificative. Dacă luăm în general, bugetul a fost aprobat de 38 de milioane, dar s-a executat în valoare de 28 de milioane de lei”, a precizat Tudor Copaci.

ANRE nu spune care sunt salariile sau câți angajați are

Șeful Agenției a spus că fondul de personal a fost de 16 milioane de lei, 2,4 milioane de lei au fost cheltuite pentru servicii informaționale, incluzând plata pentru abonamentul la sistemul „Platts”, precum și au fost „și multe alte cheltuieli nesemnificative”.

Președintele Comisiei, Ștefan Creangă, a declarat că, având în vedere că ANRE are autonomie financiară, recomandă ca în viitorul raport „să fie o notă explicativă care să aibă un conținut analitic și comprehensiv privind dinamica situației financiare despre plățile regulatorii în raportul cu bugetul planificat”, despre cheltuielile efectuate. „Comisia a mai constatat lipsa în raportul dumneavoastră a unor informații despre numărul de personal, despre nivelul și formele de remunerare a muncii, stimulare a personalului”, a subliniat Creangă, referindu-se și la faptul că ANRE nu prezintă informații despre auditul intern și nu a fost clară declarația de bună guvernare.

Aproape 600.000 de lei pentru deplasări peste hotare

Raportul financiar al ANRE a fost publicat în Monitorul Oficial pe 10 martie 2017. Datele prezentate arată că Agenția a cheltuit 16,21 milioane de lei, la care se adaugă peste 3,5 milioane de lei care reprezintă plăți în fondul de asigurări sociale de stat și circa 644.570 de lei – în fondul de asigurări obligatorii în medicină. Au mai fost scoși din bugetul instituției 167.743 de lei pentru combustibil, circa 27.000 de lei pentru produse alimentare, 160.922 de lei pentru rechizite și produse pentru asigurarea curățeniei și igienei. Pentru arendarea încăperilor, ANRE a plătit anul trecut 2,278 de milioane de lei, iar pentru deplasări peste hotare – 594.939 de lei. Aproape 180.000 de lei au fost utilizați pentru achitarea indemnizațiilor la încetarea contractului de muncă sau în cazul incapacității de muncă. De asemenea, au fost cheltuiți circa 342.000 de lei pentru „servicii neatribuite altor aliniate”.

Potrivit anticoruptie.md, deși Centrul Național Anticorupție a atenționat asupra banilor risipiți la ANRE, referindu-se la faptul că cheltuielile aprobate pentru deplasări de serviciu vor crește de la 500.000 de lei cât erau anul trecut la circa 1,5 milioane de lei, cheltuieli care vor fi puse pe umerii consumatorilor, Parlamentul a aprobat bugetul fără modificările recomandate.

Menționăm că șefii Agenției au salarii de circa 60.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.