Meniu Închide

„Bătălie” pentru banii fabricii de conserve din Călărași între apropiatul lui Dodon și fostul șef al acesteia

După ce fabrica de conserve din Călărași a falimentat și a intrat în insolvență, foștii acționari ai acesteia, un apropiat al președintelui Igor Dodon, socialistul Veaceslav Anghel, și fostul administrator al societății Mihail Vlădicescu duc o adevărată bătălie în instanță pentru sume exorbitante de bani. Milioane de lei solicitate reprezintă datorii ale fabricii față de aceștia, la care se adaugă dobânzi și penalități care sunt mai mari ca valoare chiar și decât suma inițială. Mai mult, ei se întrec care primul va încasa banii ceruți prin intermediul instanțelor.

Materialele unui dosar care se plimbă acum prin instanțe arată că fostul director al Fabricii de conserve din Călărași, Mihail Vlădicescu, în calitate de persoană fizică, a acordat în 2008 societății pe care tot el o reprezenta un împrumut, semnând un contract prin care fabrica a ajuns să-i fie datoare cu aproximativ 9,59 milioane de lei. Ulterior, suma a fost cesionată de către Mihail Vlădicescu companiei Vladifarm-Com, contractul fiind semnat de el și fiul său, Andrei Vlădicescu, care era administrator al acestei firme. Menționăm că ambii erau fondatori ai Vladifarm-Com.

După ce în ianuarie 2017 a fost intentată procedura de insolvabilitate față de Fabrica de conserve din Călărași, la Vladifarm-Com s-au produs brusc schimbări ale acționariatului. Astfel, Mihail Vlădicescu îi vinde partea sa fiului, Andrei Vlădicescu devenind unicul fondator al companiei.

„Afacerea” cu împrumuturile la fabrică

La puțin timp, pe 1 februarie 2017, compania Vladifarm-Com a cerut să-i fie recunoscută datoria de 9,59 milioane de lei și să fie înscrisă în tabelul creanțelor, iar pe 16 martie a aceluiași an a solicitat să fie validate și penalitățile în sumă de peste 11,662 milioane de lei, precum și a valorii dobânzilor circa 4,83 milioane de lei.

Până la urmă, compania a fost inclusă în tabel cu suma de peste 9,59 de milioane de lei sub formă de creanță de rangul V (creanță chirografară care nu este de rang inferior). După aceasta, firma Hunter Elite Club a contestat acest lucru, nefiind de acord cu faptul ca această creanță să fie de rangul V, considerând că ar trebui să fie de rangul VI ( creanță de rang inferior), invocând că Vladifam-Com ar fi afiliată a Fabricii de conserve din Călărași. Precizăm că există șase ranguri de creanțe care se rambursează în cazul insolvabilității unei firme.

Experții spun că astfel de creanțe se execută în ordine conform rangului, iar „creanțele următorului rang se execută numai după executarea în totalitate a creanțelor rangului precedent. Din această cauză, cele două părți au trecut printr-o epopee a ședințelor de judecată pentru ca dosarul să ajungă la Curtea Supremă de Justiție, care a luat o decizie în acest litigiu la sfârșitul anului trecut. Atât Hunter Elite Club, cât și Mihail Vlădicescu au deținut anterior acțiuni la Fabrica de conserve din Călărași.

Foști parteneri de afaceri, în litigiu

Interesul companiei Hunter Elite Club față de stabilirea creanțelor ar putea avea legătură cu faptul că și aceasta așteaptă să încaseze bani de la Fabrica de conserve din Călărași. Astfel, anticorupție.md scria la sfârșitul lunii august 2017 că firma a pretins o datorie de 24 de milioane de lei de la fabrică, suma fără penalități fiind de 13 milioane de lei. „Hunter Elite Club s-a adresat în judecată cu cererea de a-i fi validate creanțele în sumă de 7 milioane de lei, cu titlul de datorie în calitate de creanță chirografară de rangul V, dobânda în sumă de 5,5 milioane de lei și penalitățile de întârziere în sumă de 1,2 milioane de lei, cu titlul de creanță chirografară de rangul VI”, se precizează în material, dosarul ajungând, la fel, la Curtea Supremă de Justiție.

Anturajul lui Dodon și fabrica din Călărași

Sursa citată mai notează că proprietarul firmei Hunter Elite Club este socialistul Veaceslav Anghel, consăteanul președintelui Igor Dodon și unul dintre finanțatorii PSRM în campaniile electorale. De asemenea, împrumutul respectiv a fost contractat de către Fabrica de conserve de la Oleg Teterea, un alt apropiat al lui Dodon, președinte al organizației teritoriale a PSRM de la Cimișlia, care a cesionat suma către Hunter Elite Club. Ca și în cazul dosarului privind litigiul dintre Hunter Elite Club și Vladifarm-Com, cât și în cel privind solicitarea Hunter Elite Club, Curtea Supremă de Justiție a decis să transmită dosarele spre rejudecare.

Amintim că în anul 2014 Realitatea TV transmitea, citând Capital Market, că Igor Dodon este cel care ar fi adus la faliment Fabrica de conserve din Călărași. Atunci se spunea că acesta, fiind ministru al Economiei, ar fi preluat o mare parte din acțiuni prin intermediul secretarei sale, Alina Boțoc, și ar fi contractat un credit de 10 milioane de lei de la o bancă. Alina Boțoc a infirmat aceste acuzații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.