Meniu Închide

Războiul hibrid nu există

Expresia ”război hibrid” a prins aripi în ultima vreme, mai ales în legătură cu războiul din Ucraina. În realitate ne păcălim cu niște vorbe care sună pretențios. Războiul este război, doar că în prezent politica ne face să ne împiedicăm în definiții.

Sursa foto

Expresia ”război hibrid” a apărut în contextul confruntării dintre Hamas și Israel din anul 2006. În această înfruntare Hamas (un actor non-statal) a folosit un set de tactici extrem de bine integrate pentru a crea impresia că a înfrânt armata israeliană – deși rezultatul real a fost exact invers. Echipe Hamas infiltrate printre civilii palestinieni au folosit cu succes noi tehnologii (comunicații criptate pe telefoane mobile, drone) pentru a ataca armata israeliană mult mai bine echipată. În paralel, Hamas a dus un război de imagine extrem de eficient în mediul online care a creat impresia unei victorii.

”Războiul hibrid” a primit de atunci o mulțime de definiții, ideea de bază fiind folosirea forței prin mijloace convenționale și neconvenționale – ultimul aspect concentrându-se mai ales asupra instrumentalizarea noilor tehnologii precum comunicațiile prin telefonia mobilă sau transferul în online a războiului psihologic. De fapt sunt exact aceleași elemente ale războiului dintotdeauna, nu este absolut nimic nou. Orice idee, obiect, tehnologie poate fi transformată în armă suferă această transformare.

Doar că expresia ”război hibrid” este înșelătoare și manipulatoare. Joacă același rol cu expresia ”omuleții verzi” din perioada invadării Crimeei. De când au apărut primele fotografii cu ”omuleții verzi” a fost foarte clar pentru toată lumea că era vorba de militari ai Federației Ruse – chiar dacă nu purtau însemnele necesare, au fost totuși trădați de echipamente și armament. Expresia ”omuleții verzi” a servit un scop cât se poate de clar: a amânat la nesfârșit confruntarea cu realitatea, respectiv cu faptul că Federația Rusă a invadat Ucraina. Discuțiile s-au purtat în jurul unei definiții ireale, nimeni nu a îndrăznit să spună lucrurilor pe nume, pentru că dacă s-ar fi întâmplat așa ceva ar fi trebuit să ne confruntăm și cu consecințele acestui raționament. Ce-i de făcut dacă militarii unui stat invadează un alt stat? Legenda ”omuleților verzi” ne-a permis tuturor să nu ne confruntăm cu realitatea și consecințele ei. În tot acest război împotriva ”fake news” am scăpat din vedere tocmai esența lucrurilor.

Același lucru s-a întâmplat și cu expresia ”război hibrid”. O mulțime de experți se hrănesc de pe urma acestor cuvinte, construcțiile de idei care mai de care mai sofisticate se îngrămădesc una peste cealaltă, granturile curg gârlă pentru ample campanii de combatere a ”fake-news” și pentru analize despre ”războiul hibrid”. Și nimeni nu îndrăznește să spună simplu: Rusia se află în război cu Ucraina. Trupele ruse au invadat teritoriul Ucrainei, au anexat o porțiune de teritoriu, iar alte zone au fost transformate în zone de conflict. Nu este nimic nou aici, nu este nimic hibrid. Este o operațiune militară complexă în care sunt folosite pe lângă arme și diplomație, campanii de presă, atacuri cibernetice și dezinformări. Nu există și nu au existat niciodată ”omuleți verzi” sau ”război hibrid” – de la bun început au fost militari ruși care au atacat Ucraina.

Acum Vladimir Plahotniuc declară la Washington că Republica Moldova este ținta unui război hibrid din partea Federației Ruse. Din nou, nici o surpriză: trupele Rusiei au atăcat Republica Moldova și au ocupat o parte a teritoriului ei încă din anul 1992. Doar că acest război a primit în timp o altă denumire înșelătoare ”conflict înghețat”. Alte cuvinte care au masacrat hectare de pădure, au consumat râuri de cerneală și au aglomerat inutil internetul. Nu există ”război hibrid” sau ”conflict înghețat” – există zone atacate și ocupate de militarii ruși. Din cele mai vechi timpuri soluționarea unei probleme provine din definirea corectă a acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.