Meniu Închide

UE recomandă, Rusia cere. Ce va alege Republica Moldova?

Foaia de parcurs a Moscovei înaintată Chișinăului conține propuneri tehnice, dar și geopolitice. Despre acest document a scris publicația rusă Kommersant, subliniind că Republica Moldova a reacționat deja la măsurile înaintate de Federația Rusă, respingând chiar unele dintre acestea. Într-un comunicat de presă, Ministerul Economiei de la Chișinău menționează însă că documentul final va fi unul bilateral, iar propunerile unilaterale nu se comentează.

Foaia de parcurs a fost trimisă Ambasadei Moldovei la Moscova de Ilia Galkin, directorul Departamentului cooperării economice cu țările CSI și dezvoltarea integrării euroasiatice din cadrul Ministerului Economiei al Federației Ruse. Documentul a ajuns la ambasadă pe 28 iunie, cu o săptămână înainte de vizita vicepremierului rus Dmitrii Rogozin la Chișinău, scrie Kommersant. Amintim că Rogozin a vizitat țara noastră în zilele de 5 și 6 iulie 2016, pomenind despre această foaie de parcurs.

„Condiționările” Moscovei

Publicația rusă scrie că documentul conține 14 puncte, dintre care majoritatea sunt de ordin tehnic, însă unele dintre ele se referă la îndeplinirea acordurilor semnate de Republica Moldova în cadrul CSI și care pot fi în contradicție cu Acordul de Asociere cu UE. În special, pentru reducerea barierelor economice și comerciale, Federația Rusă cere Chișinăului să garanteze „îndeplinirea necondiționată” a Acordului privind zona de comerț liber semnat pe 18 octombrie 2011, la fel și cel privind certificarea, atestarea metrologică și standardizare. Surse din cadrul Ministerului Economiei de la Chișinău i-ar fi spus autorului de la Kommersant că „îndeplinirea unui șir de măsuri principiale și importante pentru noi, introduse în foaia de parcurs, poate avea după un dialog al Chișinăului cu Bruxelles-ul”.

Perspectivele revenirii vinurilor, legumelor și fructelor moldovenești pe piața rusă sunt descris foarte vag în document, se mai menționează în Kommersant: se propune continuarea asigurării siguranței alimentare și lucrul asupra deschiderii piețelor pentru produsele alcoolice și agroalimentare. Aceleași surse din cadrul Ministerului Economiei de la Chișinău ar fi că Republicii Moldova îi revine 0,2% din rulajul comerțului exterior al Federației Rusă, ceea ce face aproape imposibil identificarea anumitor produse de importanță majoră în comerțul reciproc.

Problema geopolitică

Kommersant subliniază că partea foii de parcurs care se referă la „Continuarea cooperării în cadrul CSI” este mai mult geopolitică decât economică. Moscova vrea ca Chișinăul să asigure o prezență permanentă în cadrul lucrărilor instituțiilor CSI, precum și să garanteze că Republica Moldova va lua parte la luarea deciziilor și le va îndeplini în condițiile noilor obligații. În ceea ce privește activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-ruse privind cooperarea economică, Federația Rusă propune includerea a noi membri care să reprezinte Găgăuzia și nerecunsocuta regiune transnistreană.

Capitolul privind asigurarea condițiilor favorabile pentru producători pentru accesul reciproc pe piețele celor două părți conține patru puncte. În primul, Moldovei i se cere să adopte noua lege privind plata pentru poluarea mediului, prin eliminarea utilizării taxelor discriminatorii de mediu la importul de bunuri. Al doilea punct este descris ca fiind unul „cu potențial conflictual” de către autorul de la Kommersant. Acesta se referă la propunerea privind anularea interzicerii aflării pe piața moldovenească a producătorilor de zahăr din Rusia, „în legătură cu refuzul autorităților moldovenești de a recunoaște certificatele ruse de tip CT-1 pentru asigurarea regimului preferențial de import pentru aceste produse”. Conflictul ar putea să apară, deoarece în Moldova există cote la importul de zahăr, unde cel mai mare producător este firma moldo-germană Sudzucker Moldova. Reprezentanții companiei nu văd cu ochi buni anularea acestor cote, comentând pentru aceeași publicație rusă că dacă acest lucru se va întâmpla, atunci „noi vom reduce toate exporturile spre UE”.

Cooperare fără reexport

Rusia vrea să pună capăt și reexporturilor produselor interzise pentru comercializare pe piața acesteia. Moscova vrea ca ministerele economiei din cele două țări să colaboreze în acest domeniu și să facă schimb de informații. Propunerea ar putea fi legată de faptul că producătorii moldoveni și-au exportat produsele în Federația Rusă prin Belarus după introducerea embargoului în anul 2014.

Rusia propune Republicii Moldova, la fel, un șir de măsuri în privința colaborării în domeniul industriei. Printre acestea se numără „studierea subiectului” privind livrările către Moldova a aeronavelor rusești, însă propunerea respectivă este încă neclară.

Problemele energetice din foaia de parcurs sunt menționate într-un capitol aparte. Moscova și-ar dori rezolvarea problemelor din acest domeniu, în special în ceea ce privește stingerea datoriei pe care o are Moldovagaz față de Gazprom. Precizăm că aceasta este de aproape 5 miliarde de dolari, dintre care 4,5 miliarde este datoria acumulată de regiunea transnistreană.

De asemenea, Rusia și-ar dori ca Republica Moldova să continue să cumpere energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan și după aprilie 2017, când expiră contractul actual. Kommersant subliniază că subiectul este delicat, deoarece energia electrică este produsă datorită gazului rusesc pe care Transnistria nu-l plătește, iar datoria se înscrie pe contul Republicii Moldova, așa cum Moscova consideră această regiune parte a Moldovei.

Publicația rusă precizează în final că surse din cadrul guvernului rus ar fi confirmat că partea moldovenească ar fi analizat aceste propuneri și deja ar fi transmis un răspuns. „O parte din propunerile noastre au fost excluse sau redactate și au fost adăugate altele noi”, ar fi precizat sursa celor de la Kommersant care ar fi refuzat să concretizeze ce anume nu a convenit Chișinăului.

Chișinăul nu va renunța la Acordul de Asociere cu UE

Rogozin și Calmîc, la Chișinău FOTO Sandu Tarlev
Rogozin și Calmîc, la Chișinău FOTO Sandu Tarlev

Ministerul Economiei a remis un comunicat de presă în legătură cu apariția articolului din Kommersant, preluat de presa moldovenească. Potrivit instituției, conținutul final al foii de parcurs dintre cele două state va fi stabilit la sfârșitul lunii iulie, la Moscova, în cadrul comisiei interguvernamentale. Atunci, o delegație a Republicii Moldova va fi condusă de viceministrul Economiei Vitalie Iurcu.

„Decizia de formare a grupelor de experți pentru elaborarea unei Foi comune de parcurs a fost luată în cadrul ședinței extinse a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, Octavian Calmîc și Dmitrii Rogozin, care a avut loc în perioada 5-6 iulie la Chișinău”, precizează ministerul.

Ministerul Economiei neagă faptul că autoritățile de la Chișinău ar fi respins deja unele dintre propunerile părții ruse, însă recunoaște că atât Chișinăul, cât și Moscova au pregătit câte un draft al viitoarei foi de parcurs. Instituția a făcut trei precizări în acest sens: „(1) Proiectele foilor de parcurs, prezentate reciproc de cele două părți, sunt doar un draft de document cu propuneri unilaterale, care urmează a fi discutate și aprobate; (2) documentul va fi unul bilateral și va stabili relațiile de cooperare comercial-economică dintre două părți, în diferite domenii, inclusiv energetic, agro-alimentar, transporturi, industrie, etc; (3) Foaia de parcurs, care urmează a fi negociată și semnată, nu presupune revizuirea altor careva acorduri semnate de Republica Moldova cu UE, CSI, alte organisme internaționale sau regionale”.

2 Comments

  1. ko,lia

    Russia vad ca nu inceteaza propaganda asupra faptului ca Moldova este in indecizie. Ar trebui sa fim atenti , deoarece Russia este gata sa includa bete in roate cu orice pret!

  2. Ada

    Parcursul European al Moldovei trebuie continuat,si sa nu ne lasam influentati de provocarile din exterior,care se pun la cale zilnic de niste persoane incompentente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.