Meniu Închide

Știrile dimineții: Sistemul electoral mixt va fi un calvar pentru Vlad Plahotniuc

Sistemul electoral mixt, votat în această vară în Parlament, este o problemă a Partidului Democrat din Moldova, crede Vadim Pistrinciuc, deputatul fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Acesta consideră că votarea proiectului de lege a fost o mare greșeală a lui Plahotniuc. „La un moment dat va avea sentimentul victoriei. O să aibă mulți independenți, însă toată activitatea dumnealui va fi concentrată pe o singură chestie – de a pescui și a aduce toți acești independenți în Parlament. Într-una va trebui să creeze sisteme care să-i țină pe acești oameni grămadă. În cele 51 de circumscripții se va duce un război politic. Va fi un calvar pentru dumnealui, mai ales în condițiile că acest proiect a fost votat expres în condițiile impuse de Igor Dodon”, a declarat Pistrinciuc în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite Curentul.

Tot ieri, a avut loc o dezbatere publică dintre președintele Parlamentului, Andrian Candu, și președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) va fi separată în trei societăți pe acțiuni independente pentru infrastructură, călători și mărfuri, scrie Puterea. Guvernul a aprobat, miercuri, Concepția pentru restructurarea sectorului feroviar pentru anii 2018-2021”, elaborat la inițiativa premierului Pavel Filip și a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Împărțirea activităților CFM în trei sectoare, care vor exercita activitatea pe piața transporturilor în mod autonom, va permite separarea strictă a sarcinilor, garantarea independenței societăților și orientarea acestora spre competitivitate în afaceri, susțin autoritățile.

Proprietarii maşinilor scumpe vor plăti impozite de lux pentru autoturismele deţinute, notează Publika. Taxele vor fi aplicate din 2018 pentru vehiculele care costă peste un milion şi jumătate de lei, adică aproximativ 75.000 de euro. Prevederile se regăsesc în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. În document sunt prevăzute modificări şi în ceea ce priveşte impozitul pe avere, introdus din acest an.

Comisia Electorală Centrală a făcut publică lista partidelor care pot face campanie la referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă. Astfel, 45 de formaţiuni politice se vor putea înregistra din 10 octombrie. Înregistrarea participanților la referendum va dura 10 zile, iar ulterior va începe campania electorală. Aceasta se va încheia pe 17 noiembrie, cu două zile înainte de organizarea referendumului. Până în data de 18 octombrie trebuie să fie gata secțiile de votare. Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis este nevoie de votul a peste 163.571 de alegători.

Schimbul comercial dintre Republica Moldova şi Republica Italiană este într-o continuă creștere. În prima jumătate a anului curent volumul acestora a fost de peste 300 de milioane de dolari, scrie Agora. Potrivit datelor statistice, Italia se situează pe locul trei printre tarile partenere cu care RM întreține relații comerciale, deținând o pondere de 7,9% în comerțul total al Republicii Moldova.

Guvernul a aprobat crearea Corpului de Control al prim-ministrului Pavel Filip. Noua structură, organizată în cadrul Cancelariei de Stat, va verifica executarea indicațiilor şi dispozițiilor premierului şi va fi formată din opt consilieri, anunță Publika. Instituţia va fi condusă de un șef numit în funcție prin decizia premierului. Cabinetul de miniştri a aprobat şi regulamentul de organizare şi de funcţionare a entității. Consilierii vor fi responsabili de monitorizare, de evaluare, de control şi de eficientizare a actului de guvernare.

Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi un curs oficial pentru euro de 20,69 de lei, iar pentru un dolar – de 17,57 de lei. Leul românesc poate fi tranzacționat cu 4,51 de lei, hrivna ucraineană – cu 65 de bani, iar rubla rusească – cu 30 de bani.

Astăzi vom avea parte de cea mai caldă zi din această săptămână, iar temperaturile vor crește până la 21 de grade Celsius în toată țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.