Femeile din Republica Moldova se implică activ în dezvoltarea localităților de baștină. După ce au participat la programul de mentorat pentru femei active „INSPIR-O!”, acestea și-au convins sătenii să lucreze voluntar și să doneze bani, arbori, flori sau alte materiale necesare pentru amenajarea unui parc aflat în paragină sau a unui teren de joacă pentru copii.
Grupuri de femei cu spirit civic din șapte localități din țara noastră au implementat șapte proiecte inspiraționale, astfel demonstrându-le cetățenilor că schimbarea în țară începe de le fiecare dintre noi. Programul „INSPIR-O”, care s-a desfășurat în localităţile în care nu există femei în consiliile locale, și-a propus să consolideze capacitățile de lider ale femeilor, iar ele, la rândul lor, să promoveze conceptul egalităţii de gen în politicile locale și să implementeze proiecte de mobilizare comunitară.
Parcuri pentru femei și copii
Motivate și inspirate de către mentorii programului, acestea le-au spus consătenilor că au câștigat un proiect finanțat din bani europeni, dar pentru implementare au nevoie și de contribuția financiară a populației. Femeile împreună cu sătenii au identificat problema care necesită rezolvare. „Ne-am consultat și am fost susținuți de mulți oameni care au propus să facem un parc, deoarece copiii nu au unde să se joace, femeile nu au unde ieși să discute și bătrânii nu au unde să se plimbe. În timp ce mamele fac sport, copiii se pot juca. Am primit un grant de 2.955 de dolari, iar de la cetățeni am adunat 48.000 de lei. Persoanele au dat de la 10 lei și până la 1.000 de lei. Am cumpărat echipament sportiv și jocuri pentru copii. Am defrișat terenul care era în paragină, am betonat o alee, am instalat urne pentru gunoi și un gard pentru securitatea copiilor”, spune Aurelia Luța, profesoară de literatură română în satul Suruceni, raionul Ialoveni.
Parcul din satul Suruceni se întinde pe o suprafață de 20 de ari. Cel mai greu a fost să-i convingă pe localnici să facă muncă de voluntariat. „Oamenii nu sunt pregătiți să facă muncă de voluntariat. Noi nu am putut plăti toate lucrările. Ne-am axat pe munca voluntară. Am reușit până la urmă. Copiii sunt întotdeauna mai deschiși, ei vor schimbări mari și repede”, povestește Luța.
Femeile trebuie motivate
Un parc pentru plimbări a fost amenajat și în satul Cociulia din raionul Cantemir. În zona de sud a Moldovei a venit în ajutor și diaspora moldovenească din Austria. Moldovenii stabiliți în Austria au donat arbori decorativi, lalele și iarbă pentru gazon. „Am obținut un grant de 2.700 de dolari, 60.000 de lei ne-au dat Primăria, iar 25.000 de lei am adunat de la oameni. Parcul „La izvor” a fost curățat. Împreună cu localnicii am instalat scaune, urne, lumină și trotuare. Cel mai greu a fost să găsim forță de muncă calificată pentru executarea lucrărilor. Oamenii au făcut muncă voluntară”, menționează Alina Ojog. Femeia spune că datorită proiectului, circa 35 de femei din satul Cociulia au beneficiat de seminare de dezvoltare personală, iar în rezultat, acestea sunt active și interesate să pună umărul la dezoltarea comunității.
Moldovenii se implică, dar trebuie organizați
Copiii din satul Milești, raionul Nisporeni, au din această toamnă un teren de joacă cu tobogane, leagăne și alte jucării specifice copilăriei. „Am adunat de la oameni peste 100.000 de lei. Ne-am gândit să oferim condiții optime pentru dezvoltarea copiilor. Am instruit femeile pentru a le trezi interesul pentru dezvoltarea satului. Femeile sunt inactive, nu participă la luarea deciziilor etc. După participarea la seminare, ele au devenit mai motivate, chiar am văzut în timpul verii cum se implicau în proiect”, precizează Valentina Anghiluța, coordonatoare de proiect. Femeia susține că lumea se implică activ, dar trebuie ca cineva să le trezească interesul.
Elevii din satul Morozeni, raionul Orhei, s-au ales cu 12 televizoare pentru sălile de clasă. „Am adunat 9.450 de lei de la părinții care au copii la școală. Fiecare familie a donat câte 100 de lei, așa ne-am înțeles. La noi în sat, oamenii au o situație financiară precară: mulți sunt plecați din țară, alții nu au un loc de muncă stabil. Partenerii ne-au dat 2.000 de dolari – din care am cumpărat 12 televizoare. Din banii adunați de la oameni urmează să cumpărăm costume populare pentru elevii de 10-12 ani. TV-urile ne trebuie pentru lecții, deoarece nu avem proiectoare sau computere pentru a le prezenta elevilor informație în format IT”, explică Natalia Rusu, profesoară de clasele primare.
Alte proiecte de dezvoltare locală
Cele șapte proiecte de mobilizare comunitară au fost implementate în diferite domenii precum sănătate, sport, amenajare de parcuri și terenuri de joacă, în instruiri pe liderism și educație de gen, îmbunătățirea condițiilor sanitare în instituții de învățământ, dar și securitatea în trafic. Proiectele au fost implementate în orașul Ialoveni; satul Suruceni din raionul Ialoveni; satul Cociulia din raionul Cantemir; satul Morozeni din raionul Orhei; satul Milești din raionul Nisporeni; satul Pelinia din raionul Drochia și satul Rublenița din raionul Soroca.
Guvernul Suediei a donat 3.000 de dolari și pentru renovarea blocului sanitar, inclusiv WC-urile, din cadrul școlii din satul Pelinia, raionul Drochia. Localnicii din Pelinia au strâns 4.500 de dolari. Tot din banii poporului suedez, localnicii din satul Rublenița, raionul Soroca, au beneficiat de un teren de joacă pentru cei mici în valoare de 4.400 de dolari: 2.400 de dolari au fost dați de partenerul extern, iar 2.000 de dolari au fost adunați de la moldoveni.
Orașul Ialoveni a beneficiat de un grant în valoare de 3.000 de dolari pentru instruirea localnicilor privind securitatea în trafic. Cetățenii din Ialoveni au contribuit cu 1.000 de dolari.
Programul Naţional de Mentorat pentru Femei Active „INSPIR-O!” a fost realizat de către Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și PNUD. Proiectele au fost realizate în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinite financiar de Guvernul Suediei.