Direcția municipală situații excepționale a fost informată despre surparea unei porțiuni de mină din satul Pașcani, raionul Criuleni, la ora 19:53, pe data de 20 noiembrie. Imediat, la locul accidentului s-a deplasat un grup de 23 de salvatori. Pe loc s-au format echipe de salvare care au mers în interiorul minei pentru a depista persoanele care se aflau în interior. Cadavrele a doi angajați au fost găsite în interiorul minei, la 4 kilometri de la intrare. Trupurile celor doi mineri au fost scoase la suprafață, pentru ca procurorii să facă cercetările de rigoare. După ce au fost realizate și lucrările medicului legist, cadavrele au fost aduse la Chișinău. A treia persoană a decedat în drum spre spital din cauza rănilor. Toate cele trei persoane au avut vârste cuprinse între 33 și 41 de ani.
Luni seara, la Guvern a fost creată o celulă de criză formată din reprezentanți ai Procuraturii Generale, Inspectoratului General de Poliție, Primăriei și ai Direcției pentru Situații de Urgență. Prim-ministrul Pavel Filip a dispus în context inspectarea tuturor minelor din Republica Moldova.
Au fost pornite două cauze penale
Vitalie Grabovschi, șeful Direcției municipale situații excepționale, a declarat că salvatorii au căutat și alte persoane care s-ar afla în mină. Alte persoane însă nu au fost depistate. Deducem din spusele lui Grabovschi că nu a fost stabilită o comunicare eficientă între salvatori și conducerea minei, pentru a se afla numărul exact de muncitori din tura zilei de 20 noiembrie.
Un grup de psihologi a mers la rudele persoanelor decedate pentru a le oferi asistență.
Urmare a tragediei, Procuratura a pornit două cauze penale pentru încălcarea regulilor de protecție a muncii și încălcarea regulilor de efectuarea exploatărilor miniere. Grupul de urmărire este unul mixt și este format din procurori din raionul Criuleni și Procuratura Generală. Ofițerii de urmărire penală au reținut o persoană, angajată a minei.
Șase copii au rămas fără tați
Grupul de investigatori urmărește să descopere ora la care s-a produs surparea și ora la care au decedat persoanele din mină. Urmează să stabilească în ce măsură au fost respectate tehnicile de securitate.
Soțiile bărbaților decedați sunt cele care au informat autoritățile despre un posibil accident. Se vehiculează că accidentul s-ar fi produs la ora 14:00. „Ora producerii accidentului este foarte importantă pentru noi și o vom stabili din declarațiile persoanelor care au lucrat în mină, dar și a persoanelor din conducere”, a declarat procurorul Igor Popa.
Potrivit Publika, cei trei bărbați au rămas în mină pentru a duce la capăt niște lucrări, iar ceilalți muncitori au plecat acasă. În mină a rămas un operator al unei mașini de minerit și doi mineri. Munictorii de la mină presupun că bărbații au murit în jurul orei 14:00. Toți cei trei bărbați sunt locuitori ai satului Măgdăcești. Vadim Trestianu de 33 de ani a fost tatăl a doi copii. Ceilalți doi bărbați, Ion Munteanu de 36 de ani și Pavel Ciobanu de 41 de ani, au fost și ei căsătoriți și tați a câte doi copii. Localnicii acuză administratorii minei de încălcări grave ale securității muncii.
Întrebările la care procurorii caută răspuns
Procurorii urmează să găsească răspuns la mai multe întrebări – când a fost efectuat ultimul control al minei?, când au fost eliberate actele care permit funcționarea minei și dacă acest acte sunt valabile?, muncitorii de la mină au fost angajați în bază de contracte? Aceștia urmează să stabilească cercul întreg de persoane care să fie audiat în cazul accidentului. Potrivit declarațiilor persoanelor responsabile, toți muncitorii sunt angajați în bază de contract. Conform unor informații preliminare, în mină activează în jur de 48 de persoane.
Potrivit unor informații, firma care administrează mina este cooperativa de producție „Orizont-Extragere”, aceasta fiind înregistrată în anul 1992.
Inspectoratul de Stat al Muncii nu se mai ocupă de verificarea normelor de securitate la întreprinderi, aceste atribuții au fost transmise altor instituții de stat. La inspectorat am aflat că familiile celor decedați vor putea pretinde la despăgubiri financiare doar după ce va fi finalizată ancheta care va demonstra că firma se face vinovată de producerea accidentului. Rudele minerilor dau vina pe administrația companiei.
În ședința Guvernului de marți seara miniștrii au aprobat o hotărâre prin care familiilor celor decedați li se vor aloca câte 50.000 de lei.