Meniu Închide

Statistica și realitatea, două lumi paralele la Chișinău

steag moldova

Republica Moldova este printre cele mai sărace state de pe continentul european. Datele Biroului Național de Statistică (BNS) demonstrează că moldovenii cheltuie, în medie, în jur de 3 euro pe zi.

steag moldova
O femeie înfășurată în steagul Republicii Moldova. FOTO: Sandu Tarlev

Banii sunt împărțiți pentru produse alimentare, întreținerea locuinței și îmbrăcăminte. Oficial, pentru țigări și alcool un moldovean cheltuie 35 de lei pe lună, chiar dacă un pachet de țigări costă în jur de 20 de lei, iar în topurile internaționale moldovenii sunt printre primii consumatori de alcool. Suma exactă a chelutielilor totale pentru 2017 este de 2.245 de lei pe lună (aproximativ 105 euro), conform calculelor BNS. În realitate însă, această sumă este suficientă doar pentru factura de încălzire în perioada rece a anului.

Statistica de la Chișinău, o realitate paralelă

Statisticile oficiale din 2017, la fel ca și cele de acum 10 ani, par desprinse din altă realitate. Astfel, cheltuielile cetățenilor moldoveni au crescut de la 1.000 de lei lunar în 2006 la aproximativ 2.245 de lei în 2017, potrivit datelor BNS. În același timp, site-ul numbeo.com (o platformă ce evaluează cheltuielile de trai din diverse orașe ale lumii) afișează suma de 7.200 de lei lunar necesari pentru traiul în municipiul Chișinău.

Spre exemplu, Slovacia este o țară mică din Europa centrală, o națiune de 5,4 milioane de locuitori. Biroul lor de statistică evaluează cheltuielile lunare ale unui sloven la aproximativ 430 euro pe lună, adică de patru ori mai mari decât în Republica Moldova.

Cheltuielile medii lunare ale moldovenilor GRAFIC: moldNova.eu

Hrana spirituală, la coada clasamentului

Moldovenii nu și-au modificat semnificativ structura de consum de-a lungul timpului. Ponderea cea mai mare în cheltuielile lunare o au produsele alimentare – 44% – ceea ce reprezintă 994 de lei, conform BNS. Oficial, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte un moldovean cheltuie 233 de lei pe lună (!)

Expertul economic Sergiu Gaibu ne-a explicat că un procent mare al cheltuielilor alimentare indică faptul că veniturile sunt insuficiente și cetățenii sunt nevoiți să nu-și satisfacă necesitățile sociale decât cele vitale, alimentarea fiind una primordială.

Chiar și în zona urbană unde locuitorii își permit să cheltuie un pic mai mult în mediu, procentul cheltuielilor pentru alimente nu este semnificativ mai jos, 38% fiind cel mai mic procent înregistrat la familiile cu copii. Situația este catastrofală pentru gospodăriile în care este un singur părinte cu copii din zona rurală, unde puținul venit trebuie să fie alocat în proporție de 51% la sută pentru produse alimentare – Sergiu Gaibu.

Acesta zice că structura de cheltuieli medie stabilită de biroul de statistică este o medie pe toată populația, adică cuprinde și persoanele în etate, care evident nu fac studii și au cheltuieli reduse pentru agrement. Nu din cauza că nu ar dori, dar nu le permit veniturile infime.

32 de lei pentru distracție

Facturile lunare și dotarea locuinței costă lunar aproximativ 500 de lei, conform statisticilor oficiale. Adică pentru apă curentă, pentru canalizare, gaz, pentru energie electrică și servicii comunale se cheltuie 25 de euro. Precizăm că numai pentru energia electrică un chișinăuian achită 1,99 lei pentru un kw/h, iar întreaga factură ajunge la aproximativ 200 de lei în perioada verii și 700 în perioada rece a anului.

La capitolul „hoteluri, restaurante și cafenele” cheltuielile lunare sunt de 32 de lei. Adică BNS consideră că unui moldovean îi ajung exact 32 de lei pentru distracție. Totuși, realitatea ne arată că jumătate din această sumă o poate cheltui un cuplu pentru două ceaiuri într-o zi friguroasă pe strada Armenească din Chișinău – cea mai ieftină opțiune. Iată dovada:

Bon fiscal pentru două pahare de ceai cumpărate la Chișinău FOTO: Dan Caranfil

Pentru servicii de agrement moldovenii ar aloca aproape 27 lei lunar, conform statisticii oficiale. Din nou, dacă revenim la realitatea noastră, un bilet la cinematograf costă aproximativ 90 de lei, un bilet la Teatrul Ginta Latină costă 100 de lei, iar biletul pentru meciul de fotbal Moldova-Austria desfășurat pe 9 octombrie a variat între 100 și 800 de lei.

La categoria educație un moldovean cheltuie 12 lei pe lună, crede BNS. Ce poți face cu 12 lei pe lună? Simpla vizitare a unui târg de carte costă 10 sau 20 de lei, în funcție de decizia organizatorilor. Chiar dacă accesul la târg ar fi gratuit, câte cărți ți-ai putea cumpăra cu 12 lei?

Cei de la BNS spun că datele sunt corecte și nu avem ce face

Pentru îngrijirea sănătății, conform statisticilor oficiale, moldovenii cheltuie 124 de lei pe lună. De fapt, această sumă ajunge doar pentru o simplă consultație la un medic stomatolog. Conform hotărârii de guvern cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare consultația unui medic costă 123 de lei. Ar reieși că după consultație omul trebuie să mai aștepte o lună pentru a începe tratamentul.

Tatiana Sobcovschi, șef de secție în cadrul Biroului Național de Statistică, a explicat că aceasta este media din Moldova și este corectă. „Informațiile se obțin în baza cercetării gospodăriilor casnice. Cineva cheltuie pentru educație, cineva nu, iată aceasta este media care se obține. Cifrele sunt comparabile cu alte state, deoarece e aceeași metodă de calculare. Dacă comparăm cu alte țări, trebuie să înțelegem că acolo sunt și alte venituri”, ne-a spus funcționara. „Dacă vorbim de cheltuieli nu cred că cetățenii mint în completarea chestionarului. Dacă cineva e pensionar și are doar pensie, ce motiv are să nu pună cheltuielile reale?”, a concluzionat Sobcovschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.