Meniu Închide

Un an cu puțină miere de albine. Care este cauza și de câtă miere au nevoie moldovenii

miere

Producția de miere de albine a scăzut în acest an la jumătate în comparație cu anii precedenți din cauza secetei din vara anului 2017. Apicultorii susțin însă că mierea nu va lipsi de pe piața internă, mai ales că moldovenii nu sunt mari consumatori de produse apicole. Nici prețurile nu se vor majora, însă apicultorii vor exporta mai puțină miere de albine.

stupi
Stupi FOTO: Sandu Tarlev

Apicultorii nu au recoltat practic miere de tei în anul 2017. Aceștia au reușit să adune doar jumătate din cantitatea planificată de miere de salcâm. „Anul ăsta nu avem miere de tei. Cantitatea de miere de salcâm este practic la jumătate față de recolta de până acum. În acest sezon au recoltat miere polifloră și de floarea soarelui. În mediu au cules 2.000 de tone față de 3.000 de tone cât recoltau în anii precedenți”, spune Valentina Cebotari, vicepreședinta Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANAM).

Cât costă mierea de tei și salcâm

Creșterea albinelor este o afacere de familie pentru mulți moldoveni. Bunăoară, Filip Țușcă are 21 de stupi de albine în localitatea Durlești. Albinarul ne-a confirmat că în acest an a strâns foarte puțină miere de tei și salcâm. Apicultorii ageri, care și-au dorit să adune cantități mai mari de miere, s-au reorientat spre câmpurile cu floarea soarelui. „De la 21 de familii de albine am strâns 150 de kilograme de miere de tei. Asta înseamnă că e slab de tot comparativ cu anul trecut. În perioada florilor de tei, noaptea se înregistrau temperaturi de 13-14 grade Celsius, motiv pentru care florile nu produceau nectar. Alții „au fugit” la floarea soarelui, dar noi am stat pe loc și am strâns puțin de tot. Salcâmul a fost slăbuț – am strâns 300 de kilograme de miere”, explică Filip Țușcă.

Consumatorii de miere de albine pot să stea liniștiți, mierea de albine nu se va scumpi în acest an. „În orice caz, apicultorii vor vinde mierea la prețul de anul trecut. Mai știu câteva echipe de apicultori care nu vor majora prețurile la miere. Un kilogram de miere de salcâm costă 120 de lei. Un borcan de 3 litri în care încape 4,5 kilograme de miere de salcâm costă 450 de lei. Mierea de tei se vinde cu 400 de lei pentru un borcan de 3 litri”, afirmă apicultorul Țușcă. Bărbatul nu exportă miere de albine. „Toată producția apicolă o vând pe piața din Republica Moldova”, spune apicultorul.

Câtă miere mănâncă moldovenii

În pofida temperaturilor scăzute din 2017, vicepreședinta ANAM asigură că moldovenii nu vor duce lipsă de miere, dar vor avea de suferit albinarii care exportă produsul dulce. În același timp, în Republica Moldova nu se consumă multă miere de albine. „Din păcate, aceștia consumă aproximativ 70-80 de grame pe cap de locuitor, nici măcar 100 de grame. Miere nu se importă în Moldova, poate doar câteva exemplare. Circa 80% din cantitatea de miere se exportă. Avem 18 companii specializate pe exportul în străinătate a mierei de albine. Mierea se exportă în vrac. Nu avem miere ambalată”, explică Cebotari.

În total, în Republica Moldova activează 6.000 de apicultori, dar dintre aceștia doar 2.000 au mai mult de 150-200 de familii de albine. Majoritatea apicultorilor produc miere pentru export.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.