Meniu Închide

Filmul românesc, ignorat la Chișinău

Cultura în Republica Moldova continuă să rămână „a cincea roată la căruță”, chiar dacă în ultimii ani evenimentele culturale iau amploare. Spre exemplu, numai în acest an au fost organizate cinci festivaluri de film și urmează altele. La conferința de presă dedicată Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, organizată astăzi, au venit doar trei jurnaliști din presa online. Nici prezența regizorului Nae Caranfil la Chișinău, cunoscut mai ales pentru filmele „Filantropica” și „Restul e tăcere”, nu a convins televiziunile să trimită la eveniment un cameraman și un reporter.

Zilele Filmului Românesc la Chișinău vor începe mâine seară, 12 octombrie, la cinematograful Odeon, ajungând la a treia ediție. Evenimentul ar putea să treacă neobservat la Chișinău, așa cum s-a întâmplat exact un an în urmă la premiera Festivalului Internațional de Film Transilvania. Conferința dedicată celor mai noi filme produse în România s-a transformat într-o discuție liberă dintre un grup de cineaști și trei reporteri din presa online. Televiziunile nu au avut niciun reprezentant, partenerii media ai evenimentului așteptând comunicatul de presă pe e-mail.

Conferința de presă, organizată la Odeon. FOTO: ZFR Chișinău

„Îmi pare rău că nu prea mai sunt jurnaliștii noștri parteneri media. Ei neglijează conferința. Nu prea avem cultura conferinței de presă, dar să sperăm că va fi cu vremea”, a spus președintele Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova „Alternative Cinema”, Dumitru Grosei, în deschiderea conferinței de presă.

Cooperare jurnalistică prin cultură

În perioada 12-15 octombrie 2017 la Odeon vor fi proiectate filme românești premiate la Cannes, Berlin și nominalizate la Oscar. De joi și până duminică, moldovenii vor putea vedea 13 filme de lungmetraj, trei scurtmetraje și câteva producții clasice realizate de regretatul cineast Ion Popescu-Gopo. Filmele din cadrul „Zilele Filmului Românesc” la Chișinău au fost alese pe sprânceană, iar stereotipul că evenimentul nu ar fi de valoare, deoarece intrarea este liberă la toate proiecțiile, este nefondat. „Noi ne-am dorit ca oricine să vină la film”, a argumentat Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”.


CITIȚI ȘI: Care este programul „Zilelor Filmului Românesc” la Chișinău


„Aceste zile nu sunt doar pentru un grup de cineaști și pentru spectatorii care merg pe stradă și-o intrat așa de ocazie. Eu rog toată presa să participe activ la asta. Eu înțeleg niște situații de excepție, pe traseu, pe drumuri sau în cabinetele din Moldova care sunt foarte importante, dar dezvoltarea culturii ține și de suportul dumneavoastră. Mulțumesc celor care sunt în această sală. Vă rugăm să ne susțineți”, a spus regizorul Valeriu Jereghi.

Regizorul Valeriu Jereghi. FOTO: ZFR Chișinău

Cât costă difuzarea unui film în Moldova?

Organizatorii ne-au spus că au cheltuit sume considerabile pentru a aduce în Moldova aceste producții cinematografice. Pentru difuzarea unui film românesc, distribuitorii internaționali cer taxe de la câteva sute de euro și până la 1.000 de euro. „Un film costă 200-300 de euro, în funcție de prospețimea filmului”, a răspuns criticul de film Ionuț Mareș. „Filmul „Bacalaureat” abia acum am reușit să-l aducem, deoarece distribuitorii francezi ne cereau bani pentru toate fostele țări din Uniunea Sovietică – Moldova intră la pachet cu acestea. Uneori regizorii sau producătorii de film din România ne ajută să obținem drepturile de difuzare la un preț mai mic. Anul trecut pentru filmul „Inimi cicatrizate” de regizorul Radu Jude ne cereau 1.000 de euro, pentru că fusese arătat doar la Lucarno, Elveția. Sunt politici comerciale care îngreunează discuția”, a explicat Dumitru Grosei.

Filme în premieră absolută, la ZFR

Filmele „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” de regizorul Emanuel Pârvu și „Marița” de Cristi Iftime vor fi prezentate în premieră absolută în Republica Moldova.

„Zilele Filmului Românesc” îi dedică un fragment aparte regizorului Nae Caranfil care a ajuns azi la Chișinău și se va afla aici pe toată perioada festivalului. În afară de cel mai nou film al său – „6,9 pe scara Richter” – iubitorii de comedii se vor putea bucura de primul său film „E pericoloso sporgersi” (1993), vor putea viziona „Filantropica” (2002) și vor participa la discuții deschise cu Nae Caranfil.

Criticul de film Ionuț Mareș și regizorul Nae Caranfil. FOTO: ZFR Chișinău

„Maria Mirabela” revine la ZFR

În cadrul ZFR vor fi proiectate filmele „Maria Mirabela”, în regia regretatului cineast Ion Popescu-Gopo. Muzica celebrului film pentru copii aparține compozitorului Eugen Doga, iar versurile au fost scrise de poetul Grigore Vieru.

La cea de-a III-a ediție a festivalului „Zilele Filmului Românesc” la Chișinău, iubitorii de filme de desen animat vor putea viziona producțiile „Scurtă istorie” (1957), premiat cu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, „7 arte” (1958) și „Homo sapiens” (1960). Toate animațiile au fost realizate de Ion Popescu-Gopo.


CITIȚI ȘI: „Zilele Filmului Românesc” aduc la Chișinău pelicule de Oscar, producții premiate la Cannes și musical


Toate filmele vor fi prezentate la Cinematograful Odeon din Chișinău. Intrarea este liberă la toate proiecțiile din cadrul festivalului.

Evenimentul este organizat de casa de producție Rova Film din România și Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova „Alternative Cinema”. Zilele Filmului Românesc sunt susținute de către Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, Uniunea Cineaştilor din România şi Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova.

3 Comments

  1. Maria Saharneanu

    Am căutat o jumătate de zi o informație despre Conferința de presă dedicată ZFR,
    dar până la amiază nu am găsit-o nicăieri. Nu cred că e lipsă de interes față de evenimentele
    culturale, probabil, de astă dată comunicarea organizatorilor cu presa nu a fost cea mai bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.