Socialiștii de la Chișinău pun la cale nu numai cum să obțină cât mai multe mandate la viitoarele alegeri parlamentare din anul 2018, ci și cum să organizeze o revoluție. Cel puțin acest mesaj poate fi dedus dintr-un interviu oferit de către președintele moldovean, Igor Dodon, postului de televiziune de partid Accent TV. Dodon a folosit asemenea sintagme și expresii precum „vărsare de sânge”, „7 aprilie 2009” și a subliniat că PSRM nu va mai ieși pur și simplu în stradă, ci cu un scop foarte bine definit.
Iată întreaga afirmație a lui Igor Dodon:
Tot ceea ce face puterea în decursul ultimului an, în ultimele luni, este o provocare, pentru că alegerile vor fi în anul viitor. Potrivit tuturor prognozelor, la aceste alegeri va învinge partidul președintelui PSRM. Acest fapt îl înțelege toată lumea, iar ei ne provoacă să facem o greșeală ca să elimine PSRM din alegeri, ca să nu câștigăm. Eu nu vreau vărsare de sânge în Republica Moldova. Am văzut ce s-a întâmplat în alte state. E foarte ușor să inițiezi acest proces, dar e foarte greu să-l stopezi. În această situație noi trebuie să ne dăm seama ce trebuie să facem. Noi putem să ieșim în piață, însă eu nu vreau să ieșim pur și simplu, să ne plimbăm prin oraș și să mergem acasă. Dacă vom ieși, înseamnă că trebuie să-i facem să plece. Să intrăm în edificii, și așa mai de parte? Avem oare nevoie de al doilea 7 aprilie 2009? Sunt împotrivă! Ori ei vor înțelege că în anul viitor trebuie să plece pe cale democratică sau pe altă cale, mai aproape de alegeri, dacă ei vor merge pe calea fărădelegii. Dacă ei vor rămâne la putere, dar acest lucru e posibil doar prin falsificare, noi vom ieși în piață.
Vladimir Țurcan confirmă hotărârea socialiștilor
L-am sunat pe deputatul socialist Vladimir Țurcan pentru a ne explica ce a avut în vedere Igor Dodon. Acesta ne-a spus că cei care vor să facă falsificări trebuie să se gândească serios înainte de a trece la fapte. „Noi suntem pregătiți în orice moment pentru orice”. Întrebat dacă se va ajunge și la vărsare de sânge, parlamentarul a reiterat că PSRM este pregătit pentru orice. „Cei care vor să falsifice trebuie să înțeleagă că poporul se va ridica. Nu este vorba doar despre susținătorii PSRM. Credeți că doar susținătorilor noștri le este lehamite de ceea ce se întâmplă în țară și de guvernare?”, s-a întrebat Țurcan.
Se pare că socialiștii ar putea să joace pe sentimentul general de nemulțumire a cetățenilor față de nivelul de trai. Ultimul Barometru al Opiniei Publice relevă că 15,2% din intervievați nu sunt deloc mulțumiți de felul în care trăiesc, 29,3% nu sunt prea mulțumiți, iar 32% au răspuns neutru la ceastă întrebare.
Aceeași tendință este relevată și în Barometrul Socio-Politic realizat de IMAS și făcut public în decembrie. Potrivit acestui sondaj, 18% din respondenți nu sunt deloc mulțumiți de felul în care trăiesc, 37% sunt nu prea mulțumiți de situație, iar 27% au dat un răspuns neutru. Aceeași cercetare arată că 74% din populație consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită în Republica Moldova. Socialiștii ar putea să profite de această stare a spiritelor în societate pentru a scoate lumea la protest.
Ce prevede Codul penal
Codul penal al Republicii Moldova prevede de altfel pedeapsă în cazul în care aceste îndemnuri se vor materializa. Am încercat să aflăm opinia unui avocat cu privire la aceste declarații ale președintelui. Vitalie Nagacevschi ne-a spus că articolele care prevăd pedepse pentru asemenea afirmații și mai ales pentru materializarea acestora sunt aplicate foarte rar. Eventual, ar fi vorba despre articolul 341 „Chemările la răsturnarea sau schimbarea prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova”. Pedeapsa poate fi închisoare de până la 4 ani în cazul în care aceste îndemnuri au fost făcute de către două sau mai multe persoane și până la 7 ani dacă acestea au fost săvârșite din însărcinarea unei organizații străine sau a reprezentanților ei.
Ar putea fi vorba și despre articolul 340 – „Rebeliunea armată”, dacă se va trece la faza activă a „vărsărilor de sânge”. Organizarea sau conducerea unei rebeliuni armate, precum şi participarea la ea, în scopul răsturnării sau schimbării prin violenţă a orânduirii constituţionale ori în scopul violării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani. Nu este nicio certitudine că acestea ar fi articolele care pot fi aplicate în cazul unei „revoluții” pusă la cale de socialiști.
„Nu vă jucați cu focul”
Nu este prima dată când președintele face aluzii la proteste ce se pot transforma în violențe. După alegerile prezidențiale din noimebrie, președintele ales de atunci a atenționat guvernarea să nu se joace cu focul. „Oamenii sunt deja gata să iasă în stradă. Noi 7 ani, partidele pro-stataliste, am așteptat această victorie. Dacă voi credeți că noi nu o vom apăra… Nu vă jucați cu focul! Eu am organizat 450 de proteste în ultimii 4 ani. Eu chem oamenii la liniște, eu nu vreau să fac acest lucru. Nimeni nu iese la proteste până eu nu voi spune. Dar dacă eu o să spun…”, a declarat atunci Igor Dodon.