Meniu Închide

Investitorii străini în 2017: sute de milioane de euro în declarații, niciun euro în realitate

Mai multe companii mari străine au anunțat anul trecut despre intenția de a investi în Republica Moldova, contribuind astfel la creșterea economică și la crearea de sute de locuri noi de muncă. În realitate, niciun ban nu a ajuns în țară, iar moldovenii au rămas, deocamdată, doar cu intențiile și promisiunile acestora.

Anul trecut a demarat cu un contract despre care s-a discutat mult în presă și societate, fiind considerat în mare parte ca fiind unul cu multe semne de întrebare. Este vorba despre înțelegerea dintre Guvernul de la Chișinău și Frontera Resources Internațional prin care au fost date în cesiune lucrările de explorare a hidrocarburilor din sudul țării.

Unde-s investițiile în explorarea hidrocarburilor?

După ce presa a scris că firma are pierderi, iar istoricul acesteia nu este tocmai unul de succes, directorul Frontera Resources, Zaza Mamulaishvili, anunța, în martie 2017, în cadrul unei conferințe de presă, că va veni cu investiții de 500 de milioane de dolari pe parcursul a 10-20 de ani, circa 400 de moldoveni se vor putea angaja, beneficiind de salarii mai mari decât media pe economie. Până în prezent, nu este clar dacă firma realizează sau nu acest plan, nici autoritățile, nici omul de afaceri nu au anunțat nimic despre aceasta.

De asemenea, deși anunțau că vor deschide primul supermarket până pe 1 noiembrie 2017 la Ciocana, compania Kaufland, care anunțase încă în 2015 că dorește să extindă rețeaua de magazine în Republica Moldova, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Planurile investitorului erau ambițioase: 15 magazine construite, proiectul fiind estimat la 100 milioane de euro și care ar fi dus la crearea a peste 1.000 de locuri de muncă. Acum, compania spune că va deschide primul magazin la Chișinău în acest an.

Dedeman a plecat cu tot cu 20 de milioane de euro

Și cele 20 de milioane de euro din partea firmei Dedeman nu au mai ajuns în Republica Moldova. Agentul economic promitea construirea unui centru comercial și un bloc cu oficii, însă planul a rămas doar la nivel de declarații, investitorul plecând din Republica Moldova, acuzând piedici birocratice în realizarea acestuia.

Și reprezentanții, DAF România, Ștefan Vaju și Paul Mureșan, i-au spus anul trecut fostului ministru al Economiei, Octavian Calmîc că va trece Prutul cu 2-3 milioane de euro pentru a deschide un centru auto, fiind angajate zeci de persoane, însă investitorii tac până în prezent referitor la acest proiect.

Tot Calmîc era anunțat în august 2017 de către conducerea grupului francez, Diam Internațional, că este examinată posibilitatea de a deschide în Zona Economică Liberă de la Bălți a unei fabrici de producere a elementelor de design publicitar pentru rețelele de supermarketuri. Directorul companiei vorbea despre Republica Moldova ca despre un stat cu cele mai atractive oportunități de investiții din regiune și că în urma realizării investiției vor fi create 100 de locuri noi de muncă. Și despre furnizorul german de componente auto, Coroplast Fritz Muller Gmbh&Co, care anunța că va deschide anul trecut o fabrică de producere a cablurilor electrice și a pieselor turnate prin injecție, investind 10 milioane de euro și oferind posibilități de angajare pentru sute de persoane, autoritățile nu mai spun nimic. Astfel, infuziile bănești de milioane de euro au rămas doar la nivel declarativ.

Speranțe îndreptate către Transgaz și Transilvania

Totuși, singurele companii străine care au arătat că ar fi șanse ca să investească în țară sunt transportatorul național de gaze din România, Transgaz, care a depus în ultimul moment cererea pentru a participa la concursul de privatizare al întreprinderii de stat, Vestmoldtransgaz, precum și banca Transilvania. Cea din urmă intenționează să cumpere peste 39% din acțiunile Victoriabank, prețul fiind de peste 766,5 milioane de lei, iar licitațiile vor demara pe 16 ianuarie curent. În același timp, statul vrea să vândă Vestmoltransgaz cu 180 milioane de lei, iar în următorii ani să atragă investiții de 93 milioane de euro.

Menționăm că forumul „Moldova Busines Week 2017”, care a avut loc în perioada 3-6 octombrie, a adunat sute de oameni de afaceri din străinătate și a fost numit cel mai important eveniment în domeniul afacerilor. Ceea ce s-a reușit la nivel de investiții a fost intenția declarată de o companie italiană de a implementa un proiect în valoare de circa un milion de euro pentru producerea grâului, iar un alt agent economic italian a declarat că vrea să vină în țară cu 500.000 de euro pentru a se implica în prelucrarea fierului și oțelului în una din zonele economice libere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.