Republica Moldova va pierde Transnistria dacă se va uni cu România și nu va oferi statutul de confederație teritoriului din stânga Nistrului unde locuiesc peste 200 de mii de cetățeni ruși, a declarat vicepremierul Federației Ruse Dmitri Rogozin într-un interviu publicat concomitent în Kommersant.ru și Newsmaker.md după vizitarea Chișinăului.
Transnistria, încotro?
Dmitri Rogozin a declarat că desprinderea Transnistriei de Moldova în cazul unirii cu România este un fapt pe care nu-l contestă nici cei mai aprigi unioniști. „Dacă Moldova va face un pas spre România, Transnistria, în urma acestui viraj, se va desprinde de la sine”, a spus Rogozin. Oficialul rus a sugerat politicienilor de la Chișinău să permită binevoitor desprinderea regiunii în cazul apropierii de România.
Moldova își va putea păstra suveranitatea dacă va accepta oferirea statutului de confederație regiunii transnistrene, consideră Rogozin. „Un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a specificat politicianul rus.
Acesta a spus că moldovenii trebuie să lupte pentru integritatea teritoriului său și interesele sale, inclusiv prin crearea unui climat confortabil cetățenilor săi din stânga Nistrului. Pentru realizarea acestor acțiuni este necesară voința politicienilor, dar și o perioadă de timp pentru ca generațiile de pe ambele maluri ale Nistrului care au crescut separat 26 de ani să se apropie unul de altul, a mai spus Rogozin.
Interesele Rusiei în regiune
Rogozin a subliniat că Moldova se află în zona intereselor Rusiei, inclusiv pentru că aici trăiesc mulți ruși, drepturile cărora Moscova este obligată să le apere. Acesta s-a referit și la faptul că „în stânga Nistrului locuiesc peste 200 de mii de cetățeni ruși” pe care autoritățile de la Kremlin sunt obligate să-i protejeze. Totodată, vicepremierul rus a sugerat că „politica necorespunzătoare” a autorităților de la Chișinău se poate răsfrânge și asupra celor 700 de mii de moldoveni care muncesc în Rusia și trimit remitențe în Moldova.
Menținerea intereselor rusești în regiune este accentuată și prin păstrarea militarilor ruși în Zona de Securitate de pe Nistru, în timp ce schimbarea statutului de pacificatori „este o prostie”, crede Rogozin.
Recent, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Dumitru Braghiș, a repetat dorința Chișinăului în presa rusă privind schimbarea statutului militarilor ruși într-o misiune internațională.
În același interviu, Rogozin s-a arătat încântat de atitudinea premierului Pavel Filip în privința problemelor moldo-ruse. Cei doi au avut o întrevedere pe data de 6 iulie la Chișinău. Comunicatul de presă al Executivului nu a fost însoțit de fotografii cum se întâmplă de obicei în asemenea cazuri.
Reacții la Chișinău
Cel puțin două formațiuni politice din Chișinău, PLDM și PPEM, au reacționat oficial negativ la declarațiile lui Rogozin pe care el le-a făcut în cadrul vizitei sale la Tiraspol.
Reprezentanții PLDM au solicitat de la MAEIE și alte structuri de stat să-l declare pe Rogozin persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru declarațiile sale scandaloase de la Tiraspol. Iar PPEM consideră că declarațiile oficialului rus reprezintă încă un exemplu de aplicare de către Federația Rusă a politicii dublelor standarde în raport cu Republica Moldova.
În contextul vizitei lui Rogozin, ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a reacționat pe contul său de Facebook la acuzația oficialului rus precum că Chișinăul ar fi impus o blocadă asupra Transnistriei. „Nu există niciun fel de blocadă asupra Transnistriei!!!! Există restricții la rotirea ofițerilor și soldaților ruși din trupele GOTR (Grupul operativ de trupe ruse). Această blocadă se datorează faptului că trupele ruse reunite în GOTR (fosta armată a 14-a) se află în mod ilegal de 25 de ani în Republica Moldova. Solicitarea ca Federația Rusă să-și rotească cadrele este o jignire la adresa celor care s-au jertfit în lupta pentru independență și o sfidare a independenței noastre și nu în ultimul rând, a neutralității noastre, atât de mult iubită sș admirată de unii. Refuz să cred că se vor găsi politicieni doritori să schimbe vinul sau roșiile pe independență. Armata rusă trebuie să plece din Moldova cu tot cu depozitele de armament”, a comentat Șalaru.
Dmitri Rogozin s-a aflat cu o vizită de două zile la Chișinău și Tiraspol. Acesta s-a întîlnit cu premierul Pavel Filip, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, dar și cu reprezentanții administrației nerecunoscute de la Tiraspol. În raport cu Chișinăul au fost abordate problemele legate de deschiderea pieței ruse pentru produsele moldovenești și condițiile pe care Moldova ar trebui să le facă în acest sens. Conținutul condițiilor, expuse în așa-zisă foaie de parcurs, nu a fost făcut public până astăzi.