La ultima sa ședință, Guvernul Filip a aprobat un regulament care stabilește modul în care vor fi deservite delegațiile și persoanele oficiale străine. În document se menționează în special despre banii care vor fi cheltuiți pentru vizitele oficialilor străini în Republica Moldova.
Persoanele VIP
În acest context trebuie menționat faptul că Guvernul delimitează trei grupuri de oficiali. În funcție de grup se stabilește și suma de bani preconizată pentru un serviciu sau altul – de exemplu, masa sau cazarea. De exemplu, în prima categorie de invitați sunt șefii de stat, președinții de parlament, prim-miniștri și șefii organizațiilor internaționale. Aceasta este categoria cea mai privilegiată din punctul de vedere al sumelor alocate pentru sejur. De exemplu, aceste persoane vor putea gusta un dejun și un dineu care vor costa 900 de lei de persoană pe zi. În cadrul unui bufet sau a unei recepții, aceste persoane vor gusta bucate în valoare de 800 de lei de persoană. Cocktailurile pentru un om din această categorie vor costa 400 de lei. Mesele în afara recepțiilor oficiale vor costa 850 de lei pentru o persoană pe zi. Ceaiul, cafeaua, apa, sucul și prăjiturile vor costa 200 de lei pentru fiecare dintre acești invitați. Pentru un cadou oferit conducătorului delegației se vor aloca 3000 de lei – ceilalți membri ai delegației vor primi cadouri în valoare de câte 800 de lei. Buchetele de flori care vor fi înmânate la sosirea acestei delegații vor costa 600 de lei în total, iar florile care vor înfrumuseța mesele oficiale, reuniunile și întâlnirile oficiale ale acestor delegații vor costa 1500 de lei. Apropo, traducătorul pentru aceste persoane va fi remunerat cu 1200 de lei pe oră.
Miniștrii și șefii
Din a doua categorie de invitați fac parte membri ai guvernelor, reprezentanți ai organizațiilor și misiunilor internaționale, persoane care au fost desemnate legal să reprezinte președinții parlamentelor sau a prim-miniștrilor, diverși miniștri și prim-viceminiștri, șefi ai instituțiilor de control și securitate, remarcabile personalități din domeniul culturii și științei, societății civile, dar și directori generali ai marilor companii mondiale. Pentru această categorie de persoane cheltuielile sunt un pic mai mici. De exemplu, dejunul și dineul vor costa 700 de lei; bufetul, recepția – 650 de lei de persoană, cocktailul va costa 300 de lei; ceaiul – 150 de lei; mesele neoficiale vor costa 550 de lei; cadoul pentru cea mai importantă persoană din delegație va costa 1500 de lei, iar pentru ceilalți participanți câte 600 de lei; buchetul de flori oferit la întâlnire va costa 350 de lei, iar florile pentru amenajarea sălii în care se vor desfășura mesele oficiale, reuniunile vor costa 1000 de lei. Serviciile traducătorului vor costa 1100 de lei pe oră.
Viceminiștrii și secretarii generali
Din a treia categorie de persoane fac parte viceminiștrii, secretarii generali de stat, secretarii de stat, directori ai autorităților administrației publice, reprezentanți ai organelor de drept, științei, experți internaționali în cadrul proiectelor, programelor care se implementează în Republica Moldova. Pentru această categorie de persoane cheltuielile sunt și mai mici. De exemplu, dejunul și dineul vor costa 500 de lei; bufetul, recepția – 450 de lei de persoană, cocktailul va costa 200 de lei; ceaiul – 100; mesele neoficiale vor costa 550 de lei; cadoul pentru cea mai importantă persoană din delegație va costa 750 de lei, iar pentru ceilalți participanți câte 500 de lei; buchetul de flori la întâlnire va costa 200 de lei, iar florile pentru amenajarea sălii în care se vor desfășura mesele oficiale, reuniunile vor costa 500 de lei. Serviciile traducătorului vor costa 1000 de lei pe oră.
În ce hoteluri vor sta invitații
Desigur, la aceste cheltuieli se mai adaugă cele care nu au o sumă prestabilită, cum ar fi de exemplu cheltuielile pentru transport. Șefii delegațiilor de categoria doi și trei vor avea câte un automobil personal, iar membrii delegațiilor – câte un automobil la trei persoane. Mai sunt și cheltuielile pentru închirierea sălilor de conferințe și utilajului de traduceri.
Hotelurile vor fi și acestea de lux. De exemplu, cei din categoria întâia vor fi cazați în hoteluri de cinci stele, cei din categoria a doua – în hoteluri de patru-cinci stele, iar cei din ultima categorie – în hoteluri de patru stele.
Mai sunt și cheltuieli de tip cultural, cum ar fi vizionarea unor spectacole, filme, excursii la muzeu sau în oraș.
Proiectul de majorare a cheltuielilor a fost elaborat cu scopul „dezvoltării relațiilor cu partenerii străini, dar și formarea unei imagini pozitive a Republicii Moldova pe palierul internațional”. Prin acest proiect se abrogă alte hotărâri anterioare unde sunt stabilite aceste tipuri de cheltuieli.