Meniu Închide

Cum jocul poate fi mai puternic decât sindromul Down

Tot mai mulţi copii cu nevoi speciale din Republica Moldova beneficiază de terapie prin joc. Ludoterapia este una dintre cele mai eficiente metode de reabilitare a copiilor cu Cerințe Educaționale Speciale (CES), fiind utilizată cu succes în câteva centre de reabilitare din țară.

Eva are 3 ani și în doar trei săptămâni a învățat să coordoneze mișcarea ochi-mână prin joc. Copilul a fost diagnosticat cu sindromul Down și nu putea folosi informația primită prin intermediul ochilor pentru a-și controla mișcările mâinilor. Eva a învățat cu ajutorul ludoterapiei să construiască o piramidă din jucării cu propria sa mânuță.

Ala Marinova, ergoterapeut la centrul Tony Hawks, spune că Eva este printre puținii copii unde a fost vizibil rezultatul imediat, însă există cazuri când trebuie să aștepți uneori și 5 ani pentru a vedea cea mai mică schimbare. „În afară de faptul că Eva construiește singură o piramidă din jucării, ea a învățat cuvântul rusesc „tak” („așa” – n.n.). Ludoterapia este o activitate care dezvoltă abilitățile copilului. Terapia se utilizează pentru copiii cu Down, autism, hiperactivitate, prin jocuri noi le întărim atenția”, spune Marinova. Specialistul precizează că există afecțiuni care nu pot fi tratate prin ludoterapie cum ar fi în cazul paraliziei cerebrale infantile, unde rezultatul nu este vizibil, deoarece boala progresează.

Terapia prin joc cea mai eficientă metodă de reabilitare în cazul copiilor cu CES Sursa foto.
Terapia prin joc cea mai eficientă metodă de reabilitare în cazul copiilor cu CES Sursa foto.

Importanța ludoterapiei în dezvoltarea copilului

Victoria Stratan, lector superior la Institutul de Științe ale Educației, spune că terapia prin joc are au rol important atât pentru elevii cu dezvoltare normală, cât și pentru cei cu CES. Această activitate satisface nevoia de mișcare și de acțiune a copilului, deschide pentru copil variate relații interumane oferindu-i posibiltatea să se apropie de mediul în care trăiește.

„În joc copilul, în special cu CES, își satisface dorințele, își descarcă tensiunile interne. Astfel el își dezvoltă percepțiile de formă, mărime, culoare, greutate, capacitatea de a observa, de a inventa modificând realitatea”, explică Victoria.

Părinții nu au suficientă răbdare

Ala Marinova menționează că implicarea părinților în dezvoltarea copiilor cu dizabilități este necesară. Marinova a menționat că de multe ori părinții nu sunt atenți la ceea ce fac copiii lor.

„Avem cazuri când copilul vine la centru și el nu se joacă. Părinții nu trebuie să se supere dacă copilul a stricat o jucărie. El face acest lucru din curiozitate. Noi încercăm întotdeauna să indentificăm problema și uneori aceste probleme vin de la faptul că părinții nu au suficientă răbdare. Rezultatul nu vine deodată”, afirmă ergoterapeutul.

Maria, mama Evei, spune că este foarte mulțumită de rezultatul pe care fetița l-a obținut până acum și că important este să exerseze în continuare. „Terapia prin joc a ajuta-o foarte mult pe fetița mea. Noi luăm jucării de la centru pentru ca să ne ocupăm și acasă. Dacă nu vom exersa, Eva va uita ceea ce a învățat. Eu cred că și părinții poartă o responsabilitate pentru succesele copiilor lor”, crede femeia.

Ludoterapia pregătește copiii pentru a se autodeservi

Bogdan are un an și jumătate, a fost diagnosticat cu sindromul Down, iar de la vârsta de 9 luni urmează cursuri de ludoterapie la centrul Tony Hawks. În acest timp, el a învățat singur să se spele pe mâini. „Ludoterapia este o formă de reabilitare, iar prin intermediul jocului noi încercăm să dezvoltăm abilitățile copiilor, astfel ca ei să fie capabili să se deservească singuri. Prin joc noi l-am învățat pe Bogdan să se spele singur pe mâini”, menționează Ala Marinova.

Mama lui Bogdan, Elena, spune că pentru ea este foarte important ca fiul ei să se autodeservească. „Eu sunt foarte recunoscătoare doamnei Ala, deoarece acum am văzut o schimbare la copilul meu. Când merg la bucătărie îl duc pe Bogdan la robinet și el singur își spală mâinile. Sper că pe parcurs vom obține încă mai multe rezultate”, zice Elena.

Terapia prin joc, metodă de exteriorizare a copiilor

Dar ludoterapia se folosește atât pentru învățare, cât și în scopuri de echilibrare emoțională a copiilor, ne spune psihologul Arina Țurcan. Această activitate permite diagnosticarea eficientă a copiilor şi posibilitatea de a elabora un program de tratament individualizat.

Arina Țurcan spune că jocul stimulează creativitatea la copiii. Foto: Profil Facebook
Arina Țurcan spune că jocul stimulează creativitatea la copiii. Foto: Profil Facebook

,,Este o metodă de exteriorizare a copiilor, aceştia fiind de cele mai dese ori închişi în sine. Prin joc copilul devine mai deschis şi mai comunicativ”, menționează psihologul.

Arina Țurcan precizează că pe lângă faptul că jocul stimulează creativitatea, acesta eliberează stresul și frustrările devin astfel un mediu reconfortant în care copiii își pot exprima emoțiile, sentimentele, dorințele, supărările şi grijile.

Jocul formează personalitatea copiilor

Victoria Stratan spune că prin intermediul jocului copiii își dezvoltă gândirea, memoria, își formează un șir de trăsături volitive ca răbdare, perseverența și stăpânirea de sine. Anume prin intermediul jocului se formează numeroase trăsături de personalitate ca respectul de sine, curajul, încrederea în forțele proprii.

În prezent, în Republica Moldova doar trei instituții pentru reabilitare a copiilor cu nevoi speciale practică ludoterapia, printre care centrul medico-social Tony Hawks, Centru de Reabilitare și Integrare Socială a copiilor cu dizabilități de intelect-Cultum și Complexul pilot de Pedagogie Curativă pentru educarea și reabilitarea copiilor cu nevoi speciale-Orfeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.